Tuesday, October 13, 2009

start all over again



salam semua .. ermm musti tertanya2 ngaper entry aku kali nieh ada pelik sikit .. huhuhu bukannya aper ini adalah kesinambungan luahan ati aku di entry yang lepas ( ketenangan itu yang ku cari ) hermm apaer2 jer laahhh .. aku sekadar nak berkongsi cerita kerisauan aku tentang bertambahnya selera makan aku nieh selepas bulan poser .. dan semuanya lebih maklum akan bulan syawal yg masih belum selesai nieh .. dimana2 ada sahja OH yang diterima .. so nak x nak aku dan family kena hadiri ..specially bila tiba weekand .. sooo aku dengan sendirinya dah terasa selera makan aku skrg nieh dah melonjak2 .. dgn pelbagai menu di depan mata .. rasa macam x leh control punn ada .. so start kelmarin aku dah bertekad untuk menyambung kembali unsur2 dan usaha2 diet ku semula .. huhuhuhu selama 2 bulan sebelum raya aku meninggalkan F1 dan F3 dan sekadar mengambil teamix .. aku dapat rasakan aku kena mulakan kembali mengambil F1 .. so since 2 days ago aku dah punn memulakan mengambil F1 sekali dlm sehari .. dan teamix adalah kewajipan selepas mengambil sebarang makanan terlebih lemak .. hehehhe ...

so aku sendiri kena beringat selalu .. sbb aku sendiri dapat rasakan badan aku nieh jenis yg cepat naik (
mak aku pun cakap mcm tuh ... ) tapi nak turunnnn ... ya allahhh amatlah payah .. so aku sendiri mau ingat lah .. tapi since aku amik HL nie .. aku dah rasa x susah untuk aku maintainkan kembali habit makan aku nieh .. aku dah x kesah kalau x amik nasi event for the hole month .. itulah kebaikannya .. mungkin sbb tubuh badan aku nieh dah diajar sewaktu mengambil HL dulu .. so aku dah x berapa khuatir ... cumaaaa kena selalu remind my self tujuan aku amik HL tu untuk apa .. untuk sihat , cergas dan off course cantik di depan mata hubby dan semua .. ( ecehhhh terlebeyyy sudahhhhh ) ... hermm itulah hakikatnya .. tepuk dada tanya selera ...

bertambah lah pulak skrg nieh aku dah x sertai kelas workout aku ( pilates ) tuh .. ermm entahlah nak mulakan kembali agak liat skrg nieh .. maklumlah dah tinggalkan 2 bulan .. so nak start all over again tuh , dah jadi mcm beban pulak bagi aku ... so aku dah decide untuk beli something untuk aku buat workout di rumah pulak .. ermm insyaallahhhh aku dah punn decide dgn my hubby dan dia amatlah bersetuju besides of " always balik lambat" kerana ke kelas pilates tuh .. this is the best choice yg hubby really suka dan sokong .. huhuhuhu .. semuanya dlm perancangan .. alat workout yg mana pilihan hati .. hehehhe .. dan ini adalah menu aku sejak 2 -3 ari lepas ..

morning kebiasaanya aku amik kuih muih + teamix 500ml + 250 ml pw
lunch pulak F1 cappu + pw 1000ml

in between 250ml pw + kuih @ biskut

dinner at 6.30 sandwish salad/tomato + 1000 ml pw @ mee hun soup @ tomyam

** oh ya aku suka buat sandwish taruk banyak2 salad .. ermm nak tahu kelebihan salad dalam diet .. moh layannnnn


Daun salad bukan saja digemari oleh anda yang mengamalkan diet malah mempunyai pelbagai kebaikan lain. Tahu tak yang ia kaya dengan kalsium, magnesium, potasium, fosforus, sodium, vitamin A dan C, zat besi dan zink. Gabungan kandungan di atas menjadikannya sebagai sejenis kompaun iaitu Lactucarium.

Lactucarium ni berfungsi sebagai sedatif. Jadi, ia mampu tenangkan diri anda, menghilangkan keresahan serta melapangkan fikiran.

Selain itu, daun salad juga mengandungi karotena dan air. Untuk itu, ia dapat menghilangkan dahaga serta melancarkan sistem pernafasan.

Satu lagi, daun salad juga boleh dimakan sebagai penawar bagi anda yang masalah gangguan tidur (insomnia).

Kesimpulannya, daun salad bukan sekadar sesuai untuk anda sedang berdiet saja. Tapi ia lebih banyak kebaikan daripada yang anda sangkakan.


itulah rutin harian ku bermula kelmarin dan sedaya upaya aku untuk mengelak dari menjamah nasi .. insyaallah usaha ku ini akan berjalan lancar seperti dolu2 ( 1st day amik HL) .. ok jerk .. apa yg aku ambil ini punnn idoklah terlalu ringan dan idoklah terlalu berat kan ... besides of taking rice 3 x sehari .. hehheheh oklah , setakat ini aja luahan ati aku nieh .. luahan ati ker ?

4 comments:

  1. bagus2...aku pun nak diet lps ni...rasa cam ketembunan berlaku..huhu

    ReplyDelete
  2. wah bersemangat waja betolll.....
    sama le kite.....lepas posa ni tak dpt kontrol mkn....lagi2 time skrg ni yg byk OH......
    wpun dah abisss posa 6 & dah abisss ganti posa.....masih ttp posa juga utk kawal nafsu mkn.....nak jgk cantik dipandang.....
    sama2 la kite teruskan usaha utk berdiet.....
    yes.....yesss......

    ReplyDelete
  3. yekee?? wahh pasni nak kene bli salad wat stokkk...hahaha...

    ReplyDelete
  4. salad...memang sedap kalau makan mcm itu je!!tambah lagi kalau makan ngan mayonis..i likeeeee

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...