Wednesday, October 13, 2010

Yang X Baik Untuk Anak2 Kita


salam semua ari nie nak cite pasal makanan ringgan dikalangan anak2 kita .. anak aku memang x pandai makan makanan ringgan cth cikedis , jajan or aiskrim ..

tapi lately nie zahrien nie memang suka sgt makan aiskrimm , tak tahulah kalau dia dah makin membesar dan dah pandai merajuk .. bayangkan balik petang tadi sewaktu aku baru sampai dari kerja dgn kakak2nya .. dia boleh duduk kat buaian alal2 merajuk gituu .. merajuk dgn ayahnya sbb x nak belikan dia aiskrimm .. ya allahhh .. letihhh mendengar cite ayahnya ..
dia nak banyak .. bukan nye nak sikit2 .. x nak kongsi2 ngan kakak tuuu .. last2 dia tarik kakak nina dia ke kedai yg x jauh dari umah kami .. ermmm si kakak siap cakap " ishhh zahrien niehhhh janji ngan kakak beli satu jer ok !!! " heheheheh lucu tul ...

aku bukan ape risoo sbb makanan ringgan memang tidak elok utk perkembangan otak kanak2 .. banyak unsur2 yg x sihat didalam nya dan effect dia terlalu cepat .. moh baca artikel nie ...
layannnnnnnnnnnnnnnnnn


zahrien yg dah makin menakal !!!

KESAN MAKANAN SEGERA KEPADA KANAK-KANAK

Makanan segera bukan sahaja digemari oleh orang dewasa tetapi juga kanak-kanak. Makanan segera seperti gula-gula, keropok dan sebagainya boleh mendatangkan banyak keburukan jika diamalkan berlebihan. Makanan segera boleh didapati dengan mudah sama ada di rumah mahupun di sekolah. Makanan segera boleh mendatangkan kesan dalam jangka masa yang pendek mahupun panjang sekiranya diambil secara berterusan.


KESAN JANGKA PENDEK

1. Gemuk. Lebih ramai kanak-kanak mengalami berat badan berlebihan terutama mereka yang mengambil makanan kurang seimbang dan gaya pemakanan berbentuk segera. Dalam masa sepuluh tahun lagi, satu daripada sepuluh orang kanak-kanak boleh menjadi gemuk.

2. Mengambil banyak kuantiti gula di dalam manisan, coklat dan makanan ringan yang boleh menyebabkan kesan terhadap mental.

KESAN JANGKA PANJANG

Kanak-kanak mempunyai risiko tinggi tahap kolesterol yang berlebihan, walaupun ia mungkin tidak menunjukkan tanda pada peringkat awal namun anak tersebut berisiko mendapat penyakit jantung apabila menjangkau usia 40 an.

2. Diet yang mengandungi kadar lemak yang tinggi, rendah kuantiti buah-buahan serta rendah kuantiti sayur-sayuran boleh memberi kesan barah usus, payu dara dan perut pada kemudian hari.

Makanan yang sihat mungkin agak sukar disediakan kerana ia mungkin mengambil masa yang agak lama dan memerlukan kos yang agak tinggi.

Walaupun ibu sedar tentang makanan seimbang dan sihat serta mengambil langkah mengubah diet sekeluarga, kanak-kanak dan ibu bapa mungkin enggan mengikutinya.


** skrg nina tgh diet .. entahlah boleh atau tidak , nak sekat sgt punn susah , kasihan selalu dia merajuk ati sbb x leh makan itu dan ini .. kata ibu bdn jer besar tapi otak dan pemikiran dia masih usia 8 tahun , aku terpaksa akur dan cuba sedaya upaya mengawal pengambilan makanan dia .. huhuhu harap2 dia pahammm ...


MULAKAN LANGKAH SEGERA

Jangan cepat panik. Menakutkan anak dengan berat badan mereka tidak akan membantu. Seorang gadis mungkin tidak akan makan langsung kerana bimbang berat badan akan naik.

Pastikan berat badan anak anda adalah tetap

Galakkan anak gemarkan makanan dan pastikanwaktu makan adalah dalam suasana seronok. Ibu bapa yang menghalang anak mengambil makanan yang berisiko boleh menyebabkan bertambahnya keinginan mereka.

Kurangkan pengambilan makanan gentian seperti kerepek kering dan coklat. Gantikan dengan makanan roti dan bijirin yang berkhasiat.

Belilah produk makanan yang rendah kandungan lemak. Kini terdapat pelbagai makanan berkhasiat yang mengandungi kandungan lemak yang rendah. Minyak masak juga mudah didapati dengan kandungan lemak yang rendah.

Petikan daripada Majalah Keluarga Bil 127, 1996




ps : arinie x der tul mood .. kerja banyak .. mlm nie lak nak lipat kain .. ade sape leh tulunnnn .. sibb baik dah siap masak .. masak kerisi kicap jer .. tuuu jer yg anak2 suke .. :)





6 comments:

  1. budak2kan..yg kita xbg tulah dia suka..sama mcm anak sy suka sgt cikedis..tp mg sy marahlah dia..tp skrg ni alhamdulillah dah boleh larang dah dia sejak dia sekolah ni..slalu ckp cikgu dia marah..

    sian plak nina nk kene diet..plahan2lah kan

    ReplyDelete
  2. betul jangan kasik ur daughter to stress yang penting buat slow2 insyallah makin dia membesar dia akan faham

    ReplyDelete
  3. tu la kak, jajan2 ni bukan elok pun...tapi tu laa budak2..tu jugak yg disukenye...takkasi merajuk....pada lieya boleh kasi, tapi kene kawal...takleh laa mkn selalu....

    tang diet tu kak, akak kan dah berjaya...so mungkin leh bantu anak akak...tapi budak2 lagi kan...so kene slow2 n tak terlalu push sgt...

    ReplyDelete
  4. hanim ~ yer dik .. memang bahaya .. bdk2 skrg kalau bagi sekali nak lagi , jadi jgn biasakan kalau tidak setiap kali mintak dia akan cakap .. sekali jerkk ibuuu .. huhuhu

    ReplyDelete
  5. posh ~ yup beb .. riso jgk kalau selalu push dia kan :)) so far dia ok .. sbb selalu aku ingatkan :)

    ReplyDelete
  6. lieya ~ aah dik , kalau x kasi pandai merajuk tapi kakak2 dia x pulak hehehe .. yerlah nama pun budak kan ..

    tulah akak memang tgh train nina utk diet , so far dia paham cuma kdg2 tu dia terlalu ikutkan hati makan tuuu hehehhe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...