Tuesday, October 19, 2010

Korang Jarakkan Kehamilan Tak ???

salam semua ..
hai .. ari nie aku nak story sikit .. nie perihal anak2 aku .. mungkin ramai dah tahu jarak usian anak2 aku lebih kurang 2 tahun dan yg last sekali jarak usianya 4 tahun .. sbb aku operate ketiga2 mereka ini , means zahrien skrg dah nak masuk 3 tahun ..

sebenarnya aku nak menceritakan betapa bagus dan senangnya kalau kita dapat menjarakkan kehamilan kita .. yerlah yg melahirkan dan yg sakit sana dan sini kita kan .. bukan ayahnyer .. ** jgn bagi si papa baca ... ok .. kalau bab2 jarakkan kehamilan nie selalunya si ibu yg lebih titik beratkan .. mcm kisah aku , skrg nie nina dah darjah 2 , riena pula dah pra sek ( 6 thn ) .. untuk pengetahuan semua , boleh dikatakan kerja2 memandikan , memakai baju & membuat susu zahrien semua dibuat oleh nina dan riena .. memang aku dah lepas tangan .. jarang sgt aku buat , kalau susu nak tidur baru aku buatkan utk zahrien @ ayahya yg buat ...
setakat hari ini , nina dan riena dah pandai sgt2 menguruskan adiknya yg seorang tu

syukur sgt2 ... betul jugak kata ummi aku , kalau kita jarakkan kehamilan , insyaallah kita jugak yg senang .. akan rasa ringgan sikit , sbb kakak2nya dah dapat membantu .. event basuh tuuuuuuuut zahrien punn adakalanya kakak2nya yg settlekan .. mereka dah pandai .. dah x payah disuruh ..
alhamdulillah jugak sbb nina & riena pandai menguruskan adiknya sorang tuu .. x pernah lagi aku dgr mereka merunggut , kecuali bila mereka ada kerja nak buat , memang akulah @ ayahnya yg buat ... :) pernah jugak aku terdengar mereka berbincang sesama mereka tu


kakak : " angah , angah nak mandikan adik ker ? atau kakak yg mandikan ?
, Kalau kakak yg mandikan , angah buatkan susu adik ya ??

anggah : " ermm angah buat susu adik lah .. kakak yg mandikan adik ... sok angah lak yg mandikan ...


sejuk tullll hati aku .. sambil aku lipat baju aku punn menyahut ..

" haaaaaaa dah mandikan adik , biar ibu lak yg pakaikan pampers adik "

heheheheheh , begitulah gelagat anak2 dara aku , alhamdulillah sgt2 , banyak yg ringgan kerja2 rumah ku .. dan dapat aku dpt siapkan awal ..




ok .. aku nak share sikit dari blog comelnya.com


MAANFAAT MENJARAKKAN KEHAMILAN


Anda mahukan jarak umur anak-anak anda rapat? Fikirkan sekali lagi kerana jika anda mengandung selepas selang masa yang tidak sampai beberapa bulan anda bersalin, boleh membahayakan anda dan bayi dalam kandungan. Kajian terbaru dalam “American Journal of Obstetrics and Gynaecology” mendapati, wanita yang mengandung semula selepas 6 bulan bersalin akan terdedah terhadap risiko melahirkan bayi pra-matang sebanyak 41%. Risiko tersebut akan menurun kepada 14% jika anda tunggu selama 12 bulan sebelum mengandung, dan turun hampir kepada 1% selepas 12-18 bulan. Kandungan yang rapat selepas bersalin berkemungkinan membahayakan anda kerana badan anda masih lagi dalam proses pemulihan dan perlu menggantikan nutrisi yang hilang semasa kandungan yang sebelumnya dan semasa menyusu bayi.

Dalam Islam, anda digalakkan menyusukan bayi selama 2 tahun untuk pembentukan otak dan sistem imunisasi yang baik buat anak anda. Di sebalik kebaikan yang berterusan untuk bayi anda, menyusu juga boleh membantu anda menjarakkan kelahiran kerana ia melambatkan kitaran haid selepas bersalin. Jarak kelahiran yang jauh membolehkan anda memberikan tumpuan dan penyusuan sempurna kepada anak anda. Jika anda mengandung semasa anak anda masih dalam tempoh penyusuan, anda mungkin terpaksa berhenti menyusu kerana akan menjejaskan pertumbuhan bayi dalam kandungan. Bayi dalam kandungan memerlukan nutrisi yang baik yang diperolehi dari ibunya.

Kesimpulannya, menjarakkan kelahiran adalah untuk kebaikan anda, anak anda dan bakal bayi yang dilahirkan. Kesihatan semua pihak akan terjejas dengan kelahiran yang rapat.



ps : arinie .. aku masak asam rebus tempoyak .. dah lama x masak , hubby ajak makan tapi aku dah kenyang pulak .. bukan boleh aku nie .. kalau dah masak , mau sok lusa baru jamah masakkan aku tuuu .. bauu jer dah kenyang huhuhuh



23 comments:

  1. rajin anak nko ieda....x payah di suruh2...elok ler...ajar time kecik2 nie.... menguruskan adik2 kann...apa pun senanggg kojer ummi yerkkk...lepas nie blajor masak yerk kakak...hehhehee

    ReplyDelete
  2. azue ~ yer loor .. aku x der bibik zue .. mak pun duk jauh .. kalau aku ajar mereka kecik2 lagi kan skrg dah mudah sikit kerja aku .. leh lah aku buat kerja lain pulak .. :)

    masak tuu musti .. wajib .. jgn sampai dah kawin x pandai masak ... haaaaaaa baru yerrr wehhhhhhh hikx3

