Monday, November 22, 2010

Kayap Api .. aduh bisanya

salam semua ..

haaa baru sempat aku nak upload pic2 nie ..
ini lah dia cerita yg aku nak ceritakan pada anda semua .. kisah kakak aku yg kena kayap api 2 hari sebelum hari raya aji ..

Aku sebenarnya x tahu mcm mana jenis kayap ini .. ini adalah 1st time tgk beb .. memang sungguh mengerikan .. mende nie semua terjadi masa sebelum raya aji tu .. 2-3 ari sblm raya ummi aku ada cakap yg along kena sejenis ruam .. sebenarnya ia adalah kayap .. oleh kerana kami semua x tahu ia adalah kayap .. ummi cadang nak bawak amik air tawar di kg .. so dia bawa kakak aku ke rumah org yg tahu pasal kayap2 nie .. x sampai sehari pun ruam2 tu bertukar menjadi lepuh2 mcm kena bakar .. barulah ummi tahu yg kakak aku nie kena kayap ... dan ia adalah kayap api ..


Sungguh memeranjatkan aku dan keluarga .. yelah kan mender bukan pernah tgk dan dengar .. aku ada jugak dgr tentang kayap nie .. tapi nie 1st time tgk dan dengar pasal kayap api .. pedih dan bisa tuhan sahaja yg tahu .. sehari sebelum raya tu , pagi jam 3.50 ummi call dari kg btahu kakak aku dah kelihatan lemah sgt2 .. dia x makan dah 2 ari .. minum pun jarang sbb menahan bisa kayap nie .. aku dah panik .. aku cepat2 kejutkan semua anak2 dan adik .. ajak hubby balik kg masa tu jugak .. sib baik kg dekat .. ummi cakap balik lah tgk kakak nie .. dah lain mcm .. aku pun apa layie .. pecut kereta lahh pagi2 bute ..

Sampai kg sebelum subuh .. tgk keadaan akak mcm mayat idup .. dah lah kakak aku tuu kurus keding .. hahahha .. dah tuu dia pulak mudah kena kembong , lagilah sakit .. bisa satu bdn tuhan sahaja yg tahu .. pueh lah kami sekeluarga mencari penawar kg .. mcm2 yg kami buat .. air jampi di merata tempat .. dan menggunakan SAGU BEBAN sejenih isi kayu yg lembut perlu di parut dan disapu diatas kayap itu ...
dan akhirnya alhamdulillah sehingga ke hari ini .. kayap along dah beransur kurang tapi dia masih rasa sakit2 dan lemah bdn .. mgkin sbb dia kurang dan x der selera nak makan ..



maaf gambar nie kurang jelas ..
kayap yg dah berisi air bisa .. mengelembung mcm kena api .. eiii memang ngeri aku tgk .. nak pegang jgn harap lah .. dia cakap sakit .. pedihh dan bisa .. huhuhuhuh x dpt bayangkan kalau aku yg kena nieee ... :(



kayap nie dah melingkar sehingga ke belakang bdn along bermula dari bawah payu dara dia .. kesian kann .. masa nie tgk dia x sampai ati .. sbb menanggung bisa ... :(

ada sedikit info pasal kayap nie .. musti kowang semua x pernah dgr lagikan pasal penyakit kayap nie .. punca dari sekarang aku x sure sebabkan apa .. pueh cari ..


Sebenarnya terdapat dua jenis kuman kayap iaitu:
kuman 'zoster' — kuman 'varicella'
kuman kayap 'simplex'.

Sebilangan besar manusia telah melalui hidup mereka dengan menghadapi masalah sakit kulit disebabkan oleh salah satu daripada dua jenis kuman kayap ini.
Masalah kulit melecur ini adalah merupakan jangkitan yang biasa.
Penyakit ini sebenarnya menyerang manusia tanpa memilih usia, dari kanak-kanak hinggalah kepada orang dewasa.

