Monday, June 29, 2009

jacko in memory



Michael Jackson





gambar terbaru sebelum kematiannya

entry aku kali nie , aku nak kongsikan bersama berita kematian yg mengejut di usia 50 tahun , sungguh memeranjatkan seluruh peminatnya , walaupun kematiannya sudah 2 hari berlalu , tapi kesannya masih mendalam ... Well aku juga salah seorang peminat setianya .. mcm x percaya .. tapi itulah kehendak dan ketentuan allah yg maha besar , kaya raya mcm mana dan terkenal mcm mana pun kita nieh , akan kembali ke asalnya jua , iaitu bertemu yg maha agung ... tetapi persemadian jenazahnya masih tidak diketahui kerana kepastian samaada jacko adalah islam masih belum terungkai ... sekiranya dia mati didalam islam ... alhamdulillah .. persoalannya sekarang
" adakah jacko berhak di sedekahkan alfatihah " ....

Friday, June 26, 2009

dapat AWARD lagi .. toceh2 ...


hehehhe salam semua .. suka sgt ari nieh .. hermm selepas 2 ari aku menangung sakit akibat urat pinggulku terseliuh ... perghhhh sakit ya amatttt .. tuhan sahaja yang tahu ... fuh .. penatttt dan sakiiiittttttttt ya tuhan ... besar tul dugaan tuhan nieh ... sib baik ada mak dan abah duk dekat ... hubby punn dpt balik ... sukaaaaaaaa dlm sakiiit punnn ada .. hehehhe .. ari nieh alhamdulillah sikit .. stelah aku pergi mendapatkan rawatan urutan tradisional dari atuk sedara .. tahan lah sikit ... ari nieh dah masuk kerja .. kena kerja , serba salah lak kalau cuti lama2 .. hermm paham2 jerlah ..




well masuk jerk .. aku rindu sgt nak bukak laman umah aku nieh .. baca2 kat shoutmix .. ada msg dari adik ina , akak amik award dan TAQ di umah ina yerk ... heheh muahhhhhhh! thanx a lots dik ... banyak haaaaaa award nyer ... tkasih daun keladi .. kalau ada lagi .. akak memang sudiiiiiiiii ... hahhaha ... key lah dik akak amik dan tempek kat sini ... huhuhuh

Syarat dan ketentuan utk AWARD ni :


1. Buatlah posting yang memuatkan gambar award ini di blog kamu .

Ok....siap... :)

2. Sebutkan siapa yang memberikannya dan link ke blognya .

Award ni aku dpt dr adik Ina at http://lurvemylife1983.blogspot.com

3- Beri award ini kepada 5 sahabat kamu.

5 orang kenalan yg ingin kukenal lebih rapat .. muahhhh ...

okey .. mereka adalahhhhhhhh

mel mikail
adik sue miezi
marya
adik raja radiah
adik ninie



4- Kunjungi blognya dan beritahu ada award dari kamu untuknya.

Ok ...... sudah


5- Lakukan hal yang sama seperti yang memberi award ini kepada kamu.

** dan seperti biasa , kepada semua kenalan bloggers yg lain , anda semua adalah teman dan kawan bicara dialam siber ku ini , dengan itu sudi2kanlah jua mengambilnya , ianya untuk dikongsi bersama ... kerana dirimu adalah yang terbaik buat dirimu ...

Wednesday, June 24, 2009

a week without HL


lama aku x bercerita tentang dunia HL ku .. huhuhu yerlah kalau cerita hari2 tentang kesihatan nieh .. buhsan jugak kan .. kenalah selang seli dgn rencah2 kehidupan dan perjalanan kehidupan ku .. hermm sedar dan tidak sedar dah hampir seminggu lebih aku x mengambil F1 & f3 , hanya teamix dipagi hari sahaja .. kenapa ? .. hehe kerana stock dah habis dan budget berkurangan ditgh bulan nie ... huhuhu kenalah aku menunggu hingga next order ... insyaallah aku akan memulakannya semula awal bulan depan ... well .. life without HL ok jerk bagi aku ... apa yg dapat aku huraikan kat sini , aku dah terbiasa selama 6 bulan dengan rutin pagi without bfast tapi plain water ( 500 ml ) kena ada yerk ... sehingga jam 10 ( baru jamah kuih muih kalau ada ... ) , tgh kalau makan berat cth nasi .. petang sure aku akan amik biskut/roti cicah milo / nescafe or cappucino mengkudu ... so alhamdulillah aku dah buleh biasakan diri dgn rutin diet aku tanpa HL .. tapi yerlahhh bak kata teman2 HL aku , HL nie adalah makanan nutrisi so x salah untuk aku teruskan pengambilannya , cuma mungkin buleh mengurangkan sahaja pengambilannya ... dan yang pastinya choice makanan dibawah selalu menjadi pilhan ku bila tiba waktu dinner .. well aku selalu pastikan dinner aku tidak lebih dari jam 7.30 mlm ... so aku sendiri selalu mengigatkan diri aku bahawa aku harus menjaga pemakanan dan kesihatan aku sendiri kerana yg sihat adalah untuk diri sendiri dan bukan untuk org lain ... dan berat terkini x ada lagi ... setakat nie masih maintain 62 kg , dah lama x timbang since sibuk dgn itu dan ini , harap2 x naik .. hehhe entah bila nak timbang terkini , tgklah dulu .. mungkin esok , lusa atau entah lah bila ... kalau ikutkan ati nak terus timbang , sbb kalau tanya aku memang x sabar rasanya nak tahu kg terkini .. sooo ok lahhhh ... kat sini aku nak kongsi kata2 dari seorang teman di laman siber ini buat renungan kita bersama ....

