Friday, November 12, 2010

10 KELEBIHAN COCA COLA ?


salam semua ..


aku nak share artikel nie ngan kowang2 semua .. aku dpt artikel nie dlm fb mlm tadi .. kesahihannya masih belum pasti .. tapi apa2 pun aku pernah dgr perihal ini lama dulu .. ada benarnya .. tapi kita di malaysia nie x ambil pusing sgt kan .. betul tak ??

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?



3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!

Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.

9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..

ps : seram aku baca artikel nie .. nasib baik sgt2 aku bukan peminat tegar COCA COLA nie .. nak kata sebulan sekali punn jarang ..



20 comments:

  1. OMG. takut nak minum coke pasni..huhu..
    tanx 4 de good info darl :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas info.
    balik rumah nanti
    boleh la beli coke,
    nak cuci bilik air.. hehehe

    ReplyDelete
  3. tak berapa gemorr sgt..kuat sgt gass tu..

    ReplyDelete
  4. sudah tentu perut kita pun menghakis kan..

    tp klu utk nk cuci toilet,mmg coke amat berguna...

    tak gitue..?

    http://fadthnwan.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Huh.. sib baikla sha mmg bukan penggemar minuman bergas.. Nak minum setahu n sekali pun tak de la... ngeri...

    Salam perkenalan dear.. kalau ada kelapangan jom jenguk blog sha yea.. http://kamarfarisha.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. perghhhhhhh bersih ususs... hahaha

    ReplyDelete
  7. sy pn penah dgr psl coke ni..tp xpenah test lg la kesahihan dia..hehe~

    ReplyDelete
  8. oooo baru ler weosl tahu ..thanks 4 sharing

    ReplyDelete
  9. misz atey ~ minum sesekali ok lah .. akak kalau minum akak selalu campurkan dgn air ..

    ReplyDelete
  10. nadia ~ hheheh haaaaaa beli utk basuh bilik air yee heheheh

    ReplyDelete
  11. mia ~ takut dgr ker takut baca mia ... :)

    ReplyDelete
  12. ogy ~ hermm akak kalau beli kan dik .. prfer vanila .. tapi campur dgn air suam sikit lahh :)

    ReplyDelete
  13. iella ~ haaa kan .. x tahu punn coke nie berkesan tanggalkan kotoran di tandas :)

    ReplyDelete
  14. on farisha ~ hermm memang elokk sgt2 dielakkan :)
    salam perkenalan juga dari akak :)

    ReplyDelete
  15. ciklinn ~ heheh aah dik .. :)

    ReplyDelete
  16. yana ~ tapi bab cuci tandas tuuu dah terbukti dik .. dah ada org buat hehehe

    ReplyDelete
  17. eiihhh maksudnya tak elok la kan kak kita duk minum coke, camana air tu duk dalam perut kita,. isk...

    ReplyDelete
  18. melati ~ hahhaha mengelegaklah dikk .. sesekali minum boleh lahh ... kalau selalu masak dlm peyut tuuu heeh

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...