Sunday, October 31, 2010

Eiiii Geram Tul .. Asalll lahhh


salam semua ..

erghhhhhhhhhhh pagi lagi dah buat ilang mood .. spoil tul .. awat BLOG ari nie haaaaaaaaa
nak upload gambar2 semuaaaaaaa jadi ERORRR ... erghhhhhhhh
menci2 .. menci .. menciiiiiiiiiiii , dah lah mlm tadi x dpt nak tidur lena ..
zahrien demam panas .. berkaloor aku .. tuam dgn air sejuk .. siannn dia .. dah lah hubby x balik .. tidu di bengkel .. sakittttt nyaaaa dlm ati + SEDIHHHHH

ohhhhh erghhhhhhhhhhhh sabar2 ...
penat dua tiga kali try upload gambar .. last2 kuar ERROR ....

kalau mcm nie .. aku BW jer lah ari nie ... kang kalau boleh aku try buat entry baru lagi .. tunggu yaaaaaaaaaaaaa



ps : tgh2 tulis hubby sampai .. aku berleter kejap kenapa dia x balik mlm tadi .. huhuhuh jawapan yg sama setiap kali aku tanya .. letih sgt sampai tertidu .. kesian kat dia ker ? kesian kat aku ? yg risau sepanjang mlm memikirkan zahrien kepanasan demam .. x dpt call dia sbb beteri hp sokmo problem ... huwaaaaaaaaaaaaa ya allah kuatkan hati & perasaan ini .. huhuhu


Friday, October 29, 2010

boleh ke nie ?? SEGAN wehhhh

salam semua

turun bawah sikit

lagi

v
v
v
v
v



haaaaaaa heheheh semua mesti suspen kan kenapa aku buat tajuk gitu .. ehheh sebenarnya , aku nak btahu betapa aku teruja .. tapi malu .. huhuhuhu , yerlah kan dah lama tul aku x usha2 mender2 nie .. utk ape kan ?? bila ?? buat ape ??
haaa semua tuu buat aku jadi mcm x caya .. sbb aku bukan
lah jenis yg suka sgt bergaya sakan nie .. heheh low profile lah katakan .. heheheh yer ker ..
( perasan lagie .. muhhahha )

ok lah .... sbnarnya .. kolej aku akan anjurkan dinner bert
emakan

GLAM NITE


haaaa dasat bagi aku lah ( walaupun aku one of AJK , tapi x terlibat secara detail ) .. sbb dinner mcm nie bukan selalu dan bukan rutin bagi kami .. s
o bila buat tuu semua teruja .. almaklumlah aku dan kawan2 aku bukan lah jenis yg boleh dressing lebey2 nie kan , maklumlah JPJ ketat sgtttt :) .. bila kena dress up glam2 nie .. semua gelabah ..
tgh ari tadi semua kuar .. ngulor2 jalan2 tgk dress ... hahahah ke
lakor lah konon2
x nak bising2 .. last2 jumpa jugak geng2 yg lain kat buti
k tuu hahahahha gawat jap
aper daaaaaaaaaaaa hahahah


majlis tuu nak buat bulan 12 .. tapi kenalah usha2 awal2 kan ... sbb nak kena booking dulu .. kalau idok dok dann wehhh .. heheheh
haaaa nie adik lalin .. punnn duk sebuk2 cari baju heheheheh


kalau macam bdn lin lalin nie ok lah .. semua baju sesuai .. kalau bdn aku nie .. huhuhuhu pueh cari ... sakit ati + benci + frust .. hahahahha , tapi bak kata kawan aku , jgn putus asa .. masa panjang lagi .. leh usha layie .. masih sempattt uhuhuhuh ( ayat pujuk ati aku .. )

tgkkkk ... tgkkkkkk semua aku x minat .. x sesuai .. aku duk cari dress ala2 jubah .. warna itam .. aku pesen yg x suka pakai cerah2 nie .. koleksi baju aku punn banyak yg gelap2 .. hahah nak kata perasan putih punn idok jugak .. tapi dah memang dari dulu x minat warna terang2 .. huhuh


dua2 kat atas nie , member aku dah minat .. nak dtg sekali lagi nanti .. tgk final .. satu tuu yg purple mamber sorang layie .. tuu pun sama JPJ cerewet ... hahahah akunyer kira ok lagi lahh .. heheheh aper2 punn aku memang akan usha lagi dan lagi dan lagi sampai aku pueh ati ..
mak nak cari jubah ala2 bienda kawin tuuuu ACI TAK ????????
hahahahhahahah


v
v



pastu nak pakai mcm kat bawah tuuu ... perghhhhhhhhhhhhh, silap hb hubby x kasi pergi .. sbb dinner nie utk staff aje huhuhuhuh


ps : mlm nie malas tul nak masak .. bosan dah pikir nak masak ape .. last2 aku masak nasi je .. kalau susah2 sgt hubby kang aku masakkan maggi .. dah lama jugak dia x makan .. kalau aku nak masak sure dia akan makan .. anak2 aku semua dah makan .. aku balik tadi siap beli kek layie ... haaa nak tahu kek ape ??? tungguuuuuuuuuuuuuuuuuu :))


