Wednesday, November 10, 2010

Mana Amalan Kesihatan Rasullullah Yang Kita IKuti

salam semua ..

yang mana satu amalan rasullullah yg kowang selalu amalkan ..
haaa kalau tanye aku , aku selalau amalkan yang no 1 , 2 , 3 & 5 sahaja huhuhu
no 4 tu jarang buat sbb aku selalu lupa .. selalu fikir kalau campur semua akan lebih enak .. :)
rupa2nya x bagus utk kesihatan kita kan ...


Tahukah anda mengamal minum secawan air teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. Isyaallah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan. (memang terbukti keberkesanan).

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-

1. Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul
. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

3. waktu sembahyang subuh disunatkan
kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. dengan bersujud makan darah akan mengalir keruang berkenaan.

4. dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpa
i dimana dalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala

Dalam ikan mengandungi ion (-). jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yng terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

5. Nabi juga mengajar kita makan deng
an tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzime sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)


sumber : cv.tampang



ps : kenapalaah aku rasa lapoo semacam jer ari nie .. nak cakap nak peyood lambat lagi rasanya .. huhuhuhu ada aku makan nasi lemak nie kannng huhuhhu :)


20 comments:

  1. yang minum tea o tiap pagi tu mmg mujarab kak...

    ReplyDelete
  2. woww...
    info y y sgt2 bagus...
    lps ni setiap pagi kenala amalkan minum air teh ..

    y psl makanan darat+makanan laut, siyes x pnah tau pon slama ni.. mmg selalula mkn campur2 g2.. mknanya lps ni, kna mkn satu lauk j la.. xleh nk mkn udang + ayam k...

    tq for sharing..

    ReplyDelete
  3. air fresh oren masuk dlm kategori air sejuk tak uols?? hehe

    ReplyDelete
  4. tau pasal nie tapi selalu lupe nak buat..thanx kak ida..

    ReplyDelete
  5. salam akak,info yang menarik...tapi tu la..kekadang tu lupa nak amalkannya..padahal bagus sgt utk kesihatan diri...

    ReplyDelete
  6. info yg menarik.. :D
    selalu juga cmpur makanan laut dgn darat..
    tak tau la pulak x baik utk kesihatan..

    ReplyDelete
  7. baru tau minum teh 0 awal pagi boleh membantu mgurangkan berat badan.tq 4 the sharing kak aeida.selalu saya minum pearl 4 in 1 untuk breakfast

    ReplyDelete
  8. itulah keindahan sunnah Rasulullah SAW..yg tentang mandi awal pagi sblm Subuh tu yg paling menarik..kalau tak cayer, tgk zaman tok nenek kita dulu2..kan mereka jadikan amalan mandi pagi dgn air perigi ( kan sejuk tu :) memang sampai skarg nie mereka masih lagi amalkan mandi awal pagi...tu sebab badan n minda mereka sihat dan kuat...

    ReplyDelete
  9. wawa ~ aah dikk memang mujarab tapi akak jarang amalkan sbb akak nie banyak angin :)

    ReplyDelete
  10. ieda ~ heheheh aah paling best :)

    ReplyDelete
  11. lyfrina ~ ye dikk akak duk kuantan jugakkk :)
    amalan minum tea tu memang bagus diik akak jer x amalkan sbb angin :)

    aah makanan laut nie x leh campur erkk .. akak x pernah asingkan .. kira kalau campur tuu lebih enak huhuhu

    ReplyDelete
  12. zue ~ heheh yes zue .. fresh oren yg berais sejuk .. kalau yg di perah tanpa masukkan ais kira ok lagi :)

    ReplyDelete
  13. hanim ~ heheh sama mcm akak specially amalan no 4 tuu huhuuhh :)..

    ReplyDelete
  14. zura ~ sama2 dikk .. bukan zura je lupe .. akak pun sama huhuhu

    ReplyDelete
  15. amirah ~ sama lah dikk akak dah lama tahu sebenarnya tapi selalu lupa huhuhu

    ReplyDelete
  16. win ~ oww pearl is good dear .. pernah dgr tapi akak x pernah ambil :)

    ReplyDelete
  17. sanremopasta ~ hehehe aah banyak kebaikan kalau kita perhatikan betul2 .. org dulu2 selalu amalkan
    event skrg punn mak selalu pesan .. tapi org zaman skrg nie selalu bangun lewat .. ieda alhamdulillah bangun semayang subuh terus berjaga x tidu2 dahh , dah jadi kebiasaan .. sbb tuu dpt mandi awal pagi :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...