Sunday, July 18, 2010

Siapa Kata Daun Durian tiada gunanya



salam semua .. skrg nieh musim durian kann .. heheh anak2 dan aku sendiri memang suka sgt dgn raja buah nieh .. panasss .. dan sedap sgt2 .. nak2 kalau buah kg .. every weekand mak dan ayah akan hantar buah ke rumah aku sbb tahu anak2 aku suker .. kt kg ada kebun durian milik tuk .. rezeki kann tiap2 tahun memang berbuah sakan .. sampai jual2 lagi .. huhuhuh dan aku selama ini x tahu sesuatu tentang daun buah durian ...

Siapa kata daun durian tiada gunanya. Aku baru terjumpa selepas mengoggle ke sana kemari dan terjumpa seorang blogger fazlisyam , yg banyak mengisahkan tntg durian .. so aku share disni sedikit info . Memang petua ini menarik untuk anda ketahui dan mencubanya sendiri.

katanya dia mendapat email dari seorang rakan Ibu saya pernah mengamalkan air ramasan dari daun durian untuk dijadikan bahan pelembut kuih, ianya amat nyata sangat baik dan kuih tersebut tetap lembut sampai keesokan harinya dengan tidak payah menggunakan baking powder. Petua ini diambil dari datok ibu saya yang suka membuat kuih ” pekaras “. Pernah suatu ketika ibu saya mengambil biji durian pula dihiris setelah dikupas kulitnya, dijemur,sampai cukup kering kemudian dikisar dan disimpan dalam balang dan terus digunakan sebagai pelembut kuih.”

katanya lagi ... jika anda mencubanya dan mendapati kuih anda tidak lembut atau keras macam batu jangan salahkannya saya pulak. Mungkin air tangan anda sudah semulajadi tidak sedap atau masin.


ps : haku memang suker durian , tiap2 ujung minggu mak dan ayah akan hantar ke rumah ..serawa durian , tempoyak , penggat kacang tambah duriannn perghhhh x tahannn .. sampai skrg x pernah lagi aku buat penggat taruk durian .. sbb anak2 x suka penggat dicampur duriann .. dah mcm mana ?? hehehe



5 comments:

  1. akak...sori le x tau akak ada blog...sure save add blog akak..menarik la blog akak...wah petua yg sgt bagus kak...

    ReplyDelete
  2. x tahu lak psl nie.good info aaa

    ReplyDelete
  3. Salam my dear ieda:):)

    Akak suka juga durian!!
    tapi tak leh makan selalu kannn ..kan..:):)

    sekali-sekala..!!!hehehe

    ReplyDelete
  4. kak kartini ~ heheh samer aar ngan kita kak .. memang x leh makan selalu sbb high colestrol tapi lately nieh ieda hentam jerk .. sbb setahun sekali jerk .. hehe

    mia ~ thanx dikk .. akak punn baru tahu :))

    ReplyDelete
  5. wani ~ hehhe x per dik .. its ok .. akak dah lama add wanie .. tapi jrg2 jalan2 nieh .. lebih kerap jalan blog dari fp .. dah bersawang agaknyer fp tuhhh huhuhuh

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...