Thursday, October 28, 2010

tetiba terskodeng blog POSH76

salam semua ..

heheheh sbnrnya .. ari nie kami geng2 exec academic dah dijanjikan dgn komp baru .. mula tuu ingatkan komp biasa2 je .. sekali budak2 IT bawak turun komp nie ...
flat scrinnn uuu .. yehaaaa ( dah mcm jakun dahhh ) yerlah kan dah bertahun kerja .. ada setahun jer ... x ingat , kami semua pakai flat scrin .. lepas setahun tuu dibawa naik ke IT utk di tempatkan di bilik kuliah IT .. semua kembali pakai pc dan monitor yg kedobooo besar tuu ..
hermmm ari nie best sgt dan pueh ati .. dpt tukar komp baru dgn perisian yg baru .. kelancaran yg hebat !!! heheheh tkasih banyak2 BIG BOSS .. love u sbb memahami kami .. setelah sekian lama .. akhirnyaaaa :)

tulah yg aku duk sebuk2 dari pagi lagi .. bila dpt pc baru .. semua lah kena baru kan .. perisian baru .. semua barulah .. jadi terpaksa lah dari pagi sampai tgh ari buat pengenalan kepada komp baru nie .. gode sana .. gode sini hehehheh nak kasi suaikan diri ..



ni lah dia ... alhamdulillah dah rasa best sgt2 .. laju pun ya .. x lahh bila nak bukak pendrive tuuu menangguk tunggu mcm buah x jatuh2 .. lambat gile .. haaa skrg dah ok dahhh ..
pueh ati IEDA !! ohhhh sudah semestinyaaaaaaaaa :)




haaa paling x tahan .. tgk tuu aku ambik gambar nie masa tgh skodeng umah posh76 .. tgh baca entry pasal poposh heheheheh .. aku x perasan punn dah upload kat sini baru perasan heheh



ps : mlm nie dah x yah masak .. terasa penat duk kemas2 tmpt utk tetamu baru ... heheh komputer aku ler .. :) sib baik lauk semalam masih ada .. x luak punn sbb hubby x balik .. dia tidu kat tmpt kerja dia huhuhuh


Wednesday, October 27, 2010

Jgn Skip Breakfast Anda OK !!

salam semua ..
huhuhuhuh dik kerana terlalu sebuk ari nie ... citer pagi tadi baru aku dpt upload skrg huhuhu .. busyy gile pagi nie .. dgn surat2 ketidakhadiran budak2 ke kuliah kena settlekan .. sedihhhh sgt2 .. ramai tul budak2 yg x dtg kuliah .. yg sedih lagi sbb aku kena buat surat berlambak2 .. dah mcm meja posmen lah pulakkk ( upsss lupa nak snap .. kalau tidak leh tgk haaaaa )

ok lah maleh nak citer pasai kerja aku yg x pernah habis .. haaa namapun kerja kaannnnn .. so kena lah tahan , event duk umah punnn kerja berlambak2 .. huhuhuh
nak cite pasal bfast .. sehari dua nie aku ada amalkan makan mcm nie .. amalan diet ATKINS konon2 .. hahahha suke sbb ada baiknya sebenarnya .. so pagi nie aku amik bfast nie ..

scramble egg , sosej & 1 slice cheese .. ok kannn
sedappp sgt2 .. smlm aku makan , seyesss kenyang sampai tgh ari .. betul cakap adik NUANZA .. thanx dik .. bagi tips yg best2 sgt dan berguna ..

selalunya aku advice kat geng2 HL , dont skip ur bfast .. kalau x ada idea nak makan ape utk bfast leh tanye aku .. since aku dah leh rujuk ngan adik nuanza tuuu .. thanx again dik :)


my bfast fo today .. semalam pun lebih kurang sama cuma aku x letak sosej jer .. :)


x salah kan kita amalkan pemakanan yg sihat , untuk diri kita juga kan .. yang sihat dan ceria adalah kita .. sbb kalau kita sakit , sape nak tolong selain diri sendiri yg tolong .. BETUL TAK ????? one more things .. sharing is caring ..


