Wednesday, November 11, 2009

Buah Berangan oh berangan ..



okeh .. aku nak story kit pasal buah nieh .. buah berangan kann .. aku sebenarnya x pernah makan buah nieh .. selama ini , tapi 2 - 3 ari nieh aku dah macam ngidam lakk .. hehehe sekali beli, masa tuh sekilo 22.00 haaaaaa ... sedap giler dan lemak2 gitu .. tapi oleh kerana mahal giler .. aku beli lah try test tgk mcm mana .. 1/2 kilo .. hermmm x sampai 1/2 jam .. aku dan anak2 ngadappp huhuhuhuhu x kusangka ... dan masa tuh jugak lah signel dari umi aku .. dia cakap " hermm buah nieh banyak kolestrol tau .. , jgn makan banyak " huhuhuhuh pandai tul ummi den nieh .. wakkakakka .. anyway aku pueh jugak cari info pasal buah nieh .. ini jerk yang dpt aku search dan share yg kengkawan .. selebihnya kita paham2 sendiri lah kannnn


Buah berangan

Kacang adalah perkataan yang biasa digunakan bagi biji yang besar, kering dan berminyak atau buah bagi sesetengah tumbuhan. Walaupun pelbagai jenis biji-bijian dan buah-buahan dipanggil kacang, cuma sejumlah kecil dikira sebagai kacang sebenar oleh ahli biologi. Kacang merupakan sumber zat makanan yang penting bagi manusia dan juga hidupan liar.

Sebiji kacang adalah sejenis biji. Kacang adalah biji dan buah, dan tidak boleh dipisahkan. Biji benih datang daripada buah, dan boleh dikeluarkan daripada buah, contohnya badam, gajus dan walnut yang perlu dikeluarkan daripada buahnya. Kacang pistasio yang dikenali sebagai sejenis kacang untuk masakan, tidak dikira sebagai sejenis kacang dari segi biologi.

Beberapa jenis buah dan bijian yang dikira sebagai kacang dari sudut masakan: Faedah pemakanan

Beberapa kajian epidemiologi telah menunjukkan bahawa mereka yang kerap mengambil kacang berkemungkinan kecil untuk menderita penyakit koronori jantung. Ujian klinikal terbaru telah menemui bahawa pengambilan pelbagai jenis kacang seperti badam dan walnut boleh merendahkan serum pekatan kolesterol LDL. Walaupun kacang mengandungi pelbagai bahan yang dikatakan memiliki kesan cardioprotective, saintis percaya yang asid lemak Omega 3nya sekurang-kurangnya mengambil bahagian dalam tindakbalas kadar lipid (hypolipidemic) semasa pemerhatian ujian klinikal.

Sebagai tambahan kepada mempunyai kesan cardioprotective, kacang umumnya mempunyai indeks glisemik (GI) yang sangat rendah.[2] Oleh itu, pakar diet sering mencadangkan supaya kacang dimasukkan ke dalam diet yang ditetapkan untuk pesakit yang mempunyai masalah rintangan terhadap insulin seperti kencing manis mellitus tahap 2.

Satu kajian mendapati mereka yang memakan kacang hidup dua atau tiga tahun lebih lama berbanding mereka yang tidak. Namun begitu, keadaan ini mungkin juga disebabkan mereka yang makan kacang cenderung untuk tidak makan kurang makanan ringan

: dari esklopedia bebas


menu as 09 Nov 09

morning at 9.00 - f1 cappu + 500 ml pw
in between at 11.00 - 1 bugger malaysia ( memang favurate ) + 250 ml pw

afternoon at 1.00 - normal meal sandwish + salad + egg + mayonis + teamix 350 ml
in between - 500 ml pw

dinner at 6.30 - semangguk kecil mee hun + soup + sayur2an + teamix 500 ml
supper at 10.30 - 500 ml pw

4 comments:

  1. Buah tu ada jual tiap2 hari kat Penang Road...mahal & tak suka...macam biji cempedak jer rasa dia...Ieda suka yer?

    ReplyDelete
  2. kite suka gak buah berangan ni..tp dek kerane rege nye yg mahal..ble dikatakn 1 thn sekali pun payah nk beli..walhal kalu nk g bahau mesti lalu kedai org jual buah berangan ni...

    ReplyDelete
  3. mia pun x suke...entah selalu jumpa org jual..x trasa nk beli..x minat kot

    ReplyDelete
  4. akak pun peminat setia buah berangan ni..pantang jumpa mesti belinyerrr...memula anak2 pun tak suka..akhirnya bila depa tgk akak mkn...depa pun dah join sama....baru tahu betapa nikmatnya makan buah berangan

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...