Saturday, February 26, 2011

Adoi Lipas


salam semua 

ermm selamat pagi semua ..  pagi2 akak bangun untuk sediakan bfast utk anak2 dan hubby , hari nie ummi akak ada dirumah soo cepat2 lah masak itu dan ini sbb nanti tgh ari akak kena kerja , KSP ada karnival pendidikan di ECM , so perasmiannya jam 2.00 ptg nanti .. jadi akak kena prepare bfast yg berat2 ari nie .. dah plan ngan ummi mcm biasa nak buat nasi lemak ..

Xceli bukan nak cerita pasal nasi lemak sebenarnya .. tapi x tahan nak cerita pasal binatang nie .. huhuh akak mengemas dapur pagi tadi .. masukkan barang2 dapur yg akak beli semalam di GIANT .. mak aiiii berlari2 anak si LIPAS nie .. adehhhh x tahan dgn bau dia .. banyak tullll .. bersembunyi !
eermm sambil2 mengemas akak berleterkan hubby .. ingatkan dia suh beli ubat lipas .. akak x pecaya sgt guna ubat lipas nie .. pakai sekejap pastu dtg balik huwaaaaaaaaaaa .. hubby cakap itu sahaja lah caranya .. dia cakap .. cer cari petua2 org lama nak hilangkan lipas kat umah .. ummi akak pun ada lah cakap pasal daun pandan nie .. 
haaa boleh percaya ker ??
huhuhuhuhu 


   petua : melayu lama
 
" Daun pandan boleh menghalau lipas yang tinggal dalam kereta, kabinet di dapur atau almari pakaian. Ambil beberapa helai daun pandan dan letakkan di tempat yang didiami lipas. "


ps : siap semua sarapan dan makan tghari terus .. pasni nak bersiap utk ke ECM .. hubby dan anak2 akan amik akak kul 5 nanti , leh lah merewang jalan2 bersama ummi di ECM nanti ..


27 comments:

  1. ummi pun letak daun pandan dalam almari xbagi ada lipas. :)

    ReplyDelete
  2. nanti Astina nak try juga lah kak Ida..

    ReplyDelete
  3. mmg tak tahan dgn bau lipas ni...

    munna plan nak turun kuantan sepatutnya hari ni... tapi tak jadi klu tak boleh jumpa kak ieda

    ReplyDelete
  4. akak selalu pakai penyembur lipas cosway.Alhamdulillah berkesan.cara tradisonal berkesan jugak kalau kita ikut..lipas takut bau wangi daun pandan kut.

    ReplyDelete
  5. ada member sy takut sgt lipas. ular pun diua relax lg. stakat ni guna ubat gegat je... huhu

    ReplyDelete
  6. tak suka bau lipas ni..skt hidung..lagi satu yg jenis terbang tu..ee menakutkann

    ReplyDelete
  7. ma selalu letak daun pandan dlm kabinet2 dapur,sebabnya nk bg bau wangi.

    dalam kereta pun kdg2 kalau bau hapak ke ape, letak daun pandan 2 3 hari mesti ok da.hihi

    ReplyDelete
  8. i hate lipas the most!!hehehe....kite letak pandan....kalo yg besar2 keluar dari kabinet tu...kite sembur ngan ridsect...abes cite...

    ReplyDelete
  9. kak, saya benci lipas!! benci sesgt!!

    oooo, baru saya tau, letak daun pandan rupanya..saya selalu ridsect kan aje...huhu...

    ReplyDelete
  10. ada jugak dgr petua tue...tp xpnah try pun..

    ReplyDelete
  11. betol tu kak..daun pandan mmg utk halau lipas..buh dalam kereta bagus..kereta pun wangii..

    ReplyDelete
  12. tak tau pun.....:( nnt nak kena try la... selalu sembur ngan semburan serangga je.....

    ReplyDelete
  13. Sblm nih X tau pon petua nih..kat rumah ktorg ni pon byk lipas...ishhh..geli..biasa main sembur jer..pas nih blh lah guna petua nih.. :)

    ReplyDelete
  14. assalam ieda..selain daun pandan..daun serai angi pun boleh jugak..
    cuba lah..

    ReplyDelete
  15. baru tau petua ni...uishh jimat sungguh kalau cmtu kan.nk terai la..

    ReplyDelete
  16. Akak buat cam ni. Ni pengusaha resto yg bg tips. Beli morten. Malam sembur (keluarkan baranganlah, biar semalaman., Esok baru masukkan balik barang dlm almari ke apa ke.. INSYALLAH. now dah tak de,..Teruk sgt lipas kat umah akak dulu..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Ieda

    petua orang tua2 ada baik nya

    Wassalam

    ReplyDelete
  18. confirm berkesan ke?? belum penah cuba lagi.

    ReplyDelete
  19. daun pandan boleh halau lipas? baru tau ni.thanks 4 the sharing kakieda.benci sangat dgn lipas speially kat kabinet dapur.

    ReplyDelete
  20. eeuuuwww!gelinye tgk lipas nie..

    ReplyDelete
  21. petua ni memang betul, mak akak pernah buat dan memang berkesan

    ReplyDelete
  22. oh.. guna daun pandan je rupanya.. hehe :D

    ReplyDelete
  23. salam

    amat benci pada lipas...

    ReplyDelete
  24. masa kat dedulu selalu jer jumpa menda ni tetiap hari..tapi semenjak dok kat sini..bayang2 pun tak pernah nampak walaupun semut sekor..

    ReplyDelete
  25. owh boleh test nih kat kereta..hehehe

    ReplyDelete
  26. eida letak ubat gegat terus kak..heheheh tension lipas banyak sangat...

    ReplyDelete
  27. Kak ieda..kita bubuh ubat serai wangi, beli kat pasar..nanti kita try pulak bubuh pandan..:)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...