KAYAP 'ZOSTER'

Boleh dikatakan sebilangan besar orang ramai memang mengetahui akan penyakit kulit jenis ini, walaupun namanya agak aneh sekali.
Tentu anda sendiri pernah melihat beberapa kali sahabat ataupun saudara mara yang mengidap penyakit ini, ataupun pernah merasainya sendiri.
Penyakit ini berbentuk kudis yang melecur berwarna kemerah-merahan yang rasanya gatal dan merenyam. Biasanya kayap jenis ini digelar oleh orang Melayu sebagai 'kayap ular' yang merebak dari tengah belakang hingga ke bahagian depan, tidak ubah bagaikan ular yang melenggar mengelilingi tubuh badan.
Ada juga kepercayaan mengatakan bila 'kayap ular' ini bertemu di bahagian depan, pengidapnya akan mati. Bagaimanapun dari pengalaman doktor perkara ini jarang berlaku. Kuman yang menyebabkan kayap ular atau kayap 'zoster' ini adalah sama bentuknya dengan kuman yang menyebabkan penyakit

Kajian telah menunjukkan di antara kedua kuman kayap dan kuman cacar air ini tidak ada bezanya dari segi rupa bentuknya.
Adalah dipercayai, yang kayap ular ini terjadi akibat daripada kuman cacar air yang mula aktif setelah tertinggal dalam urat saraf 'rasa' (urat saraf 'rasa' adalah urat saraf yang boleh membuat seseorang itu merasa sesuatu) setelah diserang penyakit cacar air.
Penyakit cacar air memang penyakit kanak-kanak yang berusia di antara dua hingga enam tahun. Kayap ular memanglah luar biasa bagi kanak-kanak yang berusia 15 tahun ke bawah dan lebih daripada setengah kes, pengidap kayap ular adalah mereka yang berusia 45 tahun ke atas.


artikel penuh di sini



ps : skrg nie keadaan along sedikit ok .. dia dah nak makan .. ada selera seikit .. sehingga lah semalam .. yg melepuh2 tuu dah letup dan dah kuarkan air bisa .. dah mcm org melepuh kena air panas tuu lahhh .. erghhhh ngeri dan sedihhhh sgt tgk keadaan dia .. huuhuhuh



30 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

aduhh sakitnya....orang cakap klu kena kayap nie..kita xleh menggoreng @ menumis dalam rumah..sebab nanti kayap tue akan naik lagi banyak...wallahualam..

MaizaC'Joe said...

Salam kak :)

kalau kat tempat maiza.. kayap kalau naik kt badan tu di panggil kayap jenis selendang.. kalau tak salah maiza.. klu kayap tu bertembung/ bersambung boleh membawa maut.. wallahu'alam..

moga akak kpd akak :) cepat sembuh ya

LYaFRINA said...

info y bgus ttg kayap ni..

ermmm.. nampak teruk jugak yer.. msti pedih & gatal kan.. smoga cpt sembuh..

y@n@ M!B said...

ouch..sy pun 1st time bc psl kayap ni..mmg xtau ghope kayap ni mcm mana..mmg ngeri kn..akak dah tau punca penyakit ni bgtau la..riso gak kn..at least bley buat langkah berjaga² ke..=)

Softtouch [Hanim] said...

sy pun pernah dgr pasal kayap ni tp xpernah tgk live...kesiannya along akak...Alhamdulillah dah beransur pulih dah...

Pn Kartini said...

Salam..:)
kalau dulu pernah kena ekzema..tu pun dah rasa gelisah jekk..nak2 time cuaca pns...
inikan pula kayap api ni ekk...

Moga cepat sembuh kakak ieda...

Rinna said...

1st taim tgk kayap nie.. hubby penah kena kayap masa dulu2. Masih ada tanda kat belakang pinggang dia.. Mmg dia kata sakit yang teramat sgt..

Syukur laa kakak ieda dah beransur sembuh.

sarah-najwan said...

rasa saya kalu kayap ni mmg kene berubat berbomoh..mesti ada bomoh kayap..mksud saya org yg tahu pasal kayap ni..insyaAllah bole sembuh..

kene byk tnye org2 tua..semoga kakak awak cepat sembuh..

