Wednesday, October 20, 2010

Kenapa aku berselera sgt ??

salam semua ...

memang every morning aku akan bfast quaker dan cornflakes dgn anak2 .. sometime mereka aku bagi nuggets @ hotdog sebelum mereka makan bekal mereka di sek ..
seperti baisa juga seawal 6.30 pagi aku akan take cereal sebelum hantar anak2 .. entah kenapa lately nie .. setiap kali amik bfast pagi2 .. aku x dpt tahan lapar .. sampai kul 9 pagi @ 10 pagi , perut dah rasa lain macam .. meannns aku lapar lah tuu ..

pelik sgt2 .. masa di sek anak ... sewaktu menghantar nina & riena .. aku siap boleh berangan sorang2 .. sambil berjalan nieh ..
" ishh awat aku rasa lapar nie ... padahal dah makan cereal pagi tadi kan .. ermmm confiuse2 .. haaaaaaaa ieda tuu namanya ko x dpt kawal nafsu ko lagi .. ko kena start balik dgn HERBALIFE semula ... " What !!!

No
No
No
( seperti x percaya )

aku main cakap jer ... skrg punn aku masih menggunakan herbalife iaitu TEAMIX
( sejenis teh berperisa lemon ) .. cuma F1 aku jarang2 amik .. since aku dah boleh control makan .. tapi tuu lah nak cakap "lately" nie .. selera aku lain mcm jer .. susahhhh nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa , dan paling ketara ... aku dah nampak peyut aku dah lain mcm .. dah nampak sikit2 buncit nyaaaaaaaaa hahahaaha


mungkin sbb aku belum "peyod" kooot .. sbb kata teman2 kalau nak peyod & dlm peyod nafsu makan kita bergolak2 .. leh percaya ker ??? hahahhaha nak sedap kan ati aku ker ??? heheheheh




tapi .. bila aku pikr2 .. sbnrnya aku dah kurang xcercise kat umah .. sejak selepas puasa dan raya nie .. aku x ber"elips" lagi dirumah .. ciannn kat machine aku tuuu .. duk pandang2 .. kalau boleh bercakap .. nak dia cakap ..
" tuan , bila nak kayuh saya niehhh " hehehhehe

nampak gayanya aku kena cepat2 mulakan rutin xcercise aku ... x boleh jadi nie ..
biler erkkk ????




dan aku selalu amalkan ini selepas aku amik lunch @ dinner .. kalau dinner lahh .. selalunya aku jarang sgt dinner .. hanya dihujung minggu ..
teamix nie fungsi dia membakar kembali lemak2 yg terkumpul selepas kita makan berat2 ... cth nasi .. fungsi dia seperti " 20 minute workout " - kita akan rasa berpeluh2 mcm baru lepas panjat bukit .. huhuhuhhuh .. best .. rasa segarrrr aja .. :))


ok lah aku nak share something nie .. layannnnnnnnnnnnnn


6 Tips Kempiskan Perut Anda

Masalah perut buncit, menggeleber agak kritikal, terutamanya selepas bersalin... amalkan panduan berikut untuk mengempiskan perut anda.. tanpa perlu belanja mahal.... 1. Betulkan postur badan anda.

1. Ketika berdiri tegak, selarikan telinga, bahu, punggung, lutut dan tumit. Buka dada dan hela bahu ke belakang, bayangkan bahu anda seperti penyangkut baju. Perut kempis dengan merapatkan pusat dengan tulang belakang. Pastikan berat badan disokong rata oleh tumit dan keseluruhan tapak kaki.

2. Bersenam, tetapi jangan hanya fokus kepada bahagian tertentu (seperti perut). Pakar mengesyorkan Pilates kerana fokusnya meliputi perut, lengan, kaki, belakang, paha dan pinggul.

3. Lihat apa yang anda makan, bagaimana dengan penghadaman. Kurangkan makan dan banyakkan bergerak. Lebih kalori perlu bakar daripada yang diambil.

4. Kasut? Keahlian jim? Tak perlu.
Kuatkan perut anda semasa berjalan-jalan, atau semasa berdiri di keramaian... tarik nafas untuk merapatkan pusat dengan tulang belakang.

5. Jangan hanya hangat-hangat tahi ayam. Perlahan-lahan... tetapi istiqamah.

6. Tetapkan matlamat yang munasabah
Genetik juga mainkan peranan. Jika ibu bapa anda berbadan besar, hampir mustahil untuk anda mendapat badan seperti supermodel. Tapi setidak-tidaknya anda tidak tergolong dalam golongan 3G.


ps : nak jalan2 umah adik2 dan kawan2 .. tadi kat opis x dpt nak jalan2 .. korjer lately nie banyak sgt2 .. lum lagi budak2 nak final .. kalau dah nak ngadap final sok2 .. harus aku x dpt jalan2 selalu ... huhuhuh tensi2 .. dah lah dgn tenet kat opis yg lembab mcm siputtt ... erghhhh .. tunggu daku dtggggggggggg :))




16 comments:

  1. lately mia pun rs lapo gak...tgh kuatkan smgt gak nie...

