Monday, April 19, 2010

Kebaikan BERAS dan MINYAK MASAK

assalamualaikum .. actually hari nieh nak berkongsi berkenaan kebaikan minyak masak dan khasiat beras yang memang kita gunakan sehari2 an kita .. aku dah dekat 3 tahun menggunakan minyak masak ini dan beras jenama ini .. apa yg aku tahu banyak sgt kebaikannya specially bila anak dara aku dah membesar dan badannya dah bertambah sihat dari hari kehari .. sementalah itu aku juga dlm proses untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan tahap kesihatan yg sedia ada ..


Ok beras yg aku maksudkan adalah beras HERBA PONNY TAJ MAHAL .. haaa dibawah nieh adalah sebahagian info berkenaan kebaikan beras ini yang kuambil dari
KELAB DIET ONLINE

Dari hasil uji laboratorium di sejumlah negara ini, beras herbal ponni terbukti memiliki kandungan karbohidrat 70 persen lebih rendah dari beras umumnya. Beras ini pun tumbuh alami, sama sekali tidak memakai obat-obatan. Uniknya, beras kesehatan dengan varietas mani chamba ini, sebetulnya pernah juga dicoba untuk ditanam di tempat lain. Namun setelah diteliti, khAsiatnya tidak seperti jika ditanam di tempat asalnya, Devangeree, Bangalore, India Selatan.

Tahun '99, beras herbal ponni mulai masuk ke Malaysia. Dengan glycemix index atau kandungan karbohidrat yang rendah, beras ini memang cocok bagi penderita diabetes yang biasanya harus berhati-hati dengan pola makan dan takarannya. Dengan mengkonsumsi beras ini, karbohidrat yang ada didalamnya dicerna jadi tenaga, tidak mengendap menjadi gula.

Sedangkan seratnya yang 4 kali lebih banyak dari beras pada umumnya, membantu menyerap kelebihan gula darah serta lemak yang dibuang lewat pembuangan air besar. Bahkan beberapa rumah sakit di Malaysia mulai menggunakan beras ini untuk konsumsi para pasiennya, berdasarkan rekomendasi para ahli gizi di negara jiran tersebut.

Nasi yang memang sudah menjadi makanan pokok bagi masyarakat Indonesia, dan Asia pada umumnya, memang sulit dipisahkan dari kehidupan sehari-hari. Bagi mereka yang harus membatasi asupan karbohidratnya seperti para penderita diabetes, hipertensi, dan mereka yang ingin menjaga berat badan, beras ini bisa menjadi solusi yang aman. Beras herbal ponni memang bukan obat, namun berdasarkan sejumlah kajian, bisa membuat mereka menjalani kehidupan lebih baik




dan bagi minyak pula aku banyak menggunakan minyak ini sebagai kegunaan harian aku dirumah , walaupun agak mahal tapi sesi family dah biasa dengannya dan suka .. minyak yg aku maksudkan adalah MINYAK MASAK BUNGA MATAHARI , harga runcit minyak ini adalah 16.75 bagi ( berapa kg erkkk .. alamak x hinggat ) biasa aku amik yg botol sedang utk satu bulan .. so x tgk sgt berapa kandungannya sebotol .. hhhehe
dan dibawah ini adalah sedikit info berkenaan kebaikan minyak ini ..

Minyak masak menjadi satu kemestian apabila hendak memasak apa saja makanan terutama makanan yang digoreng. Hari ini terdapat pelbagai pilihan minyak masakan yang boleh didapati baik di kedai-kedai runcit mahupun pasaraya.

Minyak masak boleh dihasilkan dari berbagai sumber seperti kelapa, kelapa sawit, jagung, soya, kacang dan bermacam lagi. Harganya pula berbeza-beza dan warna juga agak berlainan di antara satu jenis dengan jenis yang lain. Ada yang warnanya lebih pekat atau gelap, ada pula yang warnanya kekuningan dan hampir jernih. Warna ini tidaklah menunjukkan kualiti minyak itu sendiri. Tetapi tahukah anda apa perbezaan di antara minyak masak yang dihasilkan dari sumber-sumber yang pelbagai ini? Bagaimana untuk memilih minyak yang terbaik di antara semua jenis minyak ini.

Sebenarnya jenis-jenis minyak masak ini ada yang boleh memberi faedah kepada manusia dan sudah tentu juga yang membahayakan. Antara minyak masak yang baik untuk kesihatan ialah minyak zaitun (olive oil), minyak bunga matahari, minyak kacang soya, minyak jagung, minyak dedak padi, minyak flaxseed dan lain-lain. Minyak kelapa sawit sebenarnya kurang berkhasiat kerana kandungan lemak tepunya adalah tinggi.


Lain-lain jenis minyak masak seperti minyak cap Bunga Raya, Cap Buruh yang tinggi kandungan tepu dan mengandungi lemak trans sepatutnya dilupuskan, bukan untuk dibotolkan dan dijual. Jangan mudah terpedaya dengan dakwaan "Tanpa Kolesterol" pada label botol tersebut kerana perkataan "Kolesterol" adalah subjektif. Ada kolesterol yang baik dan ada kolesterol yang tidak baik. Sebagai contoh, semata-mata kerana minyak masak jenama X mengandungi 6.2 gram lemak tepu dan 7.7 gram lemak tak tepu (lemak tepu kurang dari lemak tak tepu), pengusaha dengan mudahnya mendakwa ia tanpa kolesterol. Malangnya, minyak jenis ini digunakan oleh restoran-restoran, penjaja dan penebar roti canai untuk menjimatkan kos.


** sekian utk hari ini .. see yaaaaaaa love all of uu .. hermm nak masak aper erkk mlm nieh :)


6 comments:

  1. baguss betull kak ieda... byk yg akak kongsi..tq yer kak..

    ReplyDelete
  2. beras pony taj mahal tu dh lama tau..tp rege dia tu..mak oi tu yg xpernah nk membeli la kak

    ReplyDelete
  3. harga beras tu yg x thn...mia lani cuba nk amalkn beras perang, tp smpai lani x terbuat lg..hehe.

    psl minyak, mia pun guna minyak2 kak..& nature olive oil wjb 4 my life even mahal

    ReplyDelete
  4. linn ~ u ar welcome dik .. sharing is caring .. heheh

    mia & ina ~ akak dah lama guna berasa tuh tapi skrg nieh akak dah campurkan sedikit ngan beras faiza basmathi lak sbb pertambahan ahli keluraga jadi 5 kilo x cukup sebulan kena 10 kilo .. heheh

    ReplyDelete
  5. Kepada pembaca yang ingin dapatkan produk berasaskan beras perang, kami ingin syorkan produk minuman ORYGOLD.

    Produk bumiputra kajian UPM. Minuman ORYGOLD sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki & perempuan.

    Untuk lihat testimoni produk, klik/copy & paste ke search browser>> http://orygolddrink.com/testimoni/

    ReplyDelete
  6. I am very honored to introduce a free date recovery products to you, it is very useful and
    free,and professional technical support.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...