" mau kurus secara sihat? senaman.
setiap makanan yg kita makan pastikan diproses supaya tak terkumpul sebagai lemak.
lepas makan pastikan buat kerja, gerakan otot2 tu. "

gemuk ni terjadi sbb makan melebihi keperluan.
ada org makan sikit tapi gemuk, sbb tak byk buat kerja secara fizikal.
ada org makan banyak tapi kurus, selalunya org jenis ni byk buat kerja berat.

Sebaik-baik kita tidak semua menyukai,
Sejahat-jahat kita tidak semua membenci.


5 jenis makanan ringgan yang di galakkan

sumber dari komuniti.net


Monday, June 22, 2009

kesedihan ini


mlm tadi hubby balik , tapi dah tengah malam .. sampai rumah aku bangun dan melayan dia di dapur .. harapan ku satu , agar esok ( harini ) dia akan bawa aku dan anak2 berjalan2 setelah seperti biasa sehari suntuk semalam aku di rumah dgn anak2 tanpa kemana - mana ... tapi hati ku hampa .. hampa sekali kerana setiap kali ingin aku memulakan kata ... kecewa yang dapat aku rasakan ... dan hari ni ... di ketika ini , hubby pergi lagi , tiada masakah untuk aku dan anak2ku untuk bersamanya ... dia pergi meninggalkan aku dan anak2 ... menyusuri hari kehari , sehingga anakku riena berkata " kenapa ayah x duk umah ngan kita ibu .. ashik buat kejer jer " .... apa lah yg mampu aku katakan , hanya senyuman dan jawapan " ayah banyak kejer sayang .. nanti malam .. ayah balik " .. adakah ini akan berkesudahan ... itulah yg ku pohon dari mu ya allah ... sesungguhnya dugaan mu ini amat besar buat hati ku ini untuk menghadapinya ... berilah aku kekuatan ya allahhhhhh ... mampukah aku bertahan , ... aku redha dengan dugaan ini ...



" ya allah hanya dikau yang memahami segalanya , berilah aku kekuatan dlm mengharungi segala ketentuan dan ujian dari mu ... sesungguhnya aku terlalu kerdil dan amat lemah untuk mengharunginya .... apakah yg harus aku lakukan , kerana hati ini terluka dan terluka lagi ... apakah yg harus aku lakukan , berilah aku petunjuk ya allah , kesunyian itu amat perit , dikala aku memerlukan dia untuk berbicara dan waktu untuk bersama melayan kerenah anak2 , dirinya tiada ... aku sendiri tidak tahu sampai bila harus begini , hati ini benar2 sayu , kerana sunyi dan kerinduan belai manja dia yg tersayang ... dimanakah nilai dan harga kasih sayang yang telah disemai selama bertahun- tahun itu ... ya allah berilah aku kekuatan untuk mengharungi semua ini , bimbinglah aku untuk menjadi isteri yg solehah kepadanya dan dibimbingi serta dipenuhi sejuta kesabaran olehmu ..... ya allahhhhhh "

** nukilan sepi

Sunday, June 21, 2009

SELAMAT HARI BAPA


bersempena dengan hari BAPA yang akan disambut pada
21 Jun 2009 ini ,
aku ingin mengucapkan ...

eppy father's day ... special dedicated to my only FATHER HJ ABU BAKAR BIN MOHAMMAD and my lovely beloved hubby MOHMAD SAKIMI BIN AWANG MAT SALLEH , semuga anda berdua panjang umur dan mendapat keberkatan di dalam kehidupan ini , tanpa mereka siapalah aku dan anak - anakku ... we LOV UUUU dear .....


my father with his grandson

my beloved hubby with his only son

** To my late FIL arwah Awang Mat Salleh , semuga ayahanda ditempatkan didalam golongan orang2 yang beriman dan ku iringin doa agar ayahanda berbahagia disana hendaknya ... alfatihah ...
Ok aper menu special nak buat sempena meraikan Father's Day nie erk ? .. heheh x pikir pun layie ... entahlah , even hadiah untuk mereka punn aku x terfikir lagi .. huhuhu , ermm kengkawan dan adik2 leh tak tulun ieda bagi cadangan adiah apa yg paling sesuai buat mereka2 yg kita cintai ini ... and a lots of thanx for the suggestion ... LOV U all