Mitos dan Fakta tentang Sarapan

Mitos: Tak apa pun kalau skip sarapan, bukannya meal yang penting pun berbanding lunch atau dinner.
Fakta: Hey, breakfast lah meal yang paling penting berbanding meals yang lain!

Mitos: Makan sarapan nanti hanya akan buat kita letih dan mengah je sepanjang hari.
Fakta: Sarapan lah yang membekalkan tenaga yang diperlukan untuk memulakan hari anda dengan baik!

Mitos: Saya on diet, kalau makan sarapan nanti gemuk lah!
Fakta: Kalau tak sarapan lah lagi gemuk. Tak nak gemuk, jangan lah sarapan roti canai and nasik lemak tetiap hari! haha

Menurut kajian juga, jika anda skip breakfast, anda akan lebih mudah berasa letih dan mengantuk. Sarapan ni penting untuk metabolisma anda – ia bertindak sebagai jumpstart kepada metabolisma anda setelah ‘berpuasa’ sepanjang malam, dengan mengembalikan keperluan glucose dalam badan anda (glucose adalah sumber tenaga badan anda yang terhasil daripada serapan pecahan makanan berkarbohidrat yang anda makan). Ini kerana, pada waktu pagi, setelah lebih kurang 12 jam anda tidak makan, paras glucose/gula anda akan turun.

Apabila ini terjadi, sebagai ganti, badan anda yang sangat memerlukan tenaga ini akan menggunakan pula glucose yang disimpan di dalam tisu otot dan hati – yang dipanggil glikogen. Apabila semua tenaga dari simpanan glikogen ini telah habis digunakan, badan anda akan mula memecahkan asid lemak pula untuk menghasilkan tenaga. Namun, tanpa karbohidrat, asid lemak ini hanya akan dioksidakan secara separa sahaja! Dan inilah yang akan menurunkan paras tenaga anda.



ps : mlm nie nak masak udang masak lemak utk hubby dan anak2 .. uhuhuhuhu banyak korje nie .. kat opis layie dah cite dan pikir pasal kat umah .. mana lah x letih kan kaum ibu nie .. huhhuhuh







Tuesday, October 26, 2010

Ada Org Belanja !! Yey Yey

salam semua ..

haa nie semua pic2 kelmarin sabtu .. tetiba jer adik call dia cakap nak belanja kami2 semua di ktn, sbb banyak tolong dia masa majlis kawin ari2 .. haaa ape layie aku dan kakak x tolak lah pelawaaan adik tuu .. heheh kami janji nak jumpa di MEGA MALL ktn .. x best lah kalau makan di pekan ..

kami semua janji jumpa di kuantan ( ummi , ayah dan nanny ikut along ) .. mula tu cadang nak makan nasi .. tetiba jer tukar sbb x nak makan berat lah konon heheheh last2 tukar .. makan KFC (lagilah berat hahahha) .. sbb ummi nak makan twister .. haaa aku dan kakak pun nak makan jugak .. sbb aku kalau ke KFC memang x makan ayam ... muakkk yuuu hehehehe

sampai kfc mega mall tu hanya kami sekeluarga aja ada , riuh rendah lah jugak dengan anak2 aku + anak2 kakak aku raihan tuu .... dah x ramai org kan .. maklumlah adik aku jer yg masuk gaji awal .. ehheh org lain sure x gaji layie .. tu yang lenggang KFC tuu ..

oklah moh layan pic2 nie .. :)




dah kenyang bergambar lah pulak .. heheh dgn ummi , along , SIL & nanny :)

family along .. :)

my family .. :)


nie lah gelagat zahrien .. my little hero .. kalau xder hubby x lepas aku nak kesana kesini .. penat nak melayan kerenah dia .. letih .. tgk lah tuu , mcm2 hal dibuatnya .. :))


ps : mlm nie aku x masak .. ingat nak sidai kain .. pastu nak jalan2 umah kawan2 .. tunggu ya .. sat2 layie ieda dtg .. terjah .. x sabar lak .. hahahhaha ( asal aku nie .. mlm2 mcm2 hal lah pulak )


Lawak Bodoh ! sakit perut AKU



TERberanak

Seorang pompuan tu… TERberanak dalam lif. Punyalah dia malu… melalak dan tak mahu keluar lif. Datang doktor cuba pujuklah pompuan ni, nak bawa ke hospital.

“Marilah keluar amoi, saya bawak pegi hospital”.

“Tak maulah doktor, saya malu”

Kemudian kata doktor tu, “Apa nak dimalukan, tahun lepas saya ada kes lagi teruk
punya malu. TERberanak dalam longkang lagi!!!”

