Sunday, January 23, 2011

facebook penyebab PENCERAIAN


salam semua

dan selamat petang .. haaa percaya atau tidak .. terpulanglah kepada semua .. tapi ada benarnya kenyataan berita ini ... sooo mcm mana ?? kata nak di tutup kan .. yer ker ?? ermmm mcm x percaya .. 
 

LONDON: Laman sosial Internet, Facebook didakwa menjadi punca kepada peningkatan kes perceraian apabila semakin ramai suami atau isteri ditangkap berkelakuan curang dalam laman itu.
Seorang peguam memberitahu akhbar The Sun demikian mengenai bagaimana kes yang diuruskannya sejak sembilan bulan lalu membabitkan Facebook. 

 Menurutnya, pengguna yang sudah berkahwin terdedah untuk menipu pasangan mereka apabila berkenalan dengan pengguna lain dalam laman sosial itu.

Mesej berbau seks dan gambar kekasih baru selepas perceraian digunakan oleh bekas suami atau isteri dalam prosiding perceraian. 

LONDON: Laman sosial Internet, Facebook didakwa menjadi punca kepada peningkatan kes perceraian apabila semakin ramai suami atau isteri ditangkap berkelakuan curang dalam laman itu.
Seorang peguam memberitahu akhbar The Sun demikian mengenai bagaimana kes yang diuruskannya sejak sembilan bulan lalu membabitkan Facebook.
Menurutnya, pengguna yang sudah berkahwin terdedah untuk menipu pasangan mereka apabila berkenalan dengan pengguna lain dalam laman sosial itu.

Mesej berbau seks dan gambar kekasih baru selepas perceraian digunakan oleh bekas suami atau isteri dalam prosiding perceraian.

Kini, peguam menasihatkan pasangan yang bertelingkah supaya berhenti menggunakan Facebook dan laman lain seperfti Second Life, Illicit Encounters dan Friends Reunited sehingga prosiding perceraian masing-masing berakhir.

Emma Patel dari Syarikat Guaman Hart Scales & Hodges di Dorking, Surrey berkata, pihaknya menangani 30 kes perceraian sejak Mei lalu dan semuanya membabitkan Facebook.

Katanya: “Suami isteri yang curiga terhadap pasangan masing-masing menggunakan laman itu untuk mengintip dan mencari bukti kelakuan curang pasangan mereka.


“Penemuan bukti itu akan membawa kepada peceraian,” katanya.


Emma juga berkata, beliau sering memberi amaran kepada pasangan yang bertelingkah supaya mengelak daripada menggunakan laman itu selagi kes perceraian mereka belum berakhir. 

sumber - The Sun


ps : sibb baik akak x minat layan fb huhuhu



26 comments:

  1. bukan takat facebook je kak..mana2 laman sosial skang pun dah menjadi punca penceraian gak..terpulang pada pengguna itu sendiri je..

    ReplyDelete
  2. mmg facebook dah bawak macam2 kenurukan lah kak kan.. macam cerita skrg ni..ada yg sampai menyebabkan anak mati sebab leka main permainan facebook

    ReplyDelete
  3. kaseh ~ tulah .. susah sgt sbb kalau jadi terlalu taksub ..

    ReplyDelete
  4. munna ~ biar benar dikk .. aduhhh sbb fb nie ada game kan .. huhuhu

    ReplyDelete
  5. mcm2 skrg nie kan! dunia2..tp atas diri sendiri gak nie kan..huhu

    ReplyDelete
  6. tadi ada gak baca dlm paper.. emm senang je penceraian nk berlaku skrg ni kak

    ReplyDelete
  7. i hate facebook.sorry akak memang tak suka dari dulu.

    ReplyDelete
  8. minta jauh semua tu =.=" buakn pasangan je jadi mangsa tapi anak anak diorang juga jadi mangsa T__T

    hope diorang tak salahgunakan ruangan sosial tu :)

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. dah PENCEN,,,taknak dh bepesBuk...
    kekadang sakitkan hati...=(
    biaq laa mcm katak dalam tempurung tak tau apa-apa melalui pesbukk..
    janji hati tak sakit dan org tak Kepochi tentang kita...huhuhuhuhuhuh

    cemuih dh pesbUkkk...

    ReplyDelete
  11. G ~ aah dikk atas diri .. akak jenggah2 kdg2 jer .. tanya khabar kawan hhuh nak layan lebey sorry huhuhu

    ReplyDelete
  12. norfa ~ aah dikk .. dimana2 selalu dan mudah berlaku penceraian ..

    ReplyDelete
  13. cimddc ~ aah kak .. saya pun sejak2 akhir2 nie saya memang x layan sgt fb nie huhuhu

    ReplyDelete
  14. khairunnisa ~ tu lah dikk akak setuju .. ksihan ngan anak2 kann ..

    ReplyDelete
  15. nida ~ aah dikk ramai yg hipokrit dlm tuu .. duk sebuk ngan hal org .. cakap sikit ada jer x kena .. cam banyak berpura2 .. nak menegur pun salah x tegur lagilah salah .. entah per2 ..
    akak pun dah lama x duk kat fb lama2 .. selalu tuu singgah2 jer ..

    ReplyDelete
  16. wah...teruk juga ye..sebenar nyer..kena tahu batasan nyer kalau kita kat dunia maya ni...;d

    ReplyDelete
  17. herm..dunia tanpa sempadan ni..susah jugak..semua berlaku tanpa kawalan..aduhai..menyedihkan.. hrp2 benda2 camni dijauhkan dri kita2 ni..Amin..

    eina tak aktif FB pun..^_^

    ReplyDelete
  18. ya la kak,mcm2 keburukan fb ni.Bila tak tau nak manfaatkan dgn cara yg betul gitulah jadinya.Tak tau had dan batasan..
    *saya kalau login fb,lebih suka buat 'chat offline' je.tak brp suka berchit chat..blh mbuatkan kita lalai jaga anak2..

    ReplyDelete
  19. FB ni mmg lebih pada keburukan bagi org yg menyalahgunakan ye tak...tp klu utk org biasa2 (cam sy cthnye..ehem..ehem..kekekeke) dgn fb nilah nk stay connected ngan kawan2 lama..klu tk, mmg tak tau khabar berita diorang dh..mklumlah, nk call ke, sms kawan2 ke mmg payah lagi2 kawan2 lama tu kn,..=p

    ReplyDelete
  20. riyana ~ ya dikk kita kena pandai bataskan diri dlm dunia maya nie .. even di blog pun sama :)

    ReplyDelete
  21. mamalieyana ~ ermm aah dikk dunia nyata teruk .. alam maya punn lebih kurang jer

    ReplyDelete
  22. win ~ tu lah sbb fb nie siap ada game kan .. ermm akak x pernah cuba punnn .. malas :))

    ReplyDelete
  23. lily ~ aah depends pada individu tapi elok di elakkan lah kan .. kalau kita x leh nak maafaatkannya baik jauhkan .. :) pada akak fb nie boleh eratkan silaturahim yg terputu aja .. lebih dari itu .. x dicadangkan ..
    x der faedah punn sekdar meluahkan apa yg kita nak cakap .. ermm mcm xder makna apa2 :)

    ReplyDelete
  24. bergantung pd pengguna tu..klu niat ikhlas...ikhlas la jdnye...

    ReplyDelete
  25. semua ni bgtg pd diri sdiri kan kak....minta2 dielakkan..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...