Saturday, June 20, 2009

award MESRA MATA


ermm jenjalan lagi dan arinie pun aku sudi2 kan diri mengambil award salam perkenalan yang kurasakan amat unik sekali .. dari adik daus di daus entertainment , hermm ok .. kata adik daus , sudi2kan lah amik award nie dan kongsi2 kan bersama kepada teman2 atau kenalan baru di blog anda ... jgn x share .. hehehhe suka aku dgn kata2 dia , ikhlas .. so aku dengan seikhlas atinya ingin menghadiahkan award yg ciut miut nieh kepada teman2 blog yg lain AND specially to blog yg WAJIB aku kunjungi ... hehehhe


POSH 76
ALINX
DEA SARA
JUWITA


to adik daus , thanx dik kerana sudi kasi award yg kreatif nie pada kengkawan yg lain , semuga ikatan ukwah ini berpanjangan ... insyaallah

Thursday, June 18, 2009

ibu luv u dear zahrien ...


picture taken a few days before zahrien kena demam campak halus ( baru tahu campak halus nie gatall dan merah2 kann ) .. huhuhuhu today dah okey .. alhamdulillah , demam dah kebah cuma merah2 di badan still ada dan makin berkurangan ... semuga putra ibu ini cepat sembuh sepenuhnya ... pueh jugak aku dan hubby bagi minum air tawar , air kelapa muda dan taruk bedak penawar , sedeh sebab dia x lena tidur .. ibu punn ikut sama ... x tidur malam 2 -3 ari tuh ... huhuhuhu
sayang anak ibu ...






putra muhammad saiful zahrien bin mohmad sakimi
1 tahun 2 bulan


fakta : WANITA LEBIH CANTIK BILA BERUSIA 32




LONDON: Kajian sekumpulan penyelidik mendedahkan empat daripada 10 wanita beranggapan penampilan mereka yang paling cantik pada usia 32 tahun.

Tinjauan ke atas wanita Britain berusia antara 40 dan 60 tahun mendapati satu perlima memilih 40 sebagai usia paling gembira dengan penampilan dan wajah masing-masing.

Tiga puluh lapan peratus berasa paling menarik pada usia awal 30-an, dengan menjelaskan itu disebabkan keyakinan yang diperoleh daripada pengalaman, perhubungan cinta aktif dan tabiat makan serta minum yang teratur.

Pakar psikologi, Dr Sandar Wheatley, berkata hasil kajian memberi petanda 'amat menggalakkan' kerana wanita kini menghargai keadaan diri mereka, selain rupa paras.

"Pada saya, ia seolah-olah wanita semakin mementingkan personaliti. Itu petanda dihargai disebabkan diri dan kemampuan, bukan sekadar apa yang dapat dilihat semata-mata.

"Berasa cantik dikaitkan dengan keyakinan dan pengalaman. Pada usia 32, wanita sudah melalui banyak pengalaman dan berjaya mengatasinya," katanya. – Agensi

sumber:berita harian online 29/1/09

KEBAIKAN MADU LEBAH



1) MENGEMBALIKAN KEKUATAN TUBUH
a. Memulih. menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
b. Memulihkan sel-sel urat besar.
c. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
d. Merangsang tenaga batin.

2) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.
a. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah
b. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
c. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.
d. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

3) BAYI/KANAK-KANAK
a. Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
b. Menyembuh dengan segera cirit-birit.
c. Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
d. Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.

4. REMAJA: Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.

5. WANITA:
a. Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
b. Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.

6. LELAKI:
a. Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
b. Menguatkan tenaga batin.

* bersama - sama lah kita mengamalkan kehidupan yg sihat , lebih terjamin demi untuk masa depan kita dan orang2 yang tersayang ...

Wednesday, June 17, 2009

utang TAQ dan AWARD lagi ... maceh2



salam semua .. haaaaa ini utang TAQ dan award dari MAKUDA , mamber fotopages ieda .. thanx a lots , nie ieda dah buatkan ... actually ieda dah pernah di TAQ yg sama ... tapi tak perlah kalau buat sekali lagi kan ... sooo layannn jer lahhh ... mihahhaha

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie:

1
. X berapa kenal sgt dgn pemberi TAQ ini ... anyway harap leh k
enal lebih dlm lagi
2.Yg pastinya panggilan manja dia adalah MAKUDA dan wife kepada PAKUDA ... ( hehhe kelakoor lah )
3
. Paling suka memasak , bab masak2 nieh ... jenuh kalau masuk fp dia tau ... melelehhhhh
4
. Fotopages dia adalah http://sweetnufar.fotopa
ges.com
5
. Mempunyai anak buah yg comei iaitu AMNI BALQIS ( comei sgt2 .. sesedap namanya )

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :

1.Suka bawak anak2 jenjalan ke taman atau MALL
2.Malas @ x pandai buat makanan yg manis ... tapi suka b
iler dpt makan .... mihahhaha
3.Aku seorang yg biasa2 sahaja .. bagi aku , aku lebih suka mengawal perangai sebenar aku dari takut perangai sebenar aku tuh mengecilkan ati org .. so aku selalu beringat kerana x semua org leh terima siapa kita sebenarnya ... dan its not wrong for not to be your self .. kerana sekiranya dgn tidak jadi seperti diri sendiri akan menyebabkan kita dpt kawan ramai ( kena jaga perasaaan org kannn ) , why not !

