Monday, November 29, 2010

Wajah Muda 10thn DARI Usia 40

salam semua ..

erghhhh takut dgr usia 40an .. dah x lama .. sengaja nak sedarkan diri huhuhu banyak yg belum dan masih di cari sebelum melewati usia itu .. sedar x sedar usia aku juga dah nak menghampiri walau masih jauh ... jauh ker
??

hehehe
peringatan juga buat diri ini agar sentiasa membuat persediaan dari segi kerohanian dan ilmiah .. mahu kelihatan segar dan bertena
ga .. amalan hidup sihat itu penting .. dan diantara tips2 menarik yg aku boleh kongsikan bersama adalah



Agar Nampak Lebih 10 tahun MUDA



Menurut dr. Satya Bhakti Negara, semua bahan alami yang ada di sekitar Anda dan hampir tiap hari diberi adalah ubat ajaib yang akan membuat Anda tetap sehat dan awet muda. Selanjutnya kembali pada Anda untuk memanfaatkan berbagai sumber tersebut agar hasilnya lumayan.

Ubat

Semua ubat awet muda ada di dalam kandungan sayur-sayuran dan buah-buahan. Perkaya tubuh Anda dengan 5 jenis sayur dan 5 jenis buah-buahan tiap harinya, dalam menu harian Anda. Tak perlu banyak, namun pelbagai agar vitamin dan mineral mencukupi.

Karbohidrat

Kurangkan karbohidrat dlm pemakanan anda, terlalu banyak karbohidrat akan menngurangkan vitamin dan mineral dari makanan lain. Misalnya, jika kandungan nasi Anda terlalu banyak, Anda pasti malas makan sayur, akibatnya vitamin yang diperlukan tubuh dari sayur berkurang. Tak ada lagi ruang untuk buah yang juga diperlukan oleh tubuh Anda. Oleh karena itu atur menu sesuai kehendak Anda, usahakan semuanya seimbang agar impian Anda untuk sehat dan awet muda tercapai.

Senaman / Olahraga



Seringkali dibincangkan bahwa tubuh memerlukan senaman agar tetap segar . Olah raga apa yang terbaik untuk menjaga keindahan, kesehatan dan awet muda tubuh Anda? Semua olah raga yang menggerakkan tubuh sangat baik, hanya perlu Anda kualirti diri Anda melupakan perkara penting dari suatu latihan. Kesinambungan dan disiplin dlm latihan jauh lebih penting daripada jika Anda membuat kerja berat . Anda akan merasa puas dengan senaman rutin yang Anda lakukan.

Wajah

Dengan ketawa ceria di wajah Anda akan membantu menggerakkan otot-otot di wajah. Memang sangat susah untuk wajah dapat bergerak, berbanding bahagian tubuh lain yang bebas bergerak. Oleh kerana itu, buatlah diri Anda selesa dan ketawalah dlm kehidupan Anda. Anggap saja ini sebagai senam wajah, diibaratkan sama halnya sewaktu tubuh Anda melakukan senam robik .

Air

Yang paling penting adalah air mineral, yang selalu dianggap remeh oleh beberapa orang. Jumlah pengambilan air mineral seringkali sangat rendah, padahal tubuh sangat memerlukan air mineral untuk menjaga kelembaban tubuh. Apakah Anda masih tidak pasti dengan 8 gelas air mineral dalam sehari , boleh menyegarkan diri anda ?

Ingat , tiada apa pun didunia ini akan berjaya tanpa berusaha dan menjadikan ia amalan secara rutin anda ! …


ps : dah lama aku x buat senaman basikal aku tuu hehehheh .. ciannn dah meraung2 elips aku tu .. nanti ya .. lately nie susah sgt nak mengayuh .. banyak bende x terkejar2 heheheh ( alasannnnnnnnnn .... herghhhhhhhhhh )

28 comments:

  1. bagus la kak tips nie.....umur bile dah meningkat mmg kene utamakan penjagaan kulit n fizikal....tapi tu laa kdg2 ade tak yg teleka he he he....

