Wednesday, July 28, 2010

rahsia dlm masakan kuuu


ok .. dah lama x cerita pasal menu masakan aku kan .. mlm nieh tadi ..
tadaaaaaaaaaa aku masak ini ...
simple dan semua anak2 leh makan .. pedas .. sbb lada blend yg aku gunakan aku beli dari tunas manja soo ada yg pedas ada yg ok .. tapi kali nieh pedas sikit .. soo aku decide masak sambal tumis petai dan udang nieh gunakan lada besar 2 btg ... heheheh sedapppppp .. layannn lahh malehh tul nak citer panjang lebar nieh , rahsia masakan aku nieh ada di bawah sekali .. nak tahu aper .. ??
tunggu sat ..
yuk layan pic masakan aku mlm nie tadi .. :))




lempung @ paru grg berlada .. aku beli dgn kak long ex tukang masak di kolej dulu .. sekilo 100 gram , rm 9.00 ok lahhh .. lepas hajat nak grg berlada sendiri lempung nieh .. biasanya beli jerk .. haaaa amikkk aku masak dahhhhh :))


dan ini pula , sambal tumis petai dan udang dara .. hahahha udang dara .. heheheh udang nieh besar mcm udang dara .. sajer jerk aku panggil dgn nama tuuu ... sebelum masak besar leh tahan .. dah masak .. x cukup lakk heheheh .. pun sama .. semua anak2 dan hubby suker sgt2 .. janji habis .. adalah seketul dua untuk adik aku .. :))

ha nak tahu rahsia nya ...

adalahhh

v
v
v
v
v
v
v
v
v

lagi

v
v
v
v
v
v
v

haaa inilah rahsia masakan aku .. heheh jgn maraaaa ..
selama ini aku memang x gunakan

Mr Aji yer .. herghhh x suker .. dan x elok sbnarnya .. aku memang dah dari anak dara .. semua masakan ummi menggunakan perencah ini .. perencah masakan 'HILAL' , dan ianya turun termurun sampai sekarang ... aku memang gunakan perencah masakan ini mengantikan Mr Aji tuuu ( sbnarnya memang x pernah guna poon ) .. so far memang sesuai sgt2 .. dan ramai gak mamber2 opis yg menggunakannya .. order ngan aku ..
kebetulan perencah ini senang didapati di pekan sehari di kg aku PEKAN .. soo balik kg ada ajer yg mengirim nyer .. :))






perencah masakan irrai dari HILAL





ps : mlm nieh haku nak tiduur awal .. suk aku jenjalan umah kenkawan erkkk .. kekenyangann beb nghex3 ... :))





14 comments:

  1. arini xdiet ke??? nampak berselera.....

    ReplyDelete
  2. perghhhhh! sambal tumis udang petai peberet ieda tu kak! :) heheheh!

    ReplyDelete
  3. ninie ~ heheh mlm nieh x diet .. sbb masak sedap .. makan punn bukan mlm , tapi kul 7.00 ptg ..

    ieda ~ haaa tu ler pasai dikkkk .. sambal tumis petai memang favourate akak selalu .. kalau masak sure makan .. tapi nasi separuh lahhh .. lebihnya ratah jerkkk :))

    ReplyDelete
  4. wallah..garam nya tgok udng ngn petai tuuu..

    ReplyDelete
  5. farra ~ heheh silakan .. jemput makan dikkk nghex3

    ReplyDelete
  6. salam
    dua2 tu feveret zana & hubby..esp paru goreng berlada tu...

    tak pernah jumpa lagi perencah hilal tu...kat pekan jer ker yang ada.....?

    ReplyDelete
  7. zana ~ aah zana .. rasa nya lah .. kalau di KL x sure .. x tanyer lak supplier dier .. sbb dari kedah mender nieh .. :))

    ReplyDelete
  8. rajin nyer sis masak.. sungguh nmpk menyelerakan. sambal udang cmpr petai tu yg x tahan tu.. suker.

    aritu sis tanya pasal buat watermark ye.. zana beli jer.

    ReplyDelete
  9. zana ~ heheh masak kesukaan se family nieh memang best kan dikk ..

    oww yer ker .. zana beli kat ner yerkk ??

    ReplyDelete
  10. dear..
    kebetulan akak puasa nii..
    bila tgk lauk2nya..aduhaiiiiiii..
    :)
    Sabarrrrrrrr:):)

    ReplyDelete
  11. kak kartini ~ huhuhu sorry kak .. selamat berbuka kak :))

    ReplyDelete
  12. ooo, xpernah tgk le sbb akk pun ckp tu ada kt PEKAN kn. tp lin pun msk mmg xguna aji sbb ye la adik ipo ckp bnyk kesan sampingannye...tp klu hubby yg msk, siap je le dgn aji nye...

    ReplyDelete
  13. ina ~ jgn ada MR AJI kat umah dikk kalau ada .. sure cik hubby letak kan .. bahaya sgt2 Mr AJI tuuuhhh :))

    ReplyDelete
  14. sambal tumis petai ngan udang, kegemaran akak tu

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...