4.A lovelly mother ( yer ker ... hehehhe ) to 3 kids ... musti semu
a dah tahu
5.Mempunyai berat badan yg okey .. okey lahhhh ...
huhuhuh janji jaga kesihatan ... 6.Terkenal dgn panggilan singga oleh my kids dan adik beradik event hubby punnn ... ( sbb kata mereka aku nie grg .. gerrrrr yer ker tuuuu )
7.Kalau di beri pilihan nak sgt ari2 gi melancong bawak ummi dan ayah aku

8.No 2 dlm adik beradik dari 4 org ...

9.Suka berinternet ... dan ... melayan kids / hubby

10.Takut dan geli ngan kucing ... tiada binatang peliharaan ... sb
b x suka ...

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye

1) Posh 76 - amik ... buat tau .. jgn x buat
2) Alinx - suka nak bagi
3) Juwita - suka jugak
4) Ita - su
ka jugak ..
5) Zulaikha - lagi suka
6) Mia Ina - heheh buat dik .. jgn x buat
7) Sue - nak kasi
k jugak
8) Ann - buat dik
9) Pakcik Dot - teman baru
10) Dea Sara - punn teman baru


** HAAAAAAAAA BUAT JGN X BUAT KOJERR UMAH NIEH .. MUAHZZZZZZZZZ

dan ini pulakkk AWARD dari mamber aku POSH 76 , thanx dear ... lov uu 222222222222 ... hahahha nah,dennn dah buek ... mu jgn x buek tugasan kek atas tuhh ... muhahahha



Task 1:Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link - Posh 76

Task 2:Pass the award to 7 other blogs . Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award. Nama2 yg tercalun silalah amik yer....

Calun2 nya adalah:-

** maleh nak TAQ saper2 .. saper yg nak amik AWARD nieh .. amek lahhh ... sudi2 kanlahhh .. jgn sogan2 .. den punn x sogan mengangkut dari umah owanggg haaaaaaaa .... hehehe

Monday, June 15, 2009

kasihan dan AWARD lagi ...

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday/Nasional/20090615005313/Article/index_html

ALOR SETAR: Seorang bayi perempuan barusia 13 hari kerap menangis kesakitan selepas kedua-dua pahanya patah dikatakan akibat kecuaian jururawat Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini ketika menyambut kelahirannya, 2 Jun lalu. Ibu mangsa, Noor Amiza Badaruldin, 28, seorang peniaga, berkata dia hanya mengetahui paha anak sulungnya patah selepas dua hari bersalin. Keadaan itu menyebabkan kedua-dua kaki bayi berkenaan terpaksa disimen.Noor Amiza percaya kemalangan menimpa anaknya berpunca daripada sikap jururawat yang mengambil ringan mengenai keselamatan selain dikhuatiri tidak terlatih kerana tidak menggunakan teknik betul ketika menyambut kelahiran.
"Sebaik dilahirkan, seorang jururawat muda menjinjing kedua-dua kaki dan tangan bayi saya sambil menunjukkannya kepada saya untuk memaklumkan dia adalah bayi perempuan.
"Dalam keadaan lemah, saya nampak kepala anak saya terkulai dan cara dia memegang bayi tidak betul dan berbahaya kerana tulangnya masih lembut."Saya amat kesal dengan kemalangan yang menimpa anak saya kerana sejak kejadian itu dia kerap menangis mungkin kerana kesakitan," katanya ketika ditemui di rumah ibunya di Taman Mas Merah di sini, semalam.


"Doktor itu memberi amaran supaya merujuk kes seumpama itu kepadanya terlebih dulu kerana ia boleh memberi implikasi buruk," katanya.

( SIAP BAGI AMARAN LAGI ... BANGSAT PUNYER DR ! ... )

Suaminya, Noor Hairy Baharom, 28, berkata, ketika kejadian beliau duduk di bilik menunggu kerana tidak dibenarkan masuk.
"Pada mulanya doktor berdolak dalih ketika ditanya mengapa bayi saya perlu ditahan lebih lama, tetapi akhirnya mereka mengaku kedua-dua pahanya patah. "Doktor memberi pelbagai alasan dan ia sukar untuk diterima," katanya.Noor Hairy membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Setar, tiga hari lalu, dan turut mahu Kementerian Kesihatan mengambil tindakan tegas terhadap kakitangannya yang cuai sehingga menyebabkan kecederaan kepada bayinya.