    ReplyDelete
  3. he he he..tul tu pe akk ckp, tp mcm lin nye kes...mmg silap lin le..xplan tul2...ACCIDENT ms syaza umo 8 bln omak eh TERmengandung plak...

    tp skang ade gak baiknye bile jarak umo du=iorg sebenonye dekat..tp klu ikut tahun beza 2 thn...tp tgk bdn, sam beso sama tinggi...skang nih
    w/pun dia drjah 1 dh pandai tolong2 kt dapur...buat air sendiri
    yg adik plak...dh pandai dok umah sorg2...dh xmo g umh babysitter

    ReplyDelete
  4. mia ~ haaaaaaaaaa buat mia jugak .. heheh preparation dikk :))

    ReplyDelete
  5. ina ~ hehehhe yer ker .. x perlah dah jadi nak buat mcm mana .. mende2 nie semua kena plan awal2 , utk nest preggy pulak dik ..

    kan seronok kalau mereka dah pandai uruskan diri masing2 .. heheeh

    ReplyDelete
  6. salam..akak...infor yg sgt berguna..saya tgh cuba nak dapatkan satu ni..hehehe...

    ReplyDelete
  7. Salam Ieda,
    Akak ni masa kahwin tak pernah plan nak rancang bab anak2 ni. Redha je lah ngan ketentuan illahi. Anak yg sulung 17 tahun, ke-2 14 tahun dan yg kecik 9 tahun. Mula2 tak kisah tapi masalah timbul bila masing2 dah bersekolah. Sebagai suri rumah memang terasa penat. Especially bila sorang ke sekolah pagi dan sorang sekolah petang. Lepas tu bila ada yg ke sekolah menengah dan ada yg di sekolah rendah. memang menjerihkan. Lagipun yg no 1 & 2 memang they all berdua rapat tapi ngan yg ke-3 tu bukan tak sayang tapi mungkin sebab jarak yg jauh so kebanyakan masa adik dia main sorang2 je. Terus akak cakap ngan hubby kalau tau dulu akak jarak kan sorang 2 1/2 tahun senang sikit.

    ReplyDelete
  8. lady dlicious ~ yerlah dikk .. hehehe try ur best ya dikk ... good luck , akak doakan :)

    ReplyDelete
  9. kak aidah ~ ehheeh yer ker kak .. ermm mcm tulah bila kita x plan , dia menjadi sgt ,bila plan lain lak jadinya ... tapi ok lah tuu kak .. anak2 pund ah besar .. kita penant sikit bila mereka masih kecil ..

    dulu msa org cakap kenapa nak jarakkan kehamilan saya .. mereka x tahu kebaikannya .. bila saya cakap dan story mory baru mereka paham .. bukan kita x nak langsung kan .. kita hanya merancang utk menjarakkan kehamilan ..

    lagipun kita boleh berusaha .. yg menentukannya adalah allah semuanya .. kalau senang tuu utk kita jugak .. kalau yg susah kitaaaa jgk :))

    ReplyDelete
  10. sejuk perut akak....rajin2 anak akak..senang dah mcm nie....

    lieya plak mia n mija gap sestahun.....tu laa tak sempat nak amik2 ape tuk prevent, tgk2 dah ade sorang lagi dlm perut hahahaahah...tu yg nak ke 3 ni gap sampai 4 tahun ....keh keh keh

    ReplyDelete
  11. bagusnyer anak akak neh..rajin sumenyer...:)

    ReplyDelete
  12. sy mmg jarakkan kehamilan..mmg xnk beranak rapat2..tu smpai 5 tahun tu..tu pun tetiba tgk melekat sbb ada satu hari tu saje2 xnk pakai safety precaution..he he he

    senang kalu anak dah ebsar pastu ada adik..mcm anak2 akak..mmg sgt boleh harap yer..nak2 pompuan..rahin sgt tolong..sejuk perut akak..

    ReplyDelete
  13. nice tips..hehe~ rajin anak² akk kn =)

    ReplyDelete
  14. akak pun memang menjarakkan kehamilan, semuanya selang 4 tahun, Ami dah 11 tahun, ratu dah 7 tahun, sikecik dah 3 thn. kalo rapat2 sgt susah gak kan, mana ngan kita keja. alhamdullillah, ami byk tolong akak buat keja umah, dah boleh minta tolong vacuum umah, lap perabot, mandikan adik. syukur sgt, ringan ckit keja2 akak

    ReplyDelete
  15. lieya ~ heheheh yer ker dik .. aper nak buat mana yg dah terlajak tuu teruskan .. setahun pun oklah , mcm kembar kan mija & mia tuu .. sbb agak rapat usia mereka :))

    ReplyDelete
  16. akish ~ heheh thanx dikk .. alhamdulillahh sgt2 :))

    ReplyDelete
  17. hanim ~ heheh yer lah dik .. beruntung kan , kalau anak2 dah besar memang kita boleh harapkan mereka .. senang sikit kerja kita .. x rugi mana pun ... lambat laun mereka kena belajar jugak kann :))

    ReplyDelete
  18. yana ~ thanx dear .. yg baik elok dishare kan :))

    ReplyDelete
  19. mamasyaza ~ thaniah jugak buat akak , x susah kan akak skrg kan .. senang kerja kita kan kak .. bukan nak suruh mereka buat semua .. tapi membantu , atlast mudah sikit kan :))

    ReplyDelete
  20. ieda...dah boleh tambah sorang lagi tu.... :)
    nak share yer...

    ReplyDelete
  21. shahliza ~ heheh dah x lehh dah .. dah kena pagar tuu yg nak share xperience :))

    ReplyDelete
  22. slm kak ieda maajun atuk akk tu bole mkn msa mgandung ke?masih ad tak..sy nk la klu masih ad.bole wasap sy 0148534443 tq

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...