Tetiba, lagi kuat amoi tu lalak. Doktor tercegang dan tanya kenapa menangis lagi kuat.
Kata amoi tu, “Orang tu sayalah jugak!!!!”…..

Moral: anak itu anugerah Tuhan. jagalah mereka sebaik-baiknya.



LEMAH 'english'

Pulangnya anak dari sekolah lalu menyerahkan buku ‘English’nya kepada ayah…

Ayah : Apasal Bahasa Inggeris kamu nie asyik dapat kosong jer…! Apasal hah?

Anak : Eh, ayah! Tu bukan kosong.

Ayah : abis tu?

Anak :Tadi cikgu adik dah kasi bintang banyak kat bebudak lain. Ada dapat 5 bintang la, 4 bintang la. Bila turn adik jer, bintang dah abis. Sebab tu cikgu bagi kat adik bulan.

Moral: pasni letak bulan bintang kat buku sek0lah baru ngam…




ps : pagi2 lagi dah boring .. CARD READER aku x leh pakai , asal punn x tahu .. tetiba jer x kuar gambar , kat umah ok jer .. jgn lah rosak .. abru beli tuu huhuh .. maner x tensi herghhh dah nie aku rasa lapar lak .. huhuhu nak makan mana nie .. makan ape ?? lambat layie nie



Sunday, October 24, 2010

Dah 10 Tahun

salam semua ..

hai .. selamat petang di hujung minggu ... buat per tuu ?? musti sdg seronok2 santai di rumah kan .. ermm aku nie sbnrnya balik kg , tapi disebabkan aku ada hal di kuantan , aku balik semula ke kuatan pagi tadi dan singgah umah .. sempat lagi aku update blog nie heheheheh sat2 lagi nak balik kg semula .. alhmaklumlah .. kg dekat kann .. pekan jer .. lebih kurang 45minit sahja dari umah aku .. ehheheh

ok lah actually nak share pic2 yg aku ambil di pejabat ari jumaat ari tuu .. bosan sbb dah lama x amik gambar susana pejabat .. tempat aku berkhidmat selama 10 tahun lamanya ..dari kolej shahputra ini usianya 3 tahun sehingga kini dah berusia 13 tahun .. lama kann aku bekerja disini ... musti kowang cakap dah expert dan musti gaji dah banyak .. hahahhaha gaji ! .. expert tuuu x dinafikan sbb dah lama aku pegang jawatan exec academic bhg UTM .. tapi bab gaji nie ... ermmmmm tutttttttttttttttt sensetipppp hahahahha

bolehlahhhhh aku bersyukur dgn rezeki yg allah berikan sebenarnya .. walau x segah mana .. tapi disini lah segalanya bermula .. dari aku x kawin .. sampailah aku beranak 3 , aku masih setia disini .. :)

ok moh layan susana pejabat aku waktu tgh ari .. masa nie geng2 lelaki gi semayang jumaat ..


close view dari meja aku ..

nie dept academic .. , semua lecturer ditempatkan disini .. ada 2 tingkat .. ini level aku , tingkat 1


tuan tanah nak enterpreme .. tempat aku .. heheheh

hahahha posing tanpa cermin mata .. ada cakap aku sesuai x pakai cermin mata .. ada yg cakap ok jer .. pada aku , aku suka kalau aku x pakai cermin .. nampak lebih muda kann , yer ker ?? hahahhaha perasannn wehhhh :))




ps : aku x sempat lagi nak terjah umah kawan2 .. since aku nak balik kg dah .. sok tgh ari aku akan balik umah .. aku akan terjah umah kowang .. tunggu yaaaa ... sbb mlm nie ada pertunjukan bunga api sempena arijadi sultan di istana pekan .. kalau sempat aku amik pic2 bunga api .... tapi x janji cantik .. sbb camera kokak jer kannn hehahhaheehhehe :)



Saturday, October 23, 2010

Bila Wardina TERUJA jumpa Maher Zain

salam semua ... selamat pagiiiiiiiii :)

moh layan pagi2 nie , betapa teruja nya Wadina berjumpa Maher Zain di MHI Tv3 ...
hahahahhah kelakor lahhh .. entah per2 lah yg di terujakan tuuu ..

inilah dia sambutan rakyat malaysia kepada penyanyi luar ...










ps : ari nie x tahu nak masak ape ... yg pasti nak lepak2 sambil layan blog @ fb ...



Friday, October 22, 2010

Raja Farah Dalam Diam


salam semua ..

akhirnya ... dlm diam2 kan ... dah bertunang ... aku x lah minat sgt .. dia nie x lah fofular sgt .. sbb ker belakon dlm Mertua VS Menantu jer ... mude giler wajah tunang dia nie .. aper org skrg nie suka cari pasangan mude2 ker ????