    ReplyDelete
  2. kak ieda pon nampak muda dah anak 3, hehehehe! thanxx kak tips diatas :)

    ReplyDelete
  3. wah tips berguna nie...thanks sis...

    ReplyDelete
  4. patut la sentiasa muda jer akak nie.. itu rahsianya..

    thanks kak.. sharing..

    ReplyDelete
  5. kalau nak nampak muder kann....hati kena bersih selalu...senyum selalu..lepas tu kenalah berjiwa muda...berjiwa kanak2...pastuu...pakaian pun mencerminkan diri...chewahhh....

    ReplyDelete
  6. thanx tips tu...mmg ekne jg nie nak2 fizikal....

    ReplyDelete
  7. betul tu..seme takut bila tua...huhu..
    seme kita akan tua..
    cuma berharap agar kita sentiasa sihat aje..
    sihat sepanjang hayat..

    ReplyDelete
  8. Cantik laa gambar² header tuh Ieda.. TQ for sharing tips yg menarik.. :)

    ReplyDelete
  9. sy pn br terasa nk aktif bersukan blk ni..rasa lemau je bdn klu x bersukan kn =)

    ReplyDelete
  10. thanks, sis...lepas ni kena selalu ketawa laaa..br awet muda.. :)

    ReplyDelete
  11. Thanks for the tips kak! Love pun takut dgr 40!!! :(

    ReplyDelete
  12. woww.. tips y sgt bagus. blh la lya praktis dr skarang kan

    ReplyDelete
  13. hope kalo dh cpi umo 40...still npk muda remaja boleh kahkahkahhhh

    bgs tips2 ni..yelah kan 40 tu bkn 20 dah kahhhhhhh

    ReplyDelete
  14. lieya ~ yes dikk memang kena jaga sgt2 .. sekurang2nya kita ada usaha utk jaga kesihatan kita kann :)

    ReplyDelete
  15. ieda ~ heeh thanx dikk .. x leh puji selalu nanti leka eheksss :)

    ReplyDelete
  16. purple ~ u are welcome dikk :)

    ReplyDelete
  17. ena ~ tkasih dikk .. sentiasa muda tuu x lah .. tapi sekurang2 nya org tgk kita sentiasa sihat tuu yg penting kann :)

    ReplyDelete
  18. azue ~ semua betul tuu zue .. semoga kita sama2 menceriakan hidup kita .. :)

    ReplyDelete
  19. hanim ~ yes dikk .. specially fizikal dan dalaman tuu paling penting :)

    ReplyDelete
  20. kak sarah ~ ye kak .. semua akan tua .. tapi kita x nak tua sebelum waktunya .. :)

    ReplyDelete
  21. rinna ~ tkasih rinna .. biasa2 jer .. ;)

    ReplyDelete
  22. yana ~ aah kan dikk .. akak pun dah lama x bersenam jugak .. selalu tuu akak berelips jer :)

    ReplyDelete
  23. miyoko ~ yezza dikk .. ketawa nie perawat muka yg paling mujarab :)

    ReplyDelete
  24. love ~ hehehe semua org takut dik :)

    ReplyDelete
  25. lyafrina ~ ye dikk .. amalkan ya .. hampir kesemua akak amalkan dan x pernah tinggal :)

    ReplyDelete
  26. el ~ muda remaja pada wajah jer tau .. x leh mude remaja pada kelakuan .. bahaya wooo ehheheh

    ReplyDelete
  27. setuju sgtt la...hehehehe......riso gak neh, baru 32 ada yg kata saya macam 35..huhuhu

    ReplyDelete
  28. eh lupe nak bgtau, jom join contest kat sinik

    http://miamicasa-micasa.blogspot.com/2011/04/doctor-ratings_25.html?spref=fb

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...