Monday, February 14, 2011

Mainan Naga sempena CNY


 salam semua ..

selamat pagi , ari nie akak x kerja sbb terpaksa menjadi maid dirumah buat anak2 .. semalam anak2 akak ada sukan di Stadium Darul Makmur .. jadi hari nie kira cuti ganti untuk sek tuu .. akak x tahu @ mgkin x ingat sbb tu akak x amik cuti utk hari ini .. so terpaksa lah el .. nak buat mcm mana kan .. kalau dah anak2 x ke sek mcm arini susah lahh sapa nak tgk kan mereka di rumah ... huhuhuh kenalah berkorban ..

ok lah arinie akak update lambat sikit .. pagi2 siapkan sarapan mereka .. akak pun nak kuar sbb ada hal , 1st nak ke pejabat utk urusan kerja yg akak nak kena settlekan walau akak cuti .. huhu x perlahh x kesah punn kalau nak ke pejabat tuu .. demi tugas .. , lepas tuu akak nak ke pejabat hubby , punn nak settle kan urusan LHDN yg tertunda sblm didenda ekekekkeke ...

ok lah ini nak cerita , kelmarin ari jumaat tengah hari akak ke pejabat hubby , depan pejabat hubby ada nie .. ermmm nak panggil apa erk .. ermm haa mainan naga sempena CNY lah nie .. akak pun jarang2 dpt tgk benda2 mcm ini .. so akak x lepaskan peluanglah tgk dari jauh .. bukan lah jauh sgt depan pejabat hubby  jer .. cuma bila naga tuu menari dia kena ke dalam tuan punya kedai .. 

sooo akak sekadar dpt lihat dari pejabat hubby jer lahh ..
ermm menarik jugak tradisi mereka kan .. kira ini adalah salah satu acara memberikan " blessing" pada tuan punya kedai agar perniagaan mereka lebih maju .. ermmmm :)


lepas menari2 di luar , naga2 nie masuk ke dalam .. binggit jugak dgn bunyi2 drum mereka nie ..
kuat sgt bunyinya bagi akak  ..  ramai jugak ahli2 kumpulan ini , akak tgk semuanya muda2 belia .. baguskan mereka x lupa adat dan budaya mereka .. sanggup joint dlm panas2 terik tghari ..

 lepas itu mereka akhiri dengan pembakaran mercun oleh tuan kedai , haa bab inilah yg akak tunggu2 ekekekke dah lama jugak x dgr org cina bakar mercun papan ini .. kira hari tuu meriahlah kejap area pejabat hubby tuuu .. :))

 

selamat bercuti kepada yg apply cuti ... 
selamat menyambut maulidur rasul esok 


 ps : arinie x tahu nak masak apa .. kalau ikutkan hati x nak masak .. malas lagiii ekekkeke, tapi menu dah ada dlm kepala nie .. kena settlekan banyak hal dulu .. skrg nie akak sure dah di luar sbb entry nie auto publish ekkeke .. oklah nanti akak BW yer .. see yaaaaaaaaaaaaa


14 comments:

  1. yies tak suka ngan tarian naga..sebab TAKUT dengan ruper naga tu dan bunyi yang kuat..hahahhaa

    ReplyDelete
  2. ooo aka cuti la ni yeak....syok2....

    lieya suke tgk nage ni kak.....suke tgk dieorg yg mainkan nage ni joget2...kdg2 tu tempat tinggi relaks jek naga ni leh panjat....mmg syok ar....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Ieda

    saya pun suka tenguk tarian tu

    moga Allah permudahkan segala urusan

    Wassalam

    ReplyDelete
  4. tahun ni akak langsung tak berkesempatan nak tgk tarian naga tu,
    dulu time akak kecik2, sanggup tunggu tepi jln nak tgk naga menari

    ReplyDelete
  5. hehehe angah pun minat gak tengok tarian singa nie...layan tue sorang2 pun jadi hehehe...

    ReplyDelete
  6. honestly kak, saya kurang suka sbb terlalu bising...jadik saket sangat kepala....

    ReplyDelete
  7. tarian naga ni mmg bingit..klu time mood oke seronok lg nk layan..klu tgh serabut dorg pi buat tarian nih adoiyaaii..T_T

    salam maulidur rasul kak! ^_^

    ReplyDelete
  8. kat area office munna pun banyak kedai2 yg buat persembahan tarian naga... c

    ReplyDelete
  9. bestnye cuti.ratu takble el pun sbb bulan lepas dh cuti oberlimit.jd bulan ni kena kaber baik..ehehe..

    ReplyDelete
  10. anak2 saya suker sgt tgk tarian naga atau singa nih kak... ralit memasing... tp tak tahan tuh sbb bising sgt kan???

    ReplyDelete
  11. TERINGIN NK BAWA QIS TGK TARIAN NAGA..TP TAK TAULAH KAT MANA KAT JB NIH..KLU QIS TGK TARIAN NAGA KAT TV TU..SIAP IKUT NARI2 LG..HEHE..

    SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL & SELAMAT BERCUTI KAK..

    ReplyDelete
  12. wah lama dah xtengok tarian naga...

    ReplyDelete
  13. selamat bercuti gak sis O.o

    ReplyDelete
  14. kat opis sy nie pun major cina..so bile CNY sure dgr bunyi gendang...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...