Azueriena Norash said...

ya allah ieda....bisanya sakit nie kann....x pergi hospital ker?aku dulu pernah kena kayap ular tu...kena kat tengkuk...doctor kasik cream aper tah...ilang cepat....yg tu gatal2 jerk...yg nie ya allah..kesiann nengok...semoga along nko cpt sembuh yerkkk

ieda said...

purple ~ aah beb .. betullah tu beb .. x leh menggoreng dan menumis .. lagi bisa dan dia x cepat sembuh .. skrg punn still ada cuma dah pecah2 bisa ..

ieda said...

maiza ~ oww dipanggil kayap selendang .. ada jugak dgr kan .. ermm aah dik kalau bersambung biasanya leh bawa maut .. huhuhu

alhamdulillah dia dah bertambah ok .. cuma x tahan sbb air bisa selalu kuar ..

ieda said...

lyafrina ~ tulah dikk .. akak tgk pun ngeri ..
thanx dikk .. doakan ya .. :)

ieda said...

yana ~ yerlah dikk akak try cari punca dia .. akak pun pelik sampai skrg x tahu punca .. bila tanya org yg berubat tuu dia pun cakap x tahu .. mcm yg kena tuu kira nasib lah kan .. pelik sgt2

marziah said...

salam...sy simpati dgn kakak eida. Bila tgk pic tu tingat masa sy kena kayap ni, memg azab. Mak siap nangis tgk keadaan diri sy masa tu. P hospital, doc bg krim sapu je. Kawan mak syorkan p jmp janda kawin lelaki bujang, mtk dia kunyahkan putik nangka dgn garam kasar & semburkan tempat kena kayap. Dgn izin Allah, esoknya kayap sy mula mengering. Eida cubalah.. Kalo ikutkan mcm x logik kan tp org2 kg bgtau memg itu salah 1 cara nak bagi kayap ni kering. Katanya air liur janda tu ada zat. Kita hambaNYA sekadar berusaha, apa2 pun suma ni adalah dgn izin Allah jg....sharing is caring :)

win@momyShaneQeisha said...

kesian kakak kak ieda tu.mesti sakit sangat.semoga dia cepat sembuh ya

Khairy said...

1st time tau kayap tu apa...sebelum ni xtau pn. tapi pernah nampak la symtom macam tu, xtau lak tu kayap kan...pape pn minta dijauhkan..

ieda said...

hanim ~ thanx dikk .. akak pun 1st time tgk ..

ieda said...

kak tini ~ yerlah kak .. memang azab sgt2 .. cain kat akak saya .. saya pulak x leh tgk sgt sbb geli .. huhuhu

ieda said...

rinna ~ yerlah rina .. alhamdulillah dia beransur pulih dan kayap tuu makin menggering ...

ieda said...

kak sarah ~ yela lah kak .. kami dah bawak berubat kampung .. alhamdulillah yg pergi berubat tuu dgn org yg pakar dgn kayap nie ..

skrg dah ok sikit .. alhamdulillahh sgt2 :)

ieda said...

azue ~ kayap nie x leh berubat hsp zue .. berlawan .. dia kena berubat kg .. yg ko kena tuu bukan kayap koot .. ruam2 panas jer .. kalau kayap dr punn suh berubat kg .. amik air tawar ..

alhamdulillah akak aku dah bernasur ok sikit .. walau masih bisa2 .. nak baik kann ..
thanx zue :)

ieda said...

mariah ~ thanx dik .. alhamdulillah berkat berubat kg dgn 2-3 org yg memang arfi pasal kayap ne .. dah bertahan sikit kak long akak .. :)

thanx atas advise tuu .. :)

ieda said...

win ~ thanx win .. alhamdulillah dia dah bernasur sikit .. dah leh makan dan bangun .. :)

ieda said...

khiry ~ ye minta dijauhkan .. kalau sesapa pun kena .. dah nasib kena redha je .. penyakit nie dari allah .. dia maha mengetahui ..

lain org lain cara dugaan darinya ...