Noor Amiza berkata, nama bayinya juga belum didaftarkan dan bercadang memberi nama Putri Noor Damia Danisha."Selang setengah jam selepas itu seorang jururawat datang memberitahu uri saya tertinggal dalam rahim dan perlu dibersihkan. "Tidak lama selepas itu beberapa jururawat datang cuba mengeluarkan uri dan saya terasa amat sakit, sebelum seorang doktor datang memarahi jururawat kerana tidak memaklumkan perkara itu kepadanya.

** KEPADA SEMUA TEMAN2 BLOG .. INI SEMUA PENGAJARAN KEPADA KITA , SIAN KAT BAYI YG TAK BERSALAH .. KALAU KITA MAMPU, PERGI LAH BERSALIN DI HSP SWASTA ( BUKAN NAK KOMEN HSP KERAJAAN X BAGUS , TAPI TGK LAH RISIKONYA ) .. SEKURANG2NYA .. KESELAMATAN BAYI KITA AKAN TERJAMIN ... DAN BAGI YG TIDAK MAMPU KALAU BULEH KUMPUL DUIT TERLEBIH DAHULU .. DAN KALAU X MAMPU JUGA ... LEBIHKAN LAH PERHATIAN SEWAKTU KITA NAK BERSALIN ... DAN BERSERAHLAH KEPADA TUHAN ... INSYAALLAH



dan dapat award dai teman baru di blog .. dari ibu umairah ... thanx dik .. salam perkenalan dari akak juga ... ( huhuhu x pandai nak buat award .. duk kutip award org jerk ... nanti2 kalau dah pandai ... ieda nak bagi kat semua ) .... hehehhe


Thursday, June 11, 2009

"blog walking" AWARD

heheheh ari nie aku banyak jelajah umah kawan2 blog .. termasuk kenalan2 baru bloggers .. ermam dpt award lagi ... aku pun menyudi2kan diri mengangkut blog dari kenalan2 baru ku ini ... thanx kerana sudi menerima salam perkenalan dari ku .. dan semuga hubungan kita ini akan berkekalan walau di alam siber sahaja .. ( huhuhu mana tahu leh buat jumpa2an pasni ... )

award dari rinna at rinnamanja.blogspot


award dari blog pakcik dot di dotblogspotdotkom.blogspot


dan akhir sekali award dari blog adik raja radiah di ezureen.blogspot


** haaaaaa ... dan buat semua teman - teman dan kenalan2 blog tersayang , sudi2kanlah amik award diatas , kita kongsi pengenalan sesama kita , memanjangkan lagi ikatan ukwah ini semuga ianya mendapat keberkatan darinya ...... jgn malu2 tau .. tempek kat umah masing2 .. oh ya kepada kenalan2 baru yg sudi bagi award diatas , ieda ucapkan terima kasih dan semuga berbahagia hendaknya .... (den x pandeiii buek award utk ucapkan terima kasih kepada semua yg den kenali)


2nd month with PILATES



diam x diam .. dah masuk bulan ke dua aku joint workout class aku nie .. ermm suka sgt .. kalau buleh aku nak joint class nie setiap hari tapi x leh lah pulak .. sbb aper ... sbb couch miss yen cakap ari lain dia buat aerobic class jugak so .. aku x kesah lah kan .. janji 2 x seminggu is the best way utk aku release aku nyer body .. enjoy memang enjoy sbb banyak yang aku dpt pelajari dari couch aku mengenai pilates nie .. suka sgt .. diantara pilates dan aerobic aku dpt buat perbandingan . Yg pastinya pilates is the best way for me .. Ok lah dah x sabar nak joint new session class with miss yen nie .. its today ... bye sume .. see yaaaaaaaaaaaaaaaaa


Tuesday, June 9, 2009

kenduri kawin .. bday party .. makan ajer


2 - 3 hari nie .. aku banyak ngelat makan .. huhuhu makan terlebey punn ada .. ahakss bukan aper .. kenduri kawin merata tempat .. jenuh memenuhi undangan .. di tambah layi dgn jemputan bday party anak2 buah .. fuh .. dasyattttt ... hehhehe ... x perlah bukan selalu kan .. rugi kalau x pekena nasi minyak , nasi ujan panas , nasi tomato .. uihh mcm2 nasi lagi lah .. musim bulan bertemu jodoh nie .. hehehhe .. anyway SELAMAT PENGANTIN BARU buat semua pengantin .. semuga anda berbahagia hingga ke hujung nyawa ... huhuhuhuhu .. janji berat den maintainnnnn .. tu yang penting .. ahakssssssssssss .. yebaaaaaaaaaa .. andree .. andree ( aper yg ko merepek nie ieda .. oiii .. )


majlis perkhawinan kawan akak , Ustaz Sahurin dan pasangannya di Acheh , pekan


majlis kawin sepupu aku , Rhuhus Syifa dan pasangannya ( den x ingat aar namanyer ... heheh jgn mara .. ) di Dewan Mat Kilau , Kuantan


bday party anak saudara hubby , nurin yang ke 5 tahun di Ketapang Tengah , Pekan


dan yang akhir sekali , sesi pengubahsuaian cawangan baru bengkel hubby di
Indera Mahkota , Kuantan .. alhamdulillah hampir siap dan akan memulakan operasinya pada 16 Jun 2009 ini ... insyaallah ..., tahniah hubby atas usaha mu itu ( dan tahniah buat diriku jua ..sbb banyak berkorban masa ) ... cayuk2 sayang ! .. semuga kita terus berjaya dlm merialisasikan impian kita menjadi realiti .. semangat2 sayang ....


