Wednesday, January 19, 2011

alhamdulillah NINA




salam semua 

mlm tadi akak dan anak2 buat review semua homework mereka ..
bukak lah buku latihan nina nie .. homework penulisan bahasa cina dia .. ermm alhamdulillah akak rasa bangga sgt2 .. sbb anak akak nina sebelum nie selalu di " tegur / kate " oleh cikgu kelas dia , bahawa anak akak nie x pandai2 .. tulisan x cantik lahhh .. ada cikgu yg tolong dia buat lahhh , mcm2 lagi sampai ada ketika nina x nak ke sek .. bayangkan masa tuuu puas akak pujuk dia .. sbb setiap kali dia cuba buat .. cikgu akan cakap dia minta tolong org lain buat .. ha dah mcm mana ,  .. masa tu dia dlm darjah 2 .. 

yerlah kan manalahhh anak akak nak dpt perfect tulisan mcm budak cina .. sbb dia budak melayu ..even budak cina sendiri , tulisan mereka x cantik .. haaa ini kan pula nina seorang anak melayu ... come on lahhh ..

Masa tuu akak diam kan aja .. akak akur .. akak hantar nina kelas tuisyen bahasa cina ..  & now alhamdulillah bulan pertama dlm kelas bahasa cina dlm darjah 3 nie .. inilah hasilnya .. dia dpt markah A dlm setiap penulisan dia .. akak sgt2 bangga ... huhuhuhuh sedih dan terharu sgt sbb selama nie akak selalu cakap kat dia ..

" kakak jgn putus asa ya .. akak boleh buat .. ibu tahu akak boleh buat .. jgn peduliakan apa yg cikgu nak cakap dan nak kondem .. akak belajar betul2 ok " 

Itulah ayat yg selalu aku cakap .. nanti slow2 akak pandai tulis .. :) suke sgt bila mlm tadi tgk balik semua hasil kerja sekolah dia dlm penulisan dia dpt A .. syukur sgt2 .. sbb x sangka dan skrg x der dah lagi akak dgr cikgu baru dia komplen itu dan ini .. malah x kedekut nak bagi markah A untuk nina sbb memang ketara sgt perubahan dia .....









semoga nina terus berjaya , bukan dlm subjek ini sahaja dlm subjek lain juga .. aminnnnnnnnnn



dan dlm diam2 duk puji nina .. riena nak jugak aku take pic hasil kerja umah dia jugak heheheh , dia skrg darjah 1 sek yg sama dgn kakaknya .
Akak x perasan yg riena jelesss rupenya .. hahahha dia suruh akak take pic jugak homework dia yg dpt GOOD dan BINTANG hahahahaha 
ciannnn .. ok lah nakkkk utk kedua2 anak2 ibu .. ibu cayunk kowang dan bangga dgn anak2 ibu ok .. belajar lebih rajin lagi .. x terlalu pandai pun x apa .. janji anak2 x mengecewakan ibu .. itu sahaja ...:)


 utk subjek english : spelling 

subjek matematik : bulatkan yg mana besar


ps : x der ibu bapa yg x nak anak2 berjaya sebagaimana ibu dan bapa kita pernah harapkan kita suatu ketika dulu .. :)

24 comments:

  1. waa....
    tahniah nina..
    nanti auntie kasi gula2 oke..
    atau choclate toblerone:)

    ReplyDelete
  2. wah..tahniah..
    anak2 ni kita kene bg kata semnagat..barulah derang pom semangat..hehee

    ReplyDelete
  3. wah bestnya belajar bahasa cina..teringat anak buah kita..ibu dia hantar dia tadika cina...hari tue ibu dia nak ajar dia mengeja itik...skali cakap i..(kan bunyi e kan) dia sambung e erk san serk..hahahahahaha

    ReplyDelete
  4. hehe comel je pic 2 dari bawah tu, good morning, good evening.. bla bla.. cikgu right2 kasi GOOD. heheh. err paham ke maksud saya?

    belajar rajin2 ye nina n riena, make ur mama proud :)

    ReplyDelete
  5. salam kak =)) bagus kak anak akak dah ada improvement tu =))) nantikan kak saya pun nak hantar anak saya pergi sekolah cina jugaklahhh! heheee, berangan ni, kawen pun blm ;'(

