Tuesday, December 21, 2010

Pesan Suami & Ibuku

salam semua ..

ok aku dpt tips nie dari FB .. kawan2 yg share .. so nak jugak share kat sini buat kawan2 di blog pulak .. sharing is caring kan .. renung2kan lah bersama ..


Suamiku pernah berpesan:

"Ada 2 perkara di dalam rumah yg wajib kitajaga jika ingin dimurahkan rezeki.

Pertama: Bilik Tidur - hendak lah sentiasa bersih & kemas. Apabila bangun dr tidur kerja yg pertama sekali perlu dibuat adalah mengurus tmpt tidur."

Mungkin ada benarnya coz sejak kita kecik2 lg mak kita selalu berpesan agar sentiasa mengemas tmpt tidur @ bilik tidur. Walllahu A'lam...

"Kedua: Dapur - Jangan biarkan pinggan-mangkuk tidak dibasuh hingga ke esokan harinya..."

Yg ke2 ni mcm pernah baca dlm 1 hadis tp x ingat...yg pastinya membiarkan pinggan-mangkuk tidak berbasuh semalaman memang ditegah.


Ibuku juga pernah berpesan:

"Sentiasalah bangun awal pagi dan terus membuka semua tingkap rumah & pintu utama sebaik shj terbitnya matahari. Kalau bangun lambat, rezeki pun lambat & mungkin x dpt langsung pd hari ini"

Bila difikir2 balik,mungkin ada betulnya....pernah beberapa kali ibu yg selalu bangun awal membeli sayur-sayuran & ikan pd penjual sayur & ikan yg datang dari rumah ke rumah sering memberikannya dgn harga murah dan kadang-kala diberi percuma...Itu pun dianggap rezeki kan...

Bagaimana kalau yg bangun lambat? Sudah tentu sayur-sayuran dpd pilihan org lain yg sudah tidak diingini yg tinggal..kadang-kala sayaur-sayur & ikan tersebut sudah layu @ pun tdk segar.



28 comments:

  1. betul kak..sy setuju semua kata2 diatas..

    ReplyDelete
  2. ermm..ada kebenaran blakow tu..
    seme yg org tua ckp
    ade mksud tersirat..

    ReplyDelete
  3. betol tu,.. mudah-mudahan di praktikkan

    ReplyDelete
  4. semua fakta2 tue boleh diguna pakai...thanks akak 4 the info..

    ReplyDelete
  5. Salam Ieda,
    betul segala apa yg dipesan, tapi budak2 sekarang ni payahnya nak suruh bangun pagi, huhuhu

    ReplyDelete
  6. salam...
    fakta yang relevan kan...

    ReplyDelete
  7. betul tu kak...sangat setuju..thanx 4 sharing

    ReplyDelete
  8. hopefully nk kawen ni dpt la praktikkan mende² tu sume..hihi~ ^_^

    ReplyDelete
  9. sangat bersetuju....tp kdg2 geram ngan hubby...kite dah clearkan sinki....dia stay up memalam tgk tv...sok pg sure ada gelas 1...hehehe.....lupe katanya...sabor je laaa...

    ReplyDelete
  10. salam

    pasal pinggan mangkuk tu mmg ye, mak saya pun salu pesan...
    wah!! cantiknya dapur dia... :)

    ReplyDelete
  11. saya bab bersepah.. mmg pantang.. tak suker kalu tak teratur barang2 kat umh. tak tau knp ade segelintir anak dara atau para isteri yg tak suker kemas bilik tido dan suker biar sinki penuh ngan pinggan mangkuk. ape salahnya lepas guna terus basuh.

    sori, tetiba sensetipp

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Ieda

    orang tua2 dahulu sudah berleter drp dahulu lagi
    mukin mereka tak tahu nak menerangkan hadish, jadi mereka katakan petua shj

    Wassalam

    ReplyDelete
  13. setuju dengan semua diaatas kak :)

    ReplyDelete
  14. ada logik dia akak....semua itu adalah kebersihan kan..

    ReplyDelete
  15. betul tu kak.tq 4 sharing.semua itu mmg baik dan untuk kebaikan.bila rumah bersih dan kemas,kita pun selesa..

    ReplyDelete
  16. farra ~ yes dikk .. semua tu mak dan ayah kita pernah pesan kann ;)

    ReplyDelete
  17. kak sarah ~ aah kan kak .. bila renung2kan semua nya betul :)

    ReplyDelete
  18. bunn ee & purple ~ u are welcome dik .. semoga info nie dpt membantu kita kan :)

    ReplyDelete
  19. kak aida ~ haaa betul tuu kak .. budak2 skrg nie liat tul .. terjerit2 kita dibuatnya uhuhuh

    ReplyDelete
  20. hasleena & hanim ~ u re welcome dikk :)

    ReplyDelete
  21. yana ~ haaa gud sgt2 utk yana yg nak kawin .. insyaallah dikk alah bisa tegal biasa ;)

    ReplyDelete
  22. nurulhuda ~ heheh yer ker dikk sama jer ngan hubby akak .. siap makan layie .. tapi sekali tuu dia buat kene leter seharian heheh lepas tuu dia x berani dah .. selalu make sure kemas semua heheheh

    ReplyDelete
  23. my littel dairy ~ haaa tul tuu .. akak pun dari anak dara mak pesan .. sampai skrg leter utk anak2 lak ..
    bukan dapur akak tuu .. dari mr google :)

    ReplyDelete
  24. NMO2 ~ akak setuju .. sepatutnya mcm tuu .. akak lagilah siap lah kalau ada siapa2 yg x kemas semua tuu .. haaa nak dgr akak leter .. silakan heheh

    x kesah dah lumrah org perempuan kut .. yg teliti itu lah yg paling bagus sebenarnya :)

    ReplyDelete
  25. en rozali ~ haaa tul tu bro .. setuju sgt2 :)

    ReplyDelete
  26. ieda & zura ~ yes adik2 ku .. semua tu ada logiknya :)

    ReplyDelete
  27. win ~ yes dikk .. rumah yg bersih mencerminkan keperibadian seuah keluarga :)

    ReplyDelete
  28. psl buka pintu n tingkap pagi2 tu ayah lin pun ckp bende yg sama...alhamdulillah msh dipraktiskan lagi

    tang basuh pinggan tu...kdg2 dh penat..pg2 bangun la br basuh pinggan hu hu hu

    katil/bilik tdo: yg ni...klu bdk2 ni msh tdo nmpk gayanye mmg xdikemas la katil tu...ibu nye balik tghari pun GEBO men dilonggok jek bdk2 ni sabo2 je la....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...