Tuesday, January 18, 2011

Ada makanan berKALSIUM TINGGI utk diet SIHAT


salam semua ..

haa dah lama kan akak x cite pasal diet miet nie heheh
bukan dah lupa tapi adakalanya masa nak update tuu singkat sgt .. alasannn ecehhhhhh ok2 .. ari nie nak cakap mengenai info kalsium tinggi dlm diet seharian kita .. kalau dlm banyak mende kita x leh makan .. nie kalsium yg kita boleh makan tanpa was2 dlm erti kata yg lain bebass nak makan banyak mana tapi pandai2 lahh ok ..

Sudah lama kita tahu bahwa kalsium sangat berguna untuk pembentukan tulang terutama pada masa pertumbuhan. Kalsium juga sangat penting untuk mencegah terjadinya osteoporosis pada usia lanjut. 

Tahukah anda bahwa kalsium juga dapat menurunkan berat badan? 

Penelitian terakhir menyebutkan bahwa selain mencegah terjadinya osteoporosis, pengambilan makanan berkalsium tinggi setiap hari dapat membantu menurunkan berat badan. Tidak disebutkan secara detail peranan kalsium tersebut namun selalu diceritakan akibat dari penyerapan protein dalam pencernaan. 

Mendengar berita yang mengembirakan ini tentu tidak boleh kita sia siakan oleh mereka yang merasa berat badan terlebih . Mulai detik ini, marilah kita mencari makanan yang berkalsium tinggi. 

Berikut beberapa makanan berkalsium tinggi yang dapat anda jadikan amalan sihat anda :)
  1. Keju.
  2. Yogurt.
  3. Susu.
  4. Ikan Sarden dan ikan laut lainnya terutama yang dimakan sama tulangnya.
  5. Sayuran yang berwarna hijau gelap seperti bayam, kangkung, lobak.
  6. Sereal yang telah ditambahi kalsium tinggi.
  7. Kacang kedelai ( nie x pernah dgr )
  8. Susu kedelai yang telah ditambahi kalsium tinggi.
  9. Roti dan makanan olahan lain yang telah ditambahi kalsium tinggi.



    sumber :blog dokter

    ** sama2 diet utk sihat ok ... :) , haaa atau beralihlah dgn herbalife .. akak sedia membantu .. hidup sihat dgn cara pemakanan yg sihat ! .. adehh mcm iklan lah pulakk heheeh


14 comments:

  1. saya rain makan makanan berkalsium ni masa pregnant; sardin, susu, cheese, horlicks, nestum. lepas pregnant yg rajinh hanya makan ikan bilis je. tu pun kalsium kan.

    ReplyDelete
  2. munna pun nak mulakan diet lepas ni... tengah usha produk2 yg sesuai

    ReplyDelete
  3. dengan rasminya saya melantik kak ieda sebagai diet coach saya tp bukan skrg...pas2 saya berjaya mengandung...ekekeek...=)

    ReplyDelete
  4. bagus info ni kak...lieya mmg kaki susu...tapi tu laa dulu mase preggy mia mija mmg wajib minum susu, yg kali ni takleh plak minum susu...ntah ape kes ntah...tapi lieya ganti laa ngna keju ke atau bahan2 lain....

    ReplyDelete
  5. Salam.
    Saya baru tahu kalsium juga boleh menurunkan berat badan. Sekarang ni semua orang main sibuk nak makan herba kan?
    Tokek tumpang lalu ya~

    ReplyDelete
  6. jambu batu takde kalsium gak ke?? hehe..memandai je akak ni..ngee

    Sayur2an mcm kangkung mmg fevret akak tu. Tp takde kena mengena ngan akak dilahirkan pd tahun arnab, ye..kahh...

    ReplyDelete
  7. nak makan coco crunch tiap2 hari lah pasni.. susu tak lalu.. :D

    ReplyDelete
  8. dah 2 blog sy baca psl diet...tp sy xnak diet...sy nk gemukkan sikit badan..hehe..

    ReplyDelete
  9. wajib amalkan hidup sihat
    di samping itu..byk minum air masak..hehee

    ReplyDelete
  10. nak diet nak diet. hehe

    ReplyDelete
  11. x mau diet nak banyak makan nak tambah berat badan huhuhu..

    ReplyDelete
  12. mmg sgt berkalsium kan..sape2 yg kurg kalsium sila mkn..jgn degil..hehe..

    ReplyDelete
  13. menarik nei..
    nk kne cuba tmbahkan kalsium dlam badan..

    hehhehe :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...