Monday, June 8, 2009

still maintain


salam semua .. hai .... hehehhehe nak share my new update kg .. hehehhe ermm nothing speciall ... just nak share berat yg aku timbang pagi sabtu dan ahad semalam ... adalahhhhhhh


!
!
!
!
!

still

!
!
!

62 kg




* fuh .. ok lah tuh .. ngaper x turun erkkk .. heheh oklah tuh .. janji x naik .. kalau naik punnn slps waktu tgh .. hahhahaha teruskan usaha .. semangat2 ieda ...


Saturday, June 6, 2009

u are my love ... makan dan makan lagiiii


** haaa sajer jer nak share gambar nieh .. aku dah buat editing .. masuk dlm fp .. aku masukkan sekali dlm blog aku nie ... heheh layannnnnnnnnnn





ermm lama x citer pasal berat terkini aku kan ... huhuhu entah berapa .. maleh nak timbang ker @ x der masa ... sebetulnya dah lama aku x timbang ... memang aku kesibukan yaaaaa ampunnnn .. heheh semua dah tahu pasal aper kan ... dah tahu kan ! ... so harap semuanya paham ... timbangan berat tuh x penting sgt bagi aku skrg .. yg penting semakin hari aku merasakan semakin sihat dan ringgan ... haaaaaaa tu lebih pentinggggg .... cayuk2 .. semangat2 ieda ..

menu for yesterday

morning at 7.30 ~ shake cappu f1 ( 2 1/2 scoop ) + 350 ml plain water
in between ~ 3 ketul karipap kentang + 500 ml teamix
afternoon at 12.45 ~ steam boot ( rm 6.00 )
in between ~ continue teamix
dinner at 6.45 ~ nasi 1/2 + sinngang tumis ikan aya + sambal belacan + 500 ml teamix
in between at 9.00 ~ 500 ml teamix + plain water

** uik .. ari nie dan esok , banyak tul agenda makan .. makan ... makan ... dan makannnnn ... huwaaaaaaaaaa camnooo nak diet nieh ... heheh musim cuti skull nie kena lah banyak bersaboooorrrrr iman kena kuat yerk adik2 sekalian .. hahahhahaha kalau x tahan .. hentam sajerlahhh janji shake jgn luper ... hehehhe

Friday, June 5, 2009

aerobic class




key .. semalam mdm yen call btahu yang kelas pilates aku ditukarkan ke aerobic class sbb ari nie dia x der class sbb ada hal .. aku pun ok jerk .. x kesah sbb since aku pun x pernah joint aerobic class dari mdm yen nie .. why not aku mencuba ... well suka sgt class aerobic nie .. banyak mender baru bagi aku lah .. yang aku pelajari .. heheh dgn semua pelajar2 yang tembam2 .. hehhe lucu sgt .. yerlah biler aerobic nie memerlukan kita stamina yg laju .. jadi bayangkan kalau pelajar yg menyertainya tembam2 .. sian lakkk ... kuikuikuikui .. ada yg x sampai lompatannya ... ( hehhe termasuklah aku .. kahkahahahhahah ) ... well at least mereka semua x malu2 untuk ambik insiatif untuk mengeluarkan peluh ... hermm key kat sini nak aku share kan kat sini sikit info pasal aerobic class .. yang semalam punya kelas more tuu simple and dance aerobic .. ( yer kooot , tu yang mdm yen cakap ..) .. aku bukan nyer pandai sgt dgn mender2 cenggini ... hehehhe

Aerobic Exercise

What is aerobic exercise?

Also known as cardiovascular exercise it is any sustained, rhythmic activity that involves large muscle groups. Aerobic exercise makes the lungs work harder as the body’s need for oxygen is increased.

What are the benefits of aerobic exercise?

There are numerous benefits for health and general well being to be gained from regular cardiovascular exercise:

  • Increased energy levels
  • Reduced stress and improved mental health
    (due to the release of endorphins in the brain)
  • Increased heart and lung efficiency
  • Reduced blood pressure, resting heart rate and risk of stroke or heart attack.

Does aerobic exercise aid weight loss?

Weight is lost by creating a calorie deficit, burning more calories than you take in, so undertaking activities that burn large amounts of calories is an excellent accompaniment to a calorie controlled diet to help shift those unwanted pounds.

