Thursday, October 22, 2009

MANGGA DAN diet


alhamdulillah condition my grand nanny stabil di kg , tiada apa yg nak ku katakan semoga granny terus dipanjangkan umurnya .. insyaallahh itulah doa kami , i keep sms my mom di kg about her condition , semoga allah memakbulkan d
oa kami sekeluarga , granny we all love u so much , kalaulah granny can hear that .. huhuhuh

ok lah skrg nieh aku nak share menu diet aku for yesterday and today , lately nieh dah nampak sgt penambahan pada my selera makan .. so g
ot to do something .. work out x bermula lagi , still tercari2 things yg good for workout .. tapi dah start menu without rice since 2 weeks ago .. so far alhamdulillah , ader lah sikit cheating .. hehhe aku kan .. kalau cheting pun utk sesuap nasi dari hubby .. x tahan jugak tuh godaan .. heheh , so far ambik shake 1x sehari , nak ambik 2x , x leh lak .. ok moh tgk aper yg aku amik for continuing my diet ... ecehhhhhh


21hb Oct 2009

bfast at 8.00 - f1 cappu ( 4 scoops ) + 350 ml pw
in between - 500 ml pw
lunch at 1.00 - salad sandwish ( handmade ) + teamix 350ml
in between - 500 ml pw + kudapan ( popia pedas )
dinner at 6.30 - mee hun tomyam ( 1 bowl + lots of veggy ) + teamix 350ml
supper at 10.30 - 500 ml pw + 5 slice of manggo

22hb Oct 2009

bfast at 8.00 - f1 cappu (4 scoop ) + 350 ml pw
in between - 500 ml pw
lunch at 1.00 - mee hun soup ( tapaw yg lebih smlm ) + teamix 350 ml
in between - 500 ml pw + kudapan popia pedas layie ...
dinner at 6.30 - insyaallah aku nak buat egg sandwish + teamix 350 ml
supper at 10.00 - 11.00 - nak amik 5 slice of manggo ( stok banyak kat umah )

kalau kowang tgk .. lately nieh i suker amik buah2an sewaktu supper nieh .. kenyang tau .. janji buah2an tempatan .. mangga adalah favourate hubby and kids .. so aku suka beli mangga lemak .. mangga lemak nieh sedap sgt , kalau balik kg (pekan) aku akan ke pasar tani sabtu , haaa kat situ banyaklah .. rasanya x masam dan nak kata manis punn tidak .. tapi yg pasti lemakkkkk sgt ... enjoy that !




Vitamin A dapat diperoleh dari sayuran daun berwarna hijau gelap seperti
bayam, kaduk, dan buah atau sayuran berwarna kuning/oren seperti carrot, kentang, tomato, labu kuning, betik, mangga, dll. Buah dan sayur yang kaya vitamin E mampu mencegah terjadinya penyakit jantung, kancer, stroke, dan infeksi virus. Vitamin E banyak terdapat pada sayuran berdaun hijau (bayam) dan tomato. Vitamin C berfungsi sebagai antioksidan, kesihatan gusi, dan mencegah terjadinya luka. Dalam buah-buahan vitamin C banyak terdapat pada jambu , limau, tomato, mangga dan durian belanda.

Buah-buah dan sayuran yang mengandung phytokimia di antaranya bayam, kangkung, brokoli, sawi, kacang-kacangan, tomato, betik, anggur, limau, carrot dan lain-lain.
Buah-buahan biasanya dikonsumsi segar. Sayuran diolah dengan cara dimasak dengan sedikit air (ditumis) maupun berupa masakan berkuah misalnya sup. Cara lain yang banyak dilakukan akhir-akhir ini yaitu dalam bentuk jus.


6 comments:

  1. mangga = 103 kalori

    okla..jangan banyak2 sgt...kat mia nye blog ada list buah & kalori....boleh jd panduan akak


    wah..bagus..mari kte start workout kak

    ReplyDelete
  2. diet..jgn tak diet..
    zieha pun tgh usaha utk kurangkan
    mkn..but not diet..
    isnin nie i nk pakai baju kebaya..:))
    lama dah tak pakai..sukanya hati
    dapat pakai..heheheh

    ReplyDelete
  3. wow bestnya dpt berdiet camtu...su laks pantang tgk makanan ... mulala perutku berbunyik..camne nak diet ni...tapi risau badan dah makin naik..

    ReplyDelete
  4. satu lagi