Tuesday, July 6, 2010

Senaman Awal Pagi Untuk Tidur Yg Lena


salam semua .. kebetulan aku nak post tentang xtvt cycling aku kat umah .. so aku google2 tentang info ini .. utk rujukan bersama .. well betapa bagusnya senaman diawal pagi... tapi pada aku memang x sempat langsung ... huhuh mana idokknyer bangun seawal 5.00 pagi memang menghadkan xtvt senaman pagi aku .. dengan kesibukan menyediakan sarapan pagi anak2 .. seterusnya urusan menghantar anak2 ke sek .. memang dah memenatkan ...
soo xtvt cycling aku banyak tertunpu diwaktu petang ... heheheheh ok aper .. janji bersenam .. yg pasti 3x seminggu ... :) tapi info nie cakap kalau x dpt 45 minit .. 15 minits punn ok .. maknanya aku kena bangun 4.50 lahh kan .. for xtra time .. huhuhuh cam berpuasa lakkk


ujung minggu ( sabtu ) .. heheh makan lebey so kenalah bakar banyak sikittt .. :)



kelmarin petang ( ahad ) ... dah slowwww


Menurut saintis dari Pusat Kajian Kanser Fred Hutchinson, Amerika, pastikan anda melakukan senaman di waktu pagi untuk mendapatkan kesempurnaan
tidur di malam hari.

Dalam kajian ini, mereka mendapati bahawa sekumpulan wanita (subjek kajian) dikehendaki melakukan senaman setiap pagi selepas bangun dari tidur selama 45 minit. Kesannya, mereka telah berjaya memperbaiki kualiti tidur sebanyak 70 peratus. Jika anda tidak mampu bersenam terlalu lama kerana kesuntukan masa, 15 minit sahaja sudah memadai. Aktiviti kecerdasan di waktu pagi juga akan membantu tubuh anda kembali bertenaga.


info ; tips kesihatan




ps : dah 2 ari x update blog .. heheh tgh rajin kannn anak2 tgh mandi .. nanti solat magrib .. jalan2 blog kawan2 satt hehehhe



5 comments:

  1. Salam akak

    sihat ka tue.. sorry lama maiza tak singgah sini. busy la.. hehe... wanita bekerja memang tak sempat nak excercise pg2 la.. hehe.. maiza nie pemalas tapi biasanya akn park kereta jauh sikit.. so jalan jauh msuk office.. hehe...

    ReplyDelete
  2. haah betul²..eli ada baca gak tp lupa kt mana..tp tu la, kdg² pagi ni xsempat nk senaman..eli bgn pun dh lambat hehhe kadang² start senaman kul 12.30pm ..time org masak, time tu la nk senaman..

    ReplyDelete
  3. beb bagus info ni..mmg kalu rajin senam waktu pg lagi bagus senang cikit nak kuruih...dulu aku rajin tapi la ni males..sbb pi kerojer awal daaaa hehe

    ReplyDelete
  4. maiza ~ ah dikkk maner lah sempat nak2 akak yg dah berkeluarga .. janji senaman tuh ader .. x kira masa :))

    ReplyDelete
  5. eliz ~ bukan eliz sahaja yg malas .. heheh akak punnnn dah beranak pinak nieh .. janji ader xtvt yg menyihatkan :))

    posh ~ yes beb .. haku memang gi kerja awal .. seawal 7 pagi sbb antar anak2 sek .. tu lahhh x sempattt .. mlm atau petang jerk ..:))

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...