    ReplyDelete
  2. tq 4 sharing ya...sharing is caring :)

    ReplyDelete
  3. mia ~ yer loor dikk .. takutt lahhh .. akak kuatkan semangat jugak nieh .. siap selalu cakap sorang2 .. this morning x nak makan .. hehe tapi last2 makan gak .. tapi x over lahhh :)

    ReplyDelete
  4. win ~ yes dikk .. sharing is caring :))

    ReplyDelete
  5. sy ni kuat mkn gk kak..riso arr..ni blm ada anak lg..adeii...

    ReplyDelete
  6. beb aku pun camtu kalau nak period terasa perut bloated...lepas tu nafsu rasa nak makan yang manis2 huhu
    satu cara nak kempis perut ialah setiap kali berjalan especially naik tangga cuba kempis perut & tahan nafas...

    ReplyDelete
  7. zura ~ heheheh x per , janji kuantiti yg diambil sedikit , selalu makan x per .. :))
    tulah belum ada anak kena jaga lebey sikit .. heheh takut ada anak , selera bertambah .. sama naik ngan anak makan jer .. ahaksss

    ReplyDelete
  8. posh ~ yer ker .. same beb .. bila peyod nak makan manis2 as basuh mulut ...
    oww good tips .. nanti aku nak buat lah .. selalu hantar anak aku , tak naik sampai atas .. lpas nie sure aku buat yg mu cadangkan .. :))

    beb .. dari semua diatas tuu ada satu lagi cara , amalkan minum asam jawa 2 keping , rendam air panas , lps air dah suam2 kuku minum .. den dah buat 2 hari .. feel good at stomach :))

    ReplyDelete
  9. mmg nk perid tu n masa period mmg rase lapar lah kan sbb sy pun mcm tu..

    kak herbal tea tu kalu masa bf anak boleh minum x?

    ReplyDelete
  10. hanim ~ yer lah dikk :)) kalau peyod memang nafsu makan membuak2 kan .. mgkin sbb zat2 yg ada dlm bdn kuar bersama darah peyod tuu

    ermm ok jer dik , x jadi hal .. :)

    ReplyDelete
  11. Normal rasanyer dekat2 nak period rasa lapar...nak yg manis2...bloated....eynda pun macam tu :-p

    ReplyDelete
  12. LIEYA plak kak, mase nak piyed mmg gile2 nak mkn, mmg peel camtu...huhuhuhu....

    akak takpe kak, dipslin kuat...sure leh recover balik tuh....lieya pun tak sabar2 nak bersalin ni...leh amalkan rutin diet balik nanti....

    ReplyDelete
  13. eynda ~ heheh aah kan eynda , selalu mcm tu lah tapi ieda sokmo x perasan bila nak peyod tuu .. rasa lain mcm makan haaa selang sehari dua .. peyod lahh :)

    ReplyDelete
  14. lieya ~ semua sama dik rasanya org perempuan nie .. kalau peyod memang lapar gile2 .. hehehe
    tulah kalau dah terlebey makan memang kena insaf cepat2 .. mcm akak nie entahlah sejak akhir2 nie .. azam tuu selalu kelautttt heheheh

    akak doakan lieya selamat bersalin dik .. sabar yer .. lieya pun bukannya gemuk sgt .. dah ok dahh kalau bebadan mcm tuuu :))

    ReplyDelete
  15. salam k.ieda..akhirnya barula arini sy dpt bukak blog akak..byk n3 menarik tetggl ni... tak tau sbbnya stp kali nk bukak blog akak mesti hang je..kdg bukak terus kuar byk2 window blog akak..tu yg sy fobia..tak tahula pc sy virus ke or blog ni pembawa virus

    bagusnya akak rajin jg bdn..thks kak info psl jrkkn kehamilan tu..manfaat bguna utk saya :)

    ReplyDelete
  16. syima ~ heheh yer ker dik .. ish org lain bukak ok jer .. ermmm virus tuuu heheheh
    dah boleh bukak selalulah jenguk akak kat sini erkk :)

    u are most welcome :) sama2 jaga bdn , bila dah berusia nie kena selalu ingat .. penyakit suka dekat kat org yg dah berumur mcm akak nieh khikx3

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...