Tuesday, August 31, 2010

apabila MINDA sentiasa di JAJAH


salam ..

Adakah kita, rakyat Malaysia benar-benar memahami apakah maksud perkataan merdeka dan apakah definisi kemerdekaan buat kita semua sebagai warga Malaysia?

Mari kita teliti dan fahami jenis kemerdekaan yang boleh dicapai.


Kemerdekaan dari segi sikap: Minda kita adalah merdeka apabila kita berjaya membebaskan diri kita dari sikap-sikap negatif seperti malas, bekerja kerana terpaksa (tidak bersungguh-sungguh atau tidak ikhlas), lambat bertindak, sering menangguhkan kerja, tidak fokus terhadap pekerjaan dan kabur dengan matlamat perjuangan hidup.

Kemerdekaan dari segi pemikiran: Pemikiran yang merdeka adalah pemikiran yang tidak terkongkong dan bebas daripada nilai-nilai negatif. Pemikiran di luar kotak. Pemikiran yang mencetus pembaharuan dan idea-idea bernas yang memberi sumbangan terhadap masyarakat.

Untuk mencapai kedua-dua jenis kemerdekaan di atas, kita
harus membebaskan diri daripada pemikiran dan sikap mementingkan diri, sikap suka mempertahankan status quo kepada keinginan untuk berubah mengatasi masalah dan menjadi lebih baik pada masa akan datang.



SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YG KE 53 TAHUN



ps : ari nie x plan nak kemana2 agaknya tidooo jerlahh .. tapi banyak kerja boleh buat .. aku nak membasuh , mengemas umah lahhh .. peluang x leh disia2kan .. sblm tuu moh zazzzz dulu , baru 6.15 pagi nie ... :)


10 comments:

  1. salam kemerdekaan yg ke-53 kak ida.....

    ReplyDelete
  2. Apa ertinya merdeka sedangkan bayi tak berdosa bersepah di merata-rata? Apa ertinya merdeka jika zina bermaharajalela? Apa ertinya merdeka jika pusat judi masih terbuka? Apa ertinya merdeka kalau minda di takuk lama? Sesungguhnya, minda kita masih terjajah... kata-kata itu dari seseorang.. :)

    MERDEKA!! MERDEKA!! MERDEKA!! Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke -53 tahun.. semoga Malaysia sentiasa sejahtera selalu.. dilimpah rahmat dr ILAHI... Amin Ya Robbal'alamin..

    ReplyDelete
  3. salam kemerdekaan kak ida

    ReplyDelete
  4. betul selagi minda kita di takuk lama takde makna MERDEKA tu...tapi jika kita mensyukuri segala nikmatNYA insyallah itulah MERDEKA yang sebenar...aku pun dok umah jer malass JEM hehe

    Selamat Hari Merdeka....

    ReplyDelete
  5. zana , mia & ninie ~ salam kemerdekaan dikk ... :)

    ReplyDelete
  6. maiza ~ ya maiza .. kalau semua ini x berubah , selamanya diri kita akan dijajah ... pemikiran kita masih dijajah sebenarnya .. entahlah sampai bila ..

    harap kita dan keluarga x akan jadi mcm tuu dan pemikiran kita akan sentiasa dilindungi allah .. :)

    ReplyDelete
  7. posh 76 ~ yerlah beb .. cuti2 nieh jalan JEM giler .. haku duk umah gak .. ptg tadi jerk tgk anak buah aku di hsp ..

    ReplyDelete
  8. selamat hari merdekaaa kak iedaaa!!! heheheh!! amacam puasa kak? :)

    ReplyDelete
  9. ieda ~ selamat hari merdeka dikk .. alhamdulillah .. 8 hari bercuti .. hehehhe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...