Saturday, January 1, 2011

Nak Kupas Bawang Putih Lahhh

  
salam semua ...


hacummm !! adehhh bersin lagi ... huhuh mlm tadi x dtp tidur punn .. dah tgh ari nie ngantuk sgt2 .. huhuh tapi sempat lagi
update blog erkkk
hahahah kalau dh edicted tuu xyah cakap lahh  
haaa tgh ari nie aku x masak .. ingat nak masak lewat sikit .. malas + mee yg au grg pagi tadi masih banyak .. soo go slow lah masak2 nie .. leh makan ptg .. x yah dah makan malam kan .. hahaahah gud idea mummy :))

ok lah kebetulan aku nak kupek bawang putih .. terus aku google pasal kebaikan bawang putih nie .. aku kalau masak memang suke taruk bawang puith banyak2 .. mayang2 jer .. x tumbuk punn .. paling best bila masak singgang tumis .. singgang masakan org serani johor kan .. kalau x silap aku lah .. haaa aku nak share kebaikan bawang putih nie .. 
ok moh layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn


 pic mr google ..

 
KHASIAT & KEGUNAAN BAWANG PUTIH :

1) membantu pencernaan serta membantu menambah nafsu makan

2) membantu menyekat pembesaran/pertumbuhan sel barah - seperti barah kolon, hati, buah pinggang, kulit, esofagus, perut, pundi, buah dada, serviks
3) berkesan mengawal paras/tahap gula dalam darah
4) memnbantu merendahkan tahap lipoprotein jahat LD2, VD2 dalam darah serta meningkat tahap lipoprotein yang baik HD2 dalam darah, menyekat pengumpulan darah.
5) membantu melancarkan peredaran darah dan memperbaiki metabolisme.\

Kepercayaan :

1) masyarakat mesir purba percaya bahawa bawang putih boleh membantu meraweat kecacingan, jantung, dan sakit kepala
2) masyarakat Melayu percaya bawang putih yang dicampur dengan minyakkelapa boleh digunakan sebagai minyak urut yang baik.
3) getah bawang putih boleh mengatasi masalah kulit/tumit pecah.
4) orang China percaya bahawa bawang putih boleh membantu buang angin dalam badan, menambah sedap makanan, mengurangksan panas badan. 


info penuh : DISINI 


ok .. selamat mengupas bawang dan memasak .. frummmmmmm zazzzzzzzzz




10 comments:

  1. Huhu.. Saya tak suka sangat bawang putih ni.. Tapi sedap memang sedap laa.. Hehe.. Orang Cina suka makan bawang putih.. Bagus untuk kesihatan.. :)

    ReplyDelete
  2. sejak suami tak makan singgang....dah lama x masak....tp tgk gmbr akak pon dah meleleh ayaq liyoq.....hehheh

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Ieda

    pernah dengar
    makan bawang, mahkruh..kerana baunya
    tapi tak ingat bawang apa

    Wassalam

    ReplyDelete
  4. klu masak fra pon lebih kan bwg pth..sedap dia lain mcm skit..kbykkan kaum cina lah suka letak bwg pth dlm mskn kan..

    ReplyDelete
  5. farhana ~ aah dikk kebanyakan org cina lah .. elok utk buang angin kan :)

    ReplyDelete
  6. nurul ~ heheeh ye ke dikk tuu dari mr google tuu lum tepek yg akak punyer heheheh :)

    ReplyDelete
  7. bro rozali ~ ermm tu bawang merah kuttt heheh :) makan bukan selalu kan bro :)

    ReplyDelete
  8. farra ~ aah kan dikk .. kebanyakannya org cina .. tapi org melayu skrg pun dah pandai sbb bawang putih nie buang nagin .. :)

    ReplyDelete
  9. eT suka makan bawang..hehe

    meh la join lucky draw plak..:)

    LUCKY DRAW

    ReplyDelete
  10. et ~ ok dik .. nanti akak jenggah yer :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...