Monday, August 2, 2010

Pakej Diet Dlm Ramadhan 3 ke 2


salam semua ... x sabar rasanya kann .. tinggal beberapa hari lagi kita akan menyambut kedatangan ramadhan yg
mulia ini .. tahun nieh kalau x silap aku kita akan menyambut 1 ramdhan pada 11 @ 12hb Ogos ini .. means ada seminggu sahaja lagi kan .. huhuhuh x sabar rasanya .. kejam celik .. kejam celik dahhh nak masuk bulan ramadhan kann x lama layie nak raya pulak ..

huhuhu lepas raya ngadap anak2 nak sek pulak .. huwaaaaa banyaknyer persiapan yg perlu dilak
ukan ... huhuhuh aper2 punn kita ngadap satu persatu kan .. heheh jgn gelabah .. ( dlm ati .. aku gelabah sbb baju raya anak2 x ada layie .. lom tempah .. hehhe ) .. persiapan lain ok dah .. sudah buat awal .. bukan aper x nak ngadap ramai org di MALL .. soo belilahhh awal .. alhamdulillah itu semua dah settle ..

ok actually nak citer kat sini

info berkenaan DiEt sihat di bulan RaMaDhAn ok .. moh layan , info nieh dapat biler aku google kat Info Sihat .. jommm



  1. Apakah pakej diet Ramadan 3 ke 2?

  2. - suatu pendekatan baru untuk menarik minat orang ramai tentang istimewanya Ramadan terutamanya dalam pengurusan diet sihat.
    - 3 ke 2 merupakan singkatan bagi waktu makan kita. Pada hari biasa,umumnya kita akan makan 3 kali sehari iaitu sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam. Apabila masuk bulan Ramadan, secara automatik waktu makan kita berubah menjadi 2 iaitu sahur dan buka. Jadi, bulan Ramadan ini merupakan bulan yang baik dalam menguruskan diet dan mendisiplinkan diri. Selain itu, Rasulullah bersabda : “berpuasalah supaya kamu sihat”

  3. Apakah sihat, sederhana dan seimbang?

  4. - sihat adalah dengan memilih makanan yang sihat
    - sederhana pula adalah dari segi kuantiti di mana makanan yang diambil sepanjang Ramadan ini perlulah secara sederhana dan jangan membazir. Islam juga turut menggariskan kesederhanaan sepanjang kita melakukan ibadah puasa.
    - seimbang merupakan makanan yang kita ambil perlulah dari semua kumpulan makanan iaitu kumpulan bijirin,buah-buahan & sayur-sayuran, daging dan hasil tenusu serta sedikit dari kumpulan minyak, gula dan garam. Pendek kata semua makanan yang terdapat dalam piramid makanan
Kombinasi kesemua ini akan menjadikan puasa kita lebih sempurna
di mana kita akan bertenaga untuk melakukan kerja harian
walaupun kita sedang berpuasa.

  1. Apakah yang perlu kita lakukan dalam mencapai target pakej ini?

  2. - Pertama, kita perlu mengambil sahur. Rasulullah bersabda : “bersahurlah kamu kerana di dalam sahur terdapat keberkatan”.Pastikan sahur yang ringan dan sihat. Kalau sukar untuk bersahur, boleh la mengambil segelas susu & 2 keping roti berserat. Boleh juga mengambil bubur dan jangan lupa air kosong/ air masak. Melewatkan waktu sahur yang disunnahkan Rasulullah.


info : info sihat


ps : ari nieh x der idea nak masak aper .. nanti nak beli jerk lauk .. huhuhu mood masak dah hilang .. mcm mana nieh ??


8 comments:

  1. salam kak, thanks sudi visit umah lieya yg tak seberapa tuh....

    wah , teruja tgk pic header akak....berjaya akak diet...cekal n berdisplin betol akak.....

    ReplyDelete
  2. sama la gan zana.. nk diet masa bulan pose harus kena displinkn diri ni.. badan pon dh makin naik.

    x sabar nk pose..

    ReplyDelete
  3. Kak...sekali sekala mood tu ilang xpe..jgn ilang semendang je kak...hehehhehe..parah poket duk nak tapau lauk kat kedai..

    ReplyDelete
  4. salam akak

    thanks for the info.. time sahur payah ja nak bangun.. nak2 pula penghujung ramadhan ramai asyik terlepas ja.. hehe.... waktu berbuka plak tak hengat dunia.. bila nak berterawih plak mula la.. tak bleh nak sujud.. ketat sangat perut... :)

    sihat ka akak?

    ReplyDelete
  5. lieya ~ aah dik .. akak memang x sabar nak tunggu bulan poser nieh .. x sabar nak terawih :)

    ReplyDelete
  6. zana ~ heheh aah akak tgk zana dan gain weight sikit kann .. x per2 bulan poser nieh lah nak sungguh2 berdiet heheheh

    ReplyDelete
  7. wawa ~ huhuhuh dlm minggu nieh akak memang malas nak masak .. entahlah wa .. mungkin sbb dah dekat nak poser kannn :)

    ReplyDelete
  8. maiza ~ hehehh mcm2 hal dlm bulan poser nieh .. biler ngenangkan makanan yg banyak dan cara2 nak control nafus nieh .. entah boleh entah tidak .. harap2 boleh hehehehhe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...