Tahniah buat Raja Farah kerana telah selamat bertunang dengan kekasihnya, Megat Andika pada 9 Oktober yang lalu… Dengarnya mereka berdua bakal melangsungkan perkahwinan pada bulan November ni.. kira bulan depan la.. tak lama je lagi kan.. Apa-apa pun jom kita baca apa kata Raja Farah mengenai pertunangan dan majlis pernikahanya akan datang…

“Sebenarnya, majlis pertunangan diadakan tanpa dirancang. Asalnya pihak lelaki mahu merisik dahulu. Tapi lain pula jadinya bila tarikh merisik dijadikan sebagai hari pertunangan dan tarikh pertunangan dijadikan kepada hari pernikahan.

“Apapun, saya akan umumkan tarikh pernikahan kami dalam masa terdekat nanti. Pada bulan depan, keluarga saya dan Megat merancang untuk membuat majlis pernikahan dahulu dan di sebelah malamnya pula, kami akan adakan majlis kesyukuran.

“Resepsi pula mungkin kami adakan pada awal tahun depan kerana saya masih lagi sibuk dengan penggambaran drama Kau dan Aku untuk siaran Astro sehingga hujung tahun ini”



ps : selamat berhujung minggu semua .. isnin kami cuti di pahang .. sambut bday sultan pahang yg jatuh pada 24hb .. sooo enjoy semua .. :))




Ibu ! Ayah Mana , Dah Pergi Kerja Ke ??

salam semua .. apa khabar di pagi hari ??
** aku amik peluang update di opis arinie .. selalu di rumah jer .. khikx2 .. sbb bos x masuk layie


kul 5.30 pagi tadi , aku bangun macam biasa .. tgk2 sblh aku hubyy x ada .. bangun dan berjalan2 ke ruang tamu .. x der juga ... jalan lagi ke bilik tetamu .. punnnnnnn
x ada .. !!!

ishhh kemana abang nie .. pelik dan berdebar2 .. sambil aku mengeluarkan bahan2 utk masak kuehtiaw grg utk bekalan anak2 ke sek , .. fikir dan terus fikir kemana hubby .. banggggg , abang kemana ?? aku cuba call hp dia .. x dpat pulak .. ku ketuk bilik adik aku .. bertanya kan hubby .. adik cakap masa dia balik mlm tadi kul 12 mlm .. motor hubby masih ada .. aku teringat nak menjengah ke luar rumah ..
tgk moto x ada .................

sah2 ... sah ... memang sah hubby x ada ..
dia ke bengkel agak2 nya ... nak memujuk ati aku yg berdebar2 nie ...
aku teruskan memasak sambil dlm hati .. tertanya2 kenapa hubby kuar x cakap ? kenapa hubby ke bengkel ( agaknya .. ) , dia tidu di bengkel ke ??
ya allahhhhhhhhhhh mcm2 hal yg terlintas dikepala ku ... selalunya dia akan call aku @ btahu aku dlu .. nak kemana2 punn lagi2 kalau dia nak ke bengkel samaada dia tidu disana atau balik lewat ... ya allahhhh jgnlah ada apa2 yg berlaku ....

aku teruskan juga memasak .. kejutkan nina & riena ..
bangun2 je budak berdua tu terus tanya ..
" Ibu ... Ayah mana ?? Ayah dah pergi kerja ker ???
huhuhuhuhu mcm mana nak jawab ???

"ermmm ayah tidur bengkel koot .. mlm tadi ayah ada .. ayah gi balik ke bengkel sbb ada kerja lah tuu " aku menjawab dgn relax .. x nak kasi mereka susah ati .. :((
kakak & adik siap cepat2 .. ibu hantar gi sek dan ibu nak tgk ayah di bengkel .. nak minta ayah hantarkan zahrien ".. kataku ..

dlm perjalanan nak ke sek .. aku berselisih dgn hubby , sib baik aku nampak .. aku hon kereta kuat2 dan banyak kali .. baru dia perasan .. bayangkan masa tuu ada lori dan keter di depan dia .. herghhhh mau mereka2 nie cakap .. asal lah pulak org nie hon2 pagi2 buta niehhh
aku terus bertanyakan hubby .. nampak muka dia bengkak sikit ..
" abang , kenapa bang .. abang tidu mana mlm tadi ? , abang x cakap kat ieda kenapa ? , abang sakit ker ? , bang kenapa muka abang bengkak ??? "
x sempat dia nak cakap apa2 .. dah bertubi2 aku tanya soklan .. yerlah kannn risooooooooooo shj dlm fikiran aku nie ...