Cikgu Yus said...

salam k.ida,
ya allah....siannya along akak tu. sakitnya tuhan je yg tahu.yus pnh kena kayap tp di tgn msa tahun 6. kedua2 belah tgn kena...sakitnya. 3thn lepas, anak yus yg si angah tu kena kat dada.. yg tu mak ckp kayap tapak kaki kucing..mmg bentuk seketul mcm tu.. masa tu kami di nilai, trus mak suh hntar anak yus balik kg.dia nak jaga dannak berubat..alhamdulillah...cepat ja kering sbb mak mmg jaga makan dia betul2.mak tau dah kalau kami nie, mesti x berapa nak kisah bab mkn tu.. apa2 pun..yus doakan agar along akak cepat sihat.

ieda said...

yus ~ huhuuh ermmm tulah .. sakit dan bisa sbnrnya .. kat dlm bdn lah .. yg kat luar tu x berapa sakit cuma x leh dipegang je .. oww aa yg itu kayap tapak kaki kucing .. SIL akak punya adik pernah kena .. tompok2 kan .. pun sama bisa satu bdn .. mcm nak demam tuu ..

yelah pemakanan kena jaga , memang x leh makan sebarangan dan grg menumis semua x leh .. makan rebus2 je ..

alhamdulillah dia dah beransur pulih cuma lemah dan bisa tu masih ada .. sbb kayap tu dah memecah dan skrg tgh mengering ... :(

adieha said...

salam kak ieda..

tak try beli ubat dr kedai cina ke? sbb dulu mak dieha kene kayap ular, sekeliling bdn kene. ubat doctor clinic mcm tak work je. makin truk adala. ubat cina alhamdulilah work plak. ubat cine ni serbuk.. kene mix dgn rice wine vinegar, sampai jd paste, pestu sapukan je kat tmpt yg berkenaan pakai cotton bud.

sepjg dpt kayap taleh mandi atau kene air, sbb nnt lg bisa.. especially kat bhgn yg kene tula. so kalo nak amik wuduk, pakai tayammum je. ubat serbuk tu akar2 kayu yg dah di blend. mmg berkesan. sy la tukang apply kat bdn mak tiap2 ari. padahal sy chicken pox + measles tak penah pon dpt, mmg boleh sgt la nak jangkit kat sy, tp sbb niat nak tolong mak.. alhamdulilah tak kene.

dlm seminggu tu mmg reda trus. mak pon ckp, bila letak tu rase sejuk kat tmpt tu, kalo tidak rase panas mcm melecur gitu. kesan merah dah reda, kulit mcm kelupas pon makin tade, biji2 pon makin ilang. kak ieda try la, soh org sane belikan. bgtau ape sakit nye, nnt org tu tau la ape nak bg.. :D

p.s: byk btol jenis kayap ni ye, kayap ular, kayap api.. lagi 1 1st time dgr.. kayap tpk kaki kucing, name cute plak tak padan dgn penyakit.. :-s

ieda said...

dieha ~ thanx dikk for the good2 advice .. alhamdulillah kak long dah bertambah sihat .. cuma kesan merah tuu masih ada .. dan kulit dah mula mengelupas utk ganti kulit baru kata mak ..

akak pun baru tahu budat cina mujarab .. ada gak org cakap tapi x pernah apply sbb family dah mula dgn cara kg .. so far alhamdulillah dah kering .. kalau x jadi .. ada rasanya guna advice kawan2 cari ubat dari org cina .. ermm

yelah dieha .. kayap ada 3 jenis kalau ikutkan .. kayap ular , kayap api dan kayap tapak kucing sama dgn kayap anjing .. kayap ular tuu ada sesetengahnya panggil kayap selendang ..
yg pasti kayap memang ada 3 jenis tuu .. cuma panggilan mereka berbeza2 .. dan kayap nie kalau bercantum akan bawa maut .. wallahhualammm

Adyla said...

ciannya kak..bayakkan sabar la cakap kat dia

A Rahmani said...

Cara rawat kayap cara mudah dan berkesan. Layari krimmutiarabumi.blogspot.com ada latest update tntang kayap..tk

Labels

Suke (845) Makan - makan (410) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (282) family (272) anak-anakku (236) Dunia (218) artis (203) Wanita (195) Tentang Aku (177) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (64) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) Pelik (22) blog (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) kehidupan (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...