For example, half an hour of low paced jogging can burn around 300 calories. This can make a substantial contribution towards achieving the necessary calorie deficit to lose weight, or alternatively it can earn you a bar of chocolate that you feel less guilty about eating.

Aerobic exercises: At home

It is not essential to join a gym or to go out in the middle of winter to get an aerobic workout. There are a number of exercises that you can do in the privacy of your own home.

The cheapest options being putting on your favourite CD and dancing around the living room or giving the house a vigorous clean.

There is also an ever increasing array of affordable home fitness products available, such as steps, skipping ropes (remember to put your breakables a safe distance away), rebounders (rebounding is considered by NASA to be the “most efficient and effective exercise yet devised by man”), dance mats that you can use with your games console and exercise videos so that you can workout with your favourite celebrity.

Aerobic exercises: Outdoors

Even taking a few extra brisk walks can be enough to improve fitness and receive the benefits of aerobic exercise, just as long as you are working hard enough that your heart rate is increased and you are breathing faster.

Running, jogging or going out for a bike ride when the weather’s nice are all good forms of aerobic exercise.
Pretty much any exercise is better than no exercise at all, however, team sports are often less effective for developing aerobic fitness as while they involve periods where large amounts of energy is expended, these are often surrounded by periods of activity where the heart rate is allowed to drop.

The real benefits of aerobic exercise come from constant movement.

Aerobic exercises: Down the gym

Your local gym will provide a wide variety of aerobic options, such as treadmills, cross trainers, exercise bikes, stairmasters, rowing and ski machines so that you can just switch on and get started with your workout. It can be a good idea to diversify between different machines and different speeds/levels of resistance as your body can get used to a certain routine and after a number of sessions the same routine will not work your heart and lungs as much as it once did.

For those who prefer to work out as part of a group, many gyms provide classes, such as various forms of dance, body pump, body combat and step aerobics with a trained instructor to ensure that you get the most out of your workout.

If you have access to a pool, swimming is also a very effective cardiovascular activity. As it is very low impact it is often suitable for people who have had injuries or problems with muscles or joints.




Pole Aerobics – Pole Dancing Kit

Now you can learn how to pole dance in the comfort of your home with the Pole Aerobics pole dancing kit from Peekaboo.

Get fit, tone up, lose weight and try out new moves when you learn how to pole dance. The Pole Aerobics kit comes complete with a fully portable pole, pole dancing DVD and carry/storage bag.

It’s been known for some time that pole dancing is a great way to get, and stay, in shape which is why Peekaboo Pole Dancing have designed the Pole Aerobics kit with fitness and weight loss in mind. The pole dancing kit includes a pole dancing DVD with two 20 minute aerobic workouts to improve your cardiovascular fitness and tone and sculpt your whole body. Pole Aerobics is a fantastic way to fit exercise into your lifestyle and you will see your arms, legs, buttocks and core start to tone up in just weeks.

The Pole Aerobics pole dancing kit has a 50mm chrome steel pole, just like professionals use and will fit any ceiling height between 7’2” and 8’6” so you can learn how to pole dance at home. The pole is extendable from the top and can be fitted in just 5 minutes. No fixtures or screws are necessary but it is supplied with brackets for permanent fitting. The pole dancing DVD even includes step-by-step instructions for assembling your Pole Aerobics kit.

Kit Includes:

  • Pole Aerobics Pole
  • Pole Dancing DVD
  • Carry & Storage Bag
  • Fixtures to secure permanently to the ceiling

Specifications:

  • Suitable for beginners and experienced users
  • Fun and original way to get fit and lose weight
  • Strengthen and tone your whole body
  • Pole dancing DVD includes assembly instructions and two 20 minute workouts
  • Easy to assemble
  • Fully removable and portable
  • Maximum weight: 100kg/15.6st (will support over 100kg once screwed to the ceiling)

Cardio Dance Slim Down Workout DVD

Lose weight and tone your muscles with a whole body workout – dancing! The Firm’s Cardio Dance Workout DVD provides a high energy dancing workout that’s fun and easy to perform.

The Firm’s Cardio Dance Workout DVD mixes cardio (aerobic exercise) with strength training – helping you to sculpt your arms, legs, bum, tum, chest and back while aiding weight loss or weight maintenance.

The workout is made up of three 15-minute sessions, giving you a 45-minute dancing workout that’s great for beginners. The friendly presenter, Allie DelRio Pointer, uses traditional steps and some of her own dance moves to bring you dancing workouts based on cheerleading, salsa and disco. If you want to get your heart really pounding and get a bit more from your workout just add some light dumbbells*, increasing the weight as you progress.


Easy Exercise Ideas

Inadequate physical activity can lead to serious health problems. Start now - make exercise part of your daily routine. At any age, increasing your daily activity can make a difference.