    ReplyDelete
  6. wah sekolah cina ek...bagus tu...dulu teringin nak hantar ke skol cina tapi ujung2 abg pomen tak bagi lak hehehehe

    ReplyDelete
  7. baguslah anak2 akak sek cina..mmg ssh nk blaja bhd cina ni kak sbb kita kan org melayu..sbb sy masa itm amik thrid lguage mandarin..mmh ssh...xsuka!!!:)

    ReplyDelete
  8. Takpe kak.. Memang awal-awal belajar terkial-kial.. Tapi belajar bahasa cina dari kecil ni laa senang.. Bila dah makin lama, kita punya style percakapan pun dah macam orang cina.. Itu kelebihan belajar bahasa cina masa kecil-kecil.. Teruskan nina.. Kuat semangat.. Heehee.. :)

    ReplyDelete
  9. Tahniah Nina.. Bangga anak melayu leh bertutur dan menulis dalam bahasa Cina..

    ReplyDelete
  10. apalar cikgu tu...org bg lar smgt ni tak patahkan smgt budak jer...sib baik anak kak ida tu termakan kata2 cikgu tu...gudluck to them

    ReplyDelete
  11. wah..bagus tu..Hubby sibuk nak antar Ian sekolah cina..tapi tak tau lagi la..
    Nina..caiyok!!

    ReplyDelete
  12. wahhhhh.. blajo bahasa cina.. satu kelebihan tu.. bagus2... alahai... tulisan cina tu kata apa nina??

    ReplyDelete
  13. that is my niece...practice makes perfect..never give up..byk sogokkan mrk dgn pembacaan tulisan cina..jgn stakat ckp n tulis tp nak baca x reti plak...beli suratkhabar cina..suh mrk baca title2 tu..so mrk kenal huruf n leh baca n leh ckp..SO BRAVO to nina n riena!! zahrien apa cer lak..bila nak figt ckp terabur bhs cina dgn kakak2 dia??

    ReplyDelete
  14. xbestnye cikgu mcm tu..xde moral support lgsg..sy ni dh msk kolej br blaja bhs cina..tu pn ampeh gak tulisan..tp lect x marah pun..haha~ =)

    ReplyDelete
  15. wah kak..kagumnye tgk anak2 akak..

    skola cine rupenye ye..

    tahniah tuk anak2 akak ye!

    ReplyDelete
  16. Congratz to your little daughter, kak. Her efforts and your endless support made her score well. Actually, the teacher's comments had also contributed in her success. Ye tak kak? Given her a chance to prove herself! :D

    My son in Primary One now, learning Chinese as it is compulsory to choose either Chinese or Arab subjects. ;)

    ReplyDelete
  17. teringat lak ms el belajar bhs mandarin
    dok tulis cam tu lah...hahahaha
    cayalah nina tulisan cina dia tu cantek

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah.. kira oklah tulisan budak darjah 3 bahasa cina pulak tu.. tulisan munna pun buruk gak sampai skrg...

    ReplyDelete
  19. emm kita pn teringin nk msuk kan anak sk cina nanti,ok ke kak? tapi tkut bertindih dgn sk agama pulak...

    ReplyDelete
  20. semua ~ 1. thanx sbb bagi kata2 semangat pada akak dan nina .. dulu masa mula2 kak hampir down dgn sikap cikgu disana seolah meminggirka pelajar melayu .. alhamdulillah nina dah buktikan :)
    2. kepada yg nak hantar anak ke sek cina teruskan kerana kelebihan xtra language tu yg penting .. manakala pelajaran lain still sama x ada beza dgn sek keb :)
    3. lya ~ hahah sampai skrg akak masih x paham apa yg mereka tulis dik .. x der kemahuan nak tahu huhuhu
    4. mama zue ~ aloha .. thanx dor the support, zahrien ! haaa nie x tahu plan apa layie .. ingat nak masukkan sek darul husna .. amacam ?? :)

    ReplyDelete
  21. alamakkk akkkaaakkkk ...bestnya nina sek. cina ek? rs nya mcm akak penah bitau, ke eli yg lupa..kiranya skang ni sek.ren cina la ek?

    btw, tahniah nina dapat A!!!!

    ReplyDelete
  22. wahh anak akak sekolah cina rupernyaa...bagus sekolah cina ..dpt kelebihan berbahasa mandarin...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...