Wednesday, October 27, 2010

Jgn Skip Breakfast Anda OK !!

salam semua ..
huhuhuhuh dik kerana terlalu sebuk ari nie ... citer pagi tadi baru aku dpt upload skrg huhuhu .. busyy gile pagi nie .. dgn surat2 ketidakhadiran budak2 ke kuliah kena settlekan .. sedihhhh sgt2 .. ramai tul budak2 yg x dtg kuliah .. yg sedih lagi sbb aku kena buat surat berlambak2 .. dah mcm meja posmen lah pulakkk ( upsss lupa nak snap .. kalau tidak leh tgk haaaaa )

ok lah maleh nak citer pasai kerja aku yg x pernah habis .. haaa namapun kerja kaannnnn .. so kena lah tahan , event duk umah punnn kerja berlambak2 .. huhuhuh
nak cite pasal bfast .. sehari dua nie aku ada amalkan makan mcm nie .. amalan diet ATKINS konon2 .. hahahha suke sbb ada baiknya sebenarnya .. so pagi nie aku amik bfast nie ..

scramble egg , sosej & 1 slice cheese .. ok kannn
sedappp sgt2 .. smlm aku makan , seyesss kenyang sampai tgh ari .. betul cakap adik NUANZA .. thanx dik .. bagi tips yg best2 sgt dan berguna ..

selalunya aku advice kat geng2 HL , dont skip ur bfast .. kalau x ada idea nak makan ape utk bfast leh tanye aku .. since aku dah leh rujuk ngan adik nuanza tuuu .. thanx again dik :)


my bfast fo today .. semalam pun lebih kurang sama cuma aku x letak sosej jer .. :)


x salah kan kita amalkan pemakanan yg sihat , untuk diri kita juga kan .. yang sihat dan ceria adalah kita .. sbb kalau kita sakit , sape nak tolong selain diri sendiri yg tolong .. BETUL TAK ????? one more things .. sharing is caring ..


Mitos dan Fakta tentang Sarapan

Mitos: Tak apa pun kalau skip sarapan, bukannya meal yang penting pun berbanding lunch atau dinner.
Fakta: Hey, breakfast lah meal yang paling penting berbanding meals yang lain!

Mitos: Makan sarapan nanti hanya akan buat kita letih dan mengah je sepanjang hari.
Fakta: Sarapan lah yang membekalkan tenaga yang diperlukan untuk memulakan hari anda dengan baik!

Mitos: Saya on diet, kalau makan sarapan nanti gemuk lah!
Fakta: Kalau tak sarapan lah lagi gemuk. Tak nak gemuk, jangan lah sarapan roti canai and nasik lemak tetiap hari! haha

Menurut kajian juga, jika anda skip breakfast, anda akan lebih mudah berasa letih dan mengantuk. Sarapan ni penting untuk metabolisma anda – ia bertindak sebagai jumpstart kepada metabolisma anda setelah ‘berpuasa’ sepanjang malam, dengan mengembalikan keperluan glucose dalam badan anda (glucose adalah sumber tenaga badan anda yang terhasil daripada serapan pecahan makanan berkarbohidrat yang anda makan). Ini kerana, pada waktu pagi, setelah lebih kurang 12 jam anda tidak makan, paras glucose/gula anda akan turun.

Apabila ini terjadi, sebagai ganti, badan anda yang sangat memerlukan tenaga ini akan menggunakan pula glucose yang disimpan di dalam tisu otot dan hati – yang dipanggil glikogen. Apabila semua tenaga dari simpanan glikogen ini telah habis digunakan, badan anda akan mula memecahkan asid lemak pula untuk menghasilkan tenaga. Namun, tanpa karbohidrat, asid lemak ini hanya akan dioksidakan secara separa sahaja! Dan inilah yang akan menurunkan paras tenaga anda.



ps : mlm nie nak masak udang masak lemak utk hubby dan anak2 .. uhuhuhuhu banyak korje nie .. kat opis layie dah cite dan pikir pasal kat umah .. mana lah x letih kan kaum ibu nie .. huhhuhuh







22 comments:

  1. wah sedap menu bekpes akak....suke laa...western lagi...simple tapi sedap...

    betol2...dulu lieya diet2 pun mmg bekpes takleh skip...kalo tak sure lapar n mkn byk mase lunch n dinner....

    ReplyDelete
  2. even simple pun nampak menyelerakan tu kak

    zana plak...b/fast merangkap lunch terus...
    senang..ambil menu berat sikit...so, lunch mmg tak pernah ambil lah....

    ReplyDelete
  3. Sedapnya breakfast Ieda...

    Tak penah laa skip bfast..mmg kena makan kalau tak..berbunyi laa pewut den nie.. :) Makan plak heavy.. lunch tak makan laa..

    ReplyDelete
  4. sy breakfast air horlick cicah biskut jer..lunch mmg jrg sgt mkn lainkan kalu weeken mmg lnggar pntang

    ReplyDelete
  5. wahhh westrn bf kak ye...baguih utk kesihatan kan...hehe

    ReplyDelete
  6. lieya ~ yes dikk .. jgn skip bfast .. se simple mana pun kena bfast :))

    ReplyDelete
  7. zana ~ aah simple dan menarik ..
    yerlah kan kalau x amik bfast .. terus ke brunch ok jugak .. janji isi perut sbb pagi2 kita perluka tenaga :)

    ReplyDelete
  8. rinna ~ yer lah rinna .. ieda masa consume HL punn x pernah skip bfast .. selalu amik F1 utk bfast ... tgh air baru amik ringga2 :))

    ReplyDelete
  9. hanim ~ orlick cicah semikuttt .. waaa sedap tuu .. tapi akak x suka orlicks kalau cicah semikot suka cicah dgn nescafe :)
    waaa oatutlah hanim slim melim .. x amik lunch langsung .. dah lah bfast simple2 jer :))

    ReplyDelete
  10. zura ~ yes .. memang bagus dik .. x berat dan x terlalu ringan .. yg pasti kurang karbohidrat :)

    ReplyDelete
  11. serius sedap tgk brkfast tu.

    ReplyDelete
  12. breakfast mmg penting!!

    ReplyDelete
  13. Salam kenal.
    Memang tak pernah skip breakfast. kalau cik abang tau nanti saya kena lecture plak. Hehehehehe...

    ReplyDelete
  14. mewah tol b'fast akak..hehe...sy breakfast mkn roti jek..janji breakfast..klu x sakit prot =)

    ReplyDelete
  15. bfast is the most important meal...mesti mau makan punya good info la tq

    ReplyDelete
  16. gadis comel ~ hehehhe jemput makan dik .. :)

    ReplyDelete
  17. nieda ~ yes dikk very the important !!

    ReplyDelete
  18. zezebel ~ salam kenal juga .. yes .. me kalau skip selalu anak2 tanye , ibu x makan ker ???

    ReplyDelete
  19. yana ~ mane ader mewahh .. biasa2 je dikk .. semua org boleh makan huhuh .. bfast roti pun dah ok .. roti tinggi karbo .. :)

    ReplyDelete
  20. posh ~ yes beb .. :) kalau x bfast something will happend .. u are welcome .. sharing is caring dear :))

    ReplyDelete
  21. Kak iedaa....sedapnyaaaa....Ya..bekfast penting..tp sllu tak sempat..huhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  22. sue ~ heheheh jemput mkn dik .. lepas nie buat yg mcm nie .. senang jer dikk pecah dan gaul2 :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...