" aah .. abang tidur di bengkel .. abang ke bengkel sbb x tahan



SAKIT GIGI ................... "

lorrrrrrrrrr sakit gigi rupanyaaaaaaaaaaa .. kenapa ke bengkel ? dah tuu ieda call hp abang kenapa ?? " " emmm hp kong bateri abissss ,
ubat sakit gigi abang ada di bengkel .. abang malas balik , terus tidur di sana ...."

erghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lega bila dgr mcm tuuu ...
ya alllahhhhhhh syukurrrrrrrr




tulah ... anak2 dlm kete punn pelik .. duk pandang ayah dia dlm keadaan mamai gitu .. hubby amik zahrien dan cakap biar dia yg hantar .. memang nak suruh dia jugak
hantar kannn ..
sempat layie aku cakap .. " kenapa gigi abang tetiba sakit pulak .. dah lama x sakit kan .. ?? "
( soklan bodo aku ... huhuhuh )

" Lorrrrrrrrrrrrrrrr
nak sakit
nak buat mcm manaaaaaaaaa "

Haaaaaaaaaaaaa amik ieda .. tanye lagi .............

sbnrnya hubby tuu dah lama sakit gigi .. tapi x nak cabut .. dia biarkan sahaja gigi tuuu .. duk makan ubat jer .. degil ! .. dia cakap x ingat sokmo .. haaaa dah sakit susahkan ati org jer ...

aku google lah pasal kenapa sakit gigi ...
dan ini adalah salah satu penyebabnya .. sbb hubby adalah PEROKOK ..

  1. Berhenti merokok, kurangkan minuman berkarbonat, kopi dan alkohol Merokok adalah penyumbang utama kepada penuaan gigi. Selain mengotorkan gigi, ia merencatkan penyerapan kalsium ke dalam tubuh dan boleh menyebabkan penyakit merbahaya seperti kanser mulut.



ps : ingat jap2 lagi nak call hubby .. mcm mana keadaan gigi dia .. tadi x sempat nak tanya .. huuhu nak bekejar hantar nina & riena ..


Thursday, October 21, 2010

Ibu Masak Pasti Anak - anak Suka


salam semua ..

ari nie masak yg simple2 je .. x larat rasa badan .. tgk baju banyak nak lipat uuhuhu membuatkan aku masak yg simple2 je ... ok lah kan .. since aku punn x makan mlm .. hanya ratah2 lauk je ..

hubby suka makan yg bawah nie ... senang dah memang ada sbb lebih dari rendng daging kenduri adik aku ... ibu aku keringkan jadi serunding daging mcm nie .. kasar sikit lah ..



limpa grg berlada .. memang favourate aku ..
makan ngan nasi lagi sedap .. tapi aku ratah jer :))



paprik campur request dari adik aku .. adik masih duduk dgn aku walau dah kawin .. jauh pulak nak berulang dkt dgn isterinya di raub .. ari nie dia nak makan paprik .. anak2 pun suka .. jadi x rugi aku masak punnn .. bahan dah ada .. campak2 jer :)


akhir sekali .. haaaaaaaaaa pernah tgk ini tak ..
cencaluk namanya .. dulu aku x suka makan .. tapi skrg dah jadi favorite aku dah .. hubby pun suka .. nak2 yg beli dari kelantan uuu .. perah asam limau .. lenyek cili api ... perghhhhhhhhhhhhh .. mlm nie .. aku tgk jer .. x berani nak makan ngan nasi .. takut terlajak huhuhuhuh





ps : x sabar nak tgk CAHAYA .. dia nak bagi peluang kat SATRIA sebagai kekasih ... ehheheh yes ... aku suker .. akhirnya .. biarkan RAKA x blik pada dia .. dah kena tahan di kg .. hehehehe





Wednesday, October 20, 2010

Kenapa aku berselera sgt ??

salam semua ...

memang every morning aku akan bfast quaker dan cornflakes dgn anak2 .. sometime mereka aku bagi nuggets @ hotdog sebelum mereka makan bekal mereka di sek ..
seperti baisa juga seawal 6.30 pagi aku akan take cereal sebelum hantar anak2 .. entah kenapa lately nie .. setiap kali amik bfast pagi2 .. aku x dpt tahan lapar .. sampai kul 9 pagi @ 10 pagi , perut dah rasa lain macam .. meannns aku lapar lah tuu ..

pelik sgt2 .. masa di sek anak ... sewaktu menghantar nina & riena .. aku siap boleh berangan sorang2 .. sambil berjalan nieh ..
" ishh awat aku rasa lapar nie ... padahal dah makan cereal pagi tadi kan .. ermmm confiuse2 .. haaaaaaaa ieda tuu namanya ko x dpt kawal nafsu ko lagi .. ko kena start balik dgn HERBALIFE semula ... " What !!!

