Tuesday, January 4, 2011

Musti Nak Tahu Cara Kurangkan Kolestrol kan !!

salam semua ..

cite pagi2 nie , nak kongsi pasal kandunga kolesssterollllllll dlm badan .. nie yg paling bahaya tau kawan2 .. ada diantara kita yg kurus tapi still ada kolestrol  dia bersembunyi sebenarnya .. hehehe nak tahu mcm mana yg kurus pun ada kolestrol dgn tgk sendiri pemakanan seharian anda  .. kita sihat kalau kita pandai memilih makanan kita .. sbb koletsrol boleh duduk dimana2 bahagian tubuh .. dan disebabkan kolestrol inilah mcm2 penyakit akan menyinggah ke badan kita huhu ..

ok lah akak nak share cara2 mengurangkan kolestrol dlm badan kita .. 
moh layan







PANDUAN UNTUK MENGURANGKAN KOLESTEROL DAN LEMAK

Pilihan Makanan
Kurangkan makanan bergoreng , coklat, kek dan biskut.
Makan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan.
Pilih makanan hasil tenusu (dairy products) rendah lemak.
Pilih makanan kekacang dan daging berikut Ayam, ikan, kacang soya
Kurangkan pengambilan jenis-jenis kekerang, udang dan organ-organ dalaman.
Kurangkan memakan kuning telur dan telur ikan.
Gunakan minyak sayur-sayuran (kecuali minyak kelapa)

Penyediaan Makanan
Buang kulit dan lemak yang ternampak pada ayam dan daging sebelum dimasak.
Kurangkan minyak semasa memasak.
Bakar, kukus atau rebus makanan.
Gantikan santan dengan susu kurang lemak semasa penyediaan makanan.

MENU & TIP2……..

Makan quacker oat meal setiap pagi memang sudah terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol yg tak bagus.

Kawal lah berat badan dgn menjaga porsi makanan kita. Misalan nya kalau dulu kita makan dua pinggan nasi, sekarang makan satu pinggan saja. Kalau satu pinggan, sekarang setengah pinggan.

Banyakkan merebus. Jangan menggoreng.

Banyakkan makan low fat. Misalan minum kopi hitam/teh kosong. Jgn tambah susu pekat. Jgn makan kek atau dessert seperti pastries yg banyak menggunakan telur dan mentega. Ada kek yg menggunakan putih telur dan minyak makan seperti kek sponge - ini OK.

Makan daging yg berwarna putih seperti dada ayam. Buang kulitnya.

Banyakkan makan dari kacang soy.

Banyakkan sayuran dan buah buahan. Pilih yg warna nya terang atau merangsang seperti lobak merah tapi bukan lobak putih. Pilih bayam,cekur manis, sawi hijau tapi bukan kobis putih. Tembikai dan mangga mempunyai warna yg sungguh exciting.

Bersenam memang lah BORING. tapi kalau kita dapat exercise yg fun, yg kita suka, tak lah boring. Kalau tak ada senaman yg fun, apa kata berjalan kaki? jgn jln slow slow, pantas kan sikit. Pakai seluar panjang yg tak gelobos dan tak ketat dan tak menyapu jln. untuk keselamatan. Jalan selama lima menet setiap hari. Bila dah syiok jln lima menet, jln selama sepuluh menet pulak. Tambah waktu berjalan sehingga satu jam setiap hari atau lebeh. Exercise lima kali seminggu
 
 
ps : nak cantik ke x nak .. semua atas diri sendiri .. tepuk dada tanya selera .. pada aku yg penting aku sihat dan berusaha utk menjadi dan menjaga tubuh badan agar sentiasa sihat .. insyaallah nak seribu daya :)  Kulit bersih , wajah cantik semuanya dtg dari dalaman badan kita .. dan petua aku adalah mudah banyakkan minum air masak dan bukan air batu iaitu ais .. aku selalu amalkan minum air masak 2 hingga 3 liter dlm sehari .. :)
 
 

16 comments:

  1. banyak petua dari akak nih..nk amalkn tu lemah sket..ngee~ =P

    ReplyDelete
  2. tang kolestrol tu xdpt nk jangka
    walau badan kurus..xsemestinya xde kolestrol...

    kene byk mkn buah dan sayurlah..eheee

    ReplyDelete
  3. nk bsenam tu malas....he he he....thanx kak 4 sharing..

    ReplyDelete
  4. tambah satu lg, makan la omega 3 enriched fish oil supplements =p... takat nie saya ambil jenama Pristine..

    ReplyDelete
  5. thank u for sharing this kak...eceh dah mcm kevin sahri dah neh...hehehe

    ReplyDelete
  6. yana ~ yana dah kurus , x perlu diet cuma perlu tukar gaya pemakanan dan menu sahaja .. kepada yg lebih sihat :)

    ReplyDelete
  7. kak sarah ~ aah kak , lebih kan sayur dan buah2 an :)

    ReplyDelete
  8. petua yg berguna..sy je yg tak insaf2 haha

    ReplyDelete
  9. hanim ~ x yah senam dikk .. jalan2 dlm umah keliling sebanyak 10x dah cukup :))
    u are welcome dear ...

    ReplyDelete
  10. iryani ~ haaa supliment nie atas org jugak .. kalau bagus boleh teruskan demi utk menjaga kesihatan sbb supliment ini makanan tambahan ;)

    ReplyDelete
  11. nurul huda ~ heheh kevin versi wanita :)

    ReplyDelete
  12. farra ~ semua nie utk akak jugak .. kdg2 tuu culas dlm mengamalkan yg terbaik sbb terlalu ikut nafsuu .. jahatkan nafsu nie heheheh

    ReplyDelete
  13. petua yg bagus nih..tq kak sudi share..

    ReplyDelete
  14. bagusnyaa..info.. tq for sharing ieda :)

    ReplyDelete
  15. mama hanim & rinna ~ ok .. u are most welcome :)

    ReplyDelete
  16. owh...tidakkk...
    akak cuti2 sekolah ari tu..tiap2 minggu makan nasik kenduri...uwaa..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (236) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (178) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (64) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) Pelik (22) blog (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) kehidupan (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...