Our bodies are designed to be active and all activity / exercise will develop and firm the muscles of the body. Exercise doesn't have to be a chore. Read on to find ways you can become more active, lose that fat and have some fun…

Walking

Make a determined effort to walk throughout the day. Get off the bus or train a stop or two before your destination and walk the rest of the way; park your car in the furthest space in the car park; walk up and down stairs (no lifts); walk the children to school; walk to the local corner shop for your newspaper or milk, etc.

15 min moderate walking will burn 52 extra kcal*

Housework Can Do the Trick!

Turn those tiresome chores into healthy positive ones! Turn on the music and clean the windows, hoover, dust, wash up, iron and burn off those calories.

15 min hoovering / dusting will burn 38 extra kcal*

Get Out In the Garden

Mowing the lawn, weeding and digging all count.

15 min weeding will burn 52 extra kcal*

Clean Your Car

Time you ran your car through the wash? Why not wash it by hand? It's cheaper, better for the environment and a great form of exercise. Put your back into it and you'll get a better result!
15 min moderate car washing will burn 43 extra kcal*

Play Actively With the Kids / Get Some Friends Together

How about heading for the park for some football, rounders, catch the ball... or dusting off the bike for a leisurely ride? Exercise at a pace where you can still talk.
15 min recreational cycling will burn 45 extra kcal*

Try A Sport

Dip into our try a sport section for more information on a variety of exercise - walking, cycling, swimming, skipping, yoga ... and more.

http://www.weightlossresources.co.uk

Thursday, June 4, 2009

kebahagiaan ku

salam semua .. ermm sajer nak share picture2 nieh .. last week bawak kids ke taman bandar di kuantan dengan my mom dan adik ... suka sgt my kids kesana ... dah lama x kesana ... specially teruna aku tuh .. ermm sakan suka ... dan disana ada jumpa beberapa orang / student yg aku kenal di ksp .. huhuhu mcm x sangka leh jumpa ... dan ada diantara nya bertanyakan aku .. " kak ieda nampak kurus skrg nie ... makan aper ... diet ker ... muka nampak kecik " well aku hanya tersenyum sahaja ... tindak balas yg spontan jerk ... bukan aper ... masa tu ramai orang ... dgn anak2 lagi susah nak berbual lama2 ... so tu yang senyum jer tuh ... heheh x sempat nak promete HL ... huhuhuh



zahrien with my bro



mom with my bro

Tuesday, June 2, 2009

its my bday .... huhuhu


zwani.com myspace graphic comments



salam ... alhamdulillah ! yehaaaaaaaaaaa .... akhirnya sampai jugak ke tarikh hari kelahiran aku .. huhuhu dah tua ... upsss saper cakap tua ! ... hahahhah kena selalu ceria sbb bila meningkatnya usia .. tanda peningkatan kematangan dlm kehidupan kita ni... tul takkkkk .... hehehehhe . uik ... dah 34 tahun dah usia aku .. diam x diam .. alhamdulillah aku masih disini , diberi hembusan nafas yg baik oleh allah untuk meneruskan kehidupan ku bersama org2 yang tersayang ... alhamdulillah sekali lagi kerana ku diizinkan oleh allah , diberikan kesihatan yg cukup baik untuk aku melaksanakan tanggungjawab aku sebagai hambanya ... insyaallah .... hehehhe sukaaaaaaaaaaa .. ermm dan apa yg membuat kan ati aku ceria dan gumbira sedikit ari ini .. adalah semalam hubby balik .. mlm tadi dia wish eppy bdayyy ... " eppy bday sayang ... dah 34 thn dahhh " uhhh sayu sgt , "thanx dear" .. aku x ingat dia wish kul berapa .. tapi dah tengah malam dah ... heheh itupunnn aku tanyer dia esok ari apa .. apa yg istimewa ari esok ... hermmm lama jugak lahhh nak dgr jawapan yg betul dari dia .. hehehh alhamdulillah bila dah merajuk sikit2 tuh .. barulah dia ingat .. ermm anak2 wish bday ibu dah pagi nieh ... heheh kelakar .. sbb aku tanyer .. ingat tak ari nie ari apa ...e rmm nina cakap .. bukan ari nie bday ibu ker ... hehe tersipu2 aku dibuatnya ... hahahhaha kelakoor kan .. ermm si riena lakkk .. ish2 bukan lah akak nieh .. semalam kann ibu .. semalam kan kita potong kek ibu ... hahahhahahah ...


** kepada semua teman2 yg mengucapkan eppy bday buat aku ... x kiralah melalui sms , call dan jejak2 di blog ... tkasih semua ... u all didalam hatiku .. doakan yg terbaik buat aku dan keluarga ... LOV U ALLLL muahzzzzzzzzzzzzzzzz, buat anak2 dan hubby .. ANDA SEMUA ADALAH MUTIARA DIDALAM HIDUP KU .. BAGAI LILIN YG MENERANGI GELAP KU ... berdoalah semuga ibu diberikan kekuatan untuk menjalankan tanggungjawab ibu dan isteri yg solehah buat anda semua .. insyaallah ...

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...