Saturday, January 22, 2011

Tips Menu Utk Yang Diet


salam semua .. 
dah lama x cite pasal diet kan .. diet utk kelihatan cantik , segar dan yg paling penting SIHAT !!! ..
ok2 .. utk yg dah kurus x yah diet2 dah .. maintain dgn memakan makanan yg lebih sihat dan kurangkan minyak ok .. sikit2 boleh :) @ sekali sekala .. :)
ok moh layan tips2 akak nie .. :) 

 Menu untuk breakfast:-

1) 1 mangkuk sederhana bubur nasi dihidangkan dengan tofu dan kajang panjang boleh letak daging hancur sedikit , boleh jugak letak sayur campur
2) 1 keping thosai,1/2 mangkuk kari dhall
3) 2 keping roti jala dengan kari ayam (portion kecik aje ya) kurangkan ambil karinya just untuk cicah2 ajee..


Lunch pulak

1) 1/2 mangkuk nasi ayam dan daging ayam (suku ajee samada panggang atau steam tak nak yang goreng tu)
2) 3/4 mangkok meehoon/mee sua/tunghoon bersama dengan 1 mangkok sayur (sawi) boleh campur dengan ayam
/fishball/seafood/daging
3) 1 keping chapati + ayam + i mangkok kecil sayur (kobis bunga)
4)1 mangkok mee rebus + isi ayam +sayur (broccoli)



teabreak kol 3-6pm

ambil 1 biji buah (apple/orange/kiwi/plum/pear/starfruit/honey dew/papaya/watermelon/dragon fruit/pineapple/grapes etc
jgn ambil (ciku, nangka, cempedak, rambutan, pisang, logan, mangga, durian dan persimmon (buah pisang kaki)…tapi niee buah2 yang paling sedapkan…



dinner pulak kol 7.30 - 9mlm ajee

1) chicken kebab dengan 1 mangkok salad
2) portion kecik ayam yang dipanggang/ikan diambil dengan carot, kobis, bawang dan kekacang.
3) aneka jenis soup mcm tomato sop, seafood soup (tomyam ok jugak),
4) ikan kukus +sayur

pastikan kena minum 8 gelas air sehari

kalau masih lapar sebelum tido boleh ambil 1 cawan susu rendah lemak atau 1 cawan low fat yogurt/ 1 cawan soybean yang kurang gula/ 1 cawan milo ‘o’.


makan malam sebelum pukul 7.30mlm
( nie yg akak amalkan .. )


Banyakkan sayuran dan buah buahan. Pilih yg warna nya terang atau merangsang seperti lobak merah tapi bukan lobak putih. Pilih bayam,cekur manis, sawi hijau tapi bukan kobis putih. Tembikai dan mangga mempunyai warna yg sungguh exciting.

Bersenam memang lah BORING. tapi kalau kita dapat exercise yg fun, yg kita suka, tak lah boring. Kalau tak ada senaman yg fun, apa kata berjalan kaki? jgn jln slow slow, pantas kan sikit. Pakai seluar panjang yg tak gelobos dan tak ketat dan tak menyapu jln. untuk keselamatan. Jalan selama lima menet setiap hari. Bila dah syiok jln lima menet, jln selama sepuluh menet pulak. Tambah waktu berjalan sehingga satu jam setiap hari atau lebeh. Exercise lima kali seminggu.

ps : haa akak dah bagi panduan normal2 meal yg boleh di nikmati bersama .. yg terbaik utk kita menjaga kesihatan kita ok .. soo dah ada menu nak masak ape .. hahaha akak tgh ari nie punn x tahu nak masak aper .. huhuh

12 comments:

  1. akak.. nak join diet boleh... semenjak kawen ni ashik naik je badan..

    ReplyDelete
  2. akak.. nak join diet boleh... semenjak kawen ni ashik naik je badan..

    ReplyDelete
  3. Sedang melancarkan misi nak diet ni kak eida. Hari tu dah start tapi terbantut.. masuk angin sampai tak g kerja.. huhu.. diet tak betullah tu..

    ReplyDelete
  4. kaseh suka tosey kak...nak nak rawa tosey.pergh....

    ReplyDelete
  5. wahh.. nina pon tgh diet.. muka dh mkin chubby... tndanya dh makin gemuk.. waaa

    ReplyDelete
  6. ngam... tenkiu kak.. tp bile ehh nk start senaman nih...

    tp pepagi sy mmg suke makan tosei... since last year.. heheheh

    ReplyDelete
  7. lya..lateni kuat mkn..
    dpt pnyakit baru..gastrik teruk...

    sbb mkn byk sgt smpai naik 7kg..ishh..ishh

    ReplyDelete
  8. feveret kita tosey....kuah kene ada masam2 sket baru ummphh....

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...

    Nice tips...thanks..:)

    ReplyDelete
  10. wow...jika ikut ni..mmg sihat...terutama tang buah2 tu...

    akak skrg mabuk minum air masak tapi yg xmenahan..asik ke tuilettttt ajoo...eheks..

    ReplyDelete
  11. very gud info.tq 4 sharing kak.saya tgh usaha diet ni.mkn nasi sekali sehari jer.mlm takde mkn berat, juz minum susu sblum tido.sama2 kita usaha diet yg sihat kak.:)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...