No
No
No
( seperti x percaya )

aku main cakap jer ... skrg punn aku masih menggunakan herbalife iaitu TEAMIX
( sejenis teh berperisa lemon ) .. cuma F1 aku jarang2 amik .. since aku dah boleh control makan .. tapi tuu lah nak cakap "lately" nie .. selera aku lain mcm jer .. susahhhh nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa , dan paling ketara ... aku dah nampak peyut aku dah lain mcm .. dah nampak sikit2 buncit nyaaaaaaaaa hahahaaha


mungkin sbb aku belum "peyod" kooot .. sbb kata teman2 kalau nak peyod & dlm peyod nafsu makan kita bergolak2 .. leh percaya ker ??? hahahhaha nak sedap kan ati aku ker ??? heheheheh




tapi .. bila aku pikr2 .. sbnrnya aku dah kurang xcercise kat umah .. sejak selepas puasa dan raya nie .. aku x ber"elips" lagi dirumah .. ciannn kat machine aku tuuu .. duk pandang2 .. kalau boleh bercakap .. nak dia cakap ..
" tuan , bila nak kayuh saya niehhh " hehehhehe

nampak gayanya aku kena cepat2 mulakan rutin xcercise aku ... x boleh jadi nie ..
biler erkkk ????




dan aku selalu amalkan ini selepas aku amik lunch @ dinner .. kalau dinner lahh .. selalunya aku jarang sgt dinner .. hanya dihujung minggu ..
teamix nie fungsi dia membakar kembali lemak2 yg terkumpul selepas kita makan berat2 ... cth nasi .. fungsi dia seperti " 20 minute workout " - kita akan rasa berpeluh2 mcm baru lepas panjat bukit .. huhuhuhhuh .. best .. rasa segarrrr aja .. :))


ok lah aku nak share something nie .. layannnnnnnnnnnnnn


6 Tips Kempiskan Perut Anda

Masalah perut buncit, menggeleber agak kritikal, terutamanya selepas bersalin... amalkan panduan berikut untuk mengempiskan perut anda.. tanpa perlu belanja mahal.... 1. Betulkan postur badan anda.

1. Ketika berdiri tegak, selarikan telinga, bahu, punggung, lutut dan tumit. Buka dada dan hela bahu ke belakang, bayangkan bahu anda seperti penyangkut baju. Perut kempis dengan merapatkan pusat dengan tulang belakang. Pastikan berat badan disokong rata oleh tumit dan keseluruhan tapak kaki.

2. Bersenam, tetapi jangan hanya fokus kepada bahagian tertentu (seperti perut). Pakar mengesyorkan Pilates kerana fokusnya meliputi perut, lengan, kaki, belakang, paha dan pinggul.

3. Lihat apa yang anda makan, bagaimana dengan penghadaman. Kurangkan makan dan banyakkan bergerak. Lebih kalori perlu bakar daripada yang diambil.

4. Kasut? Keahlian jim? Tak perlu.
Kuatkan perut anda semasa berjalan-jalan, atau semasa berdiri di keramaian... tarik nafas untuk merapatkan pusat dengan tulang belakang.

5. Jangan hanya hangat-hangat tahi ayam. Perlahan-lahan... tetapi istiqamah.

6. Tetapkan matlamat yang munasabah
Genetik juga mainkan peranan. Jika ibu bapa anda berbadan besar, hampir mustahil untuk anda mendapat badan seperti supermodel. Tapi setidak-tidaknya anda tidak tergolong dalam golongan 3G.


ps : nak jalan2 umah adik2 dan kawan2 .. tadi kat opis x dpt nak jalan2 .. korjer lately nie banyak sgt2 .. lum lagi budak2 nak final .. kalau dah nak ngadap final sok2 .. harus aku x dpt jalan2 selalu ... huhuhuh tensi2 .. dah lah dgn tenet kat opis yg lembab mcm siputtt ... erghhhh .. tunggu daku dtggggggggggg :))




Tuesday, October 19, 2010

Korang Jarakkan Kehamilan Tak ???

salam semua ..
hai .. ari nie aku nak story sikit .. nie perihal anak2 aku .. mungkin ramai dah tahu jarak usian anak2 aku lebih kurang 2 tahun dan yg last sekali jarak usianya 4 tahun .. sbb aku operate ketiga2 mereka ini , means zahrien skrg dah nak masuk 3 tahun ..

sebenarnya aku nak menceritakan betapa bagus dan senangnya kalau kita dapat menjarakkan kehamilan kita .. yerlah yg melahirkan dan yg sakit sana dan sini kita kan .. bukan ayahnyer .. ** jgn bagi si papa baca ... ok .. kalau bab2 jarakkan kehamilan nie selalunya si ibu yg lebih titik beratkan .. mcm kisah aku , skrg nie nina dah darjah 2 , riena pula dah pra sek ( 6 thn ) .. untuk pengetahuan semua , boleh dikatakan kerja2 memandikan , memakai baju & membuat susu zahrien semua dibuat oleh nina dan riena .. memang aku dah lepas tangan .. jarang sgt aku buat , kalau susu nak tidur baru aku buatkan utk zahrien @ ayahya yg buat ...
setakat hari ini , nina dan riena dah pandai sgt2 menguruskan adiknya yg seorang tu

syukur sgt2 ... betul jugak kata ummi aku , kalau kita jarakkan kehamilan , insyaallah kita jugak yg senang .. akan rasa ringgan sikit , sbb kakak2nya dah dapat membantu .. event basuh tuuuuuuuut zahrien punn adakalanya kakak2nya yg settlekan .. mereka dah pandai .. dah x payah disuruh ..
alhamdulillah jugak sbb nina & riena pandai menguruskan adiknya sorang tuu .. x pernah lagi aku dgr mereka merunggut , kecuali bila mereka ada kerja nak buat , memang akulah @ ayahnya yg buat ... :) pernah jugak aku terdengar mereka berbincang sesama mereka tu


kakak : " angah , angah nak mandikan adik ker ? atau kakak yg mandikan ?
, Kalau kakak yg mandikan , angah buatkan susu adik ya ??

anggah : " ermm angah buat susu adik lah .. kakak yg mandikan adik ... sok angah lak yg mandikan ...


sejuk tullll hati aku .. sambil aku lipat baju aku punn menyahut ..

" haaaaaaa dah mandikan adik , biar ibu lak yg pakaikan pampers adik "

heheheheheh , begitulah gelagat anak2 dara aku , alhamdulillah sgt2 , banyak yg ringgan kerja2 rumah ku .. dan dapat aku dpt siapkan awal ..




ok .. aku nak share sikit dari blog comelnya.com


MAANFAAT MENJARAKKAN KEHAMILAN


Anda mahukan jarak umur anak-anak anda rapat? Fikirkan sekali lagi kerana jika anda mengandung selepas selang masa yang tidak sampai beberapa bulan anda bersalin, boleh membahayakan anda dan bayi dalam kandungan. Kajian terbaru dalam “American Journal of Obstetrics and Gynaecology” mendapati, wanita yang mengandung semula selepas 6 bulan bersalin akan terdedah terhadap risiko melahirkan bayi pra-matang sebanyak 41%. Risiko tersebut akan menurun kepada 14% jika anda tunggu selama 12 bulan sebelum mengandung, dan turun hampir kepada 1% selepas 12-18 bulan. Kandungan yang rapat selepas bersalin berkemungkinan membahayakan anda kerana badan anda masih lagi dalam proses pemulihan dan perlu menggantikan nutrisi yang hilang semasa kandungan yang sebelumnya dan semasa menyusu bayi.

Dalam Islam, anda digalakkan menyusukan bayi selama 2 tahun untuk pembentukan otak dan sistem imunisasi yang baik buat anak anda. Di sebalik kebaikan yang berterusan untuk bayi anda, menyusu juga boleh membantu anda menjarakkan kelahiran kerana ia melambatkan kitaran haid selepas bersalin. Jarak kelahiran yang jauh membolehkan anda memberikan tumpuan dan penyusuan sempurna kepada anak anda. Jika anda mengandung semasa anak anda masih dalam tempoh penyusuan, anda mungkin terpaksa berhenti menyusu kerana akan menjejaskan pertumbuhan bayi dalam kandungan. Bayi dalam kandungan memerlukan nutrisi yang baik yang diperolehi dari ibunya.

Kesimpulannya, menjarakkan kelahiran adalah untuk kebaikan anda, anak anda dan bakal bayi yang dilahirkan. Kesihatan semua pihak akan terjejas dengan kelahiran yang rapat.



ps : arinie .. aku masak asam rebus tempoyak .. dah lama x masak , hubby ajak makan tapi aku dah kenyang pulak .. bukan boleh aku nie .. kalau dah masak , mau sok lusa baru jamah masakkan aku tuuu .. bauu jer dah kenyang huhuhuh



Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...