Thursday, December 16, 2010

PETUA YG MENARIK


salam semua ...

ok dah lama x share info pasal kecantikan dan wanita nie , hebat sgt2 ..
smlm aku google lah cari2 info dan petua2 .. dah dpt nie harus lah aku share ngan semua kannn .. sharing is caring .. sukeeeeeeeeeee :)



Santan tidak berbau


Bagi puan yang bekerja atau suri rumah mungkin bermasalah apabila santan diperah terlebih banyak. Untuk memastikan ia tidak berbau dan tahan lama masukkan dua/tiga cili padi kedalam santan dan simpan di dalam peti sejuk, insya-Allah santan tidak berbau dan tahan lama


Susu kilatkan daun hijau


Banyak suri rumah suka menghias rumah dengan pokok berdaun hijau, Untuk mudah membersihkan habuk daripada daun hijau juga untuk mengilatkan daun, cubalah cara ini ambil susu cair atau susu tepung yang dilarutkan di dalam air. Tuang susu itu di atas span lembut dan lap pada daun hijau tadi. Hasilnya daun nampak berkilat dan bertambah hijau.

Petua kempiskan perut


Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula. Tapi..AWAS...sekiranya buncit ada anak....mintak maaflah...

( ini dah pernah cuba .. tapi hanggat2 tahi ayam jer huhuh )

Mengatasi kelemumur


Biasakan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.



Tepung Gandum Rawat Kulit Terbakar


Kepada yang melakukan kerja luar sering menghadapi masalah kulit muka terbakar kerana panas matahari. Untuk memulihkan kulit wajah, bancuh sebati sedikit tepung gandum bersama madu dan putih telur serta air limau nipis. Sapu bancuhan pada seluruh muka kecuali bahagian mata dan mulut. Biar kering baru cuci dengan air bersih.

Tumit Pecah-Pecah


Cara mudah dan murah untuk menghilangkan pecah di tumit, sediakan kelapa yang diparut tidak terlalu halus dan sedikit garam. Gaulkan kelapa bersama garam hingga sebati, Tumit dan tapak kaki yang pecah itu hendaklah dicuci terlebih dahulu. Selepas itu sapukan kelapa bercampur garam pada tumit dan tapak kaki sambil menggosokkannya rata-rata. Kemudian cuci kaki hingga bersih. Amalkan petua ini tiga kali seminggu sebelum tidur.






ps : ngantuk nya .. sambung lagi sok erkk .. nie aku buat auto publish nie .. bye semua :)





26 comments:

  1. wah bagus la kak....tang santan tu lieya suke......leh la asimpan lame sikit....kite ni mak2 bekerja mmg byk simpan tuk di masak petang lik keje, kdg2 dah tak elok n ade bau....

    ReplyDelete
  2. owh..tenkiu sal petua ni..nak2 psl santan tu..jika xletak kat tempat beku mmg senang basi..

    ReplyDelete
  3. boleh cube ni petua ni.. tambah2 yg kempis kan perot tu.. kita ni yg dah beranak pinak ni mesti perut buncit kan.. risau tol klu perut buncit.. klu ada baby tak risau...hehe..

    ReplyDelete
  4. bagusnya petua ni kak...thks sharing...

    ReplyDelete
  5. petua santan tu mmg best..nti nak buat
    sllu ada santan lebih..bila nak guna dh bau masam aiseh

    ReplyDelete
  6. Petua santan tu sgt berguna.

    ReplyDelete
  7. suka tang rambut kelemumur and kuruskn prot muncit tu..hehe..boleh cuba amlkan ni =)

    ReplyDelete
  8. thanx kak 4 sharing...byk petuanya tu..

    ReplyDelete
  9. hohoho bagus nie..thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
  10. As'salam..

    wah baru perasan sudah ada perubahan la semalam rasanya tak de lagi kan ke amy yang x perasan...he3.. anyway thanks kak di atas tips nie..

    ReplyDelete
  11. wow, memang menarik petua2 ni.tq 4 sharing kak.nak cuba petua kempiskan perut tu

    ReplyDelete
  12. bagus petua ni kak ati...terima kasih bebyk ye :)

    ReplyDelete
  13. lieya ~ aah yg santan tuu leh sgt buat petua kan .. akak pun selalu alami masalah yg sama huhuh

    ReplyDelete
  14. kak sarah ~ aah kak .. senang sgt basi .. nak2 santan skrg nie banyak campur dgn air huuh

    ReplyDelete
  15. adar ~ hehehe aah leh sgt cube .. tapi ieda ada jugak buat sblm nie .. tapi hanggat2 jer hehehhe

    ReplyDelete
  16. zura ~ u are welcome dikk :)

    ReplyDelete
  17. el ~ aah kan dikk ... :))
    pandai masak ehheheheh

    ReplyDelete
  18. yana ~ silakan dikk .. :)

    ReplyDelete
  19. hanim ~ u are most welcome dikkk :))

    ReplyDelete
  20. suzie ~ u are welcome dear :)

    ReplyDelete
  21. amy ~ wsalam dikk
    heheheh perubahan apa dikk .. ermm langsir baru akak nie yer .. hehehe
    u re welcome dikk :)

    ReplyDelete
  22. win ~ aah kan winn menarik .. akak pun suke .. sharing is caring .. u re welcome dearr :)

    ReplyDelete
  23. hasleena ~ bukan kak ati dik .. kak ieda nie .. :))
    sama2 dikk

    ReplyDelete
  24. tenkiu akak..petua yang sangat2 berguna...tenkiu berimuch...muah2..

    ReplyDelete
  25. purple love ~ u are most welcome dear :))

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...