Wednesday, December 1, 2010

Haaa ada - Hukum lari dari isteri


salam semua ..

aku x setuju POLIGAMI .. kenapa aku musti setuju ??
apa yg akan aku dpt bila aku poligami .. kenapa aku mesti poligami .. ??

aku wanita yg x rela poligami ! ..

ANDA RELA ???????





Oleh MOHD. YUSOF ABAS

SOALAN: SAYA mempunyai dua isteri dan apabila berlaku perkelahian dengan salah seorangnya, saya melarikan diri kepada yang seorang lagi dan begitulah sebaliknya. Apa hukumnya perbuatan saya itu?

– Mahadi Mohamed,

Jeli, Kelantan.

JAWAPANNYA: Pada hakikatnya agama kita menghalalkan kahwin ramai sehingga empat orang bagi mereka yang tertentu sahaja iaitu bagi yang dapat memenuhi segala syaratnya. Syarat utamanya ialah perlu berlaku adil dan saksama di kalangan para isteri tersebut dalam segala urusan yang lahir, sebagaimana firman-Nya bermaksud: Kahwinilah siapa yang kamu ingini dari kalangan wanita dua tiga empat dan sekiranya kamu bimbang tidak dapat berlaku adil (di kalangan mereka) maka satu (sahaja) (surah an-Nisaa ayat 3).

Ada orang yang mentafsirkannya mengikut seleranya. Menurut mereka, kita kena kahwin dulu baru tahu dapat berlaku adil atau tidak. Bagi kita sudah memadai dengan pertimbangan akal masing-masing, adakah dapat berlaku adil atau tidak sekalipun tanpa mencubanya, kerana kalau sudah mencubanya dan didapati tidak berlaku adil, maka pasti dosanya akan ditanggungnya. Jadi terpulang kepada pertimbangannya mengenai syarat keadilan tersebut sama ada dapat dilakukan atau tidak.

Anda tidak dibenarkan keluar rumah isteri dan meninggalkannya sebelum tamat gilirannya. Dan kalau anda keluar juga sebelum tamat gilirannya, maka anda telah melakukan dosa atau penderhakaan terhadap isteri anda sedangkan anda tidak dibenarkan melakukan sebarang kesalahan untuk memperbaiki kesalahan yang sama. Anda dinasihatkan supaya tidak kahwin dua atau lebih. Ini kerana anda tidak dapat memenuhi syarat utama dalam berpoligami. Wallahualam.







PS : mlm nie aku x masak .. baru leh relax sikit .. aku dah grg karipap daging dan kentang petang tadi .. anak2 dah kenyang .. hubby pun sama .. nanti aku upload pic karipap frozen yg aku beli tuu ... amat2 pueh hati :)






15 comments:

  1. Salam Kak Ieda..

    adelg karipap daging?
    mintak 3 ketul..heheh :P

    ReplyDelete
  2. saya pun sgt2 tak setuju ngan poligami...saya penah melihat poligami di dpn mata saya sendiri..sang lelaki takde sikap adil dan selalu kebas duit isteri pertama saje..isteri kedua idup bersenang lenang...

    saya benci ngan lelaki camtuu...

    katakan "tidak" kepada poligami.

    ReplyDelete
  3. saya rasa semua wanita tak suka poligami kan kakeida,kalau saya mmg tak sanggup..mnta kita semua dijauhkan...

    ReplyDelete
  4. shinju ~ heheh dah habis dikk .. grg semua licinn :)

    ReplyDelete
  5. miyoko ~ yes dikk .. memang "tidak" .. x sanggup .. sbb akak ada saudara yg poligami .. sedihh sbb hubby dia x cara sgt dia .. dia isteri ke2 .. mgkin sbb dia malas dlm banyak hal ..

    itu semua saudara mara akak akui .. silap dia jugak huhuh
    apa2 punn akak memang x setuju POLIGAMI huhu

    ReplyDelete
  6. win ~ aah dikk .. semua x setuju koot .. tapi tulah hati org x sama .. ada yg rela dan terpaksa rela huhuh
    yerlahh apa2 punn minta dijauhkan huhuh

    ReplyDelete
  7. erm..bg wanita..isu ni mmg sensitif. Citer hati dan perasaan..aduii..

    ReplyDelete
  8. say NO to poligami..kehkehkeh^^

    ReplyDelete
  9. mintak simpang la jd bender mcm nie...
    tak sanggup berMADU..

    ReplyDelete
  10. please no poligami please...klu satu isteri pun kadang2 xleh nak adil ada hati nak tambah..huhuhu isu sensitip nie..

    ReplyDelete
  11. kak alona ~ yerlah kak .. memag dari hati kannn huhuh

    ReplyDelete
  12. alexa ~ yes .. no poligami :)

    ReplyDelete
  13. iryani ~ yerlah dikk semua wanita x nak kann huhuh .. minta dijauhkan :)

    ReplyDelete
  14. purple ~ tulah .. sorang isteri x terlayan nak berdua , tiga dan empat .. entah mcm mana lah agaknya kann huhuhu

    ReplyDelete
  15. bg saya,xsuma pompuan xsuka poligami kak...klu betullah suma pompuan xsuka poligami,xdala pompuan yg suka kacau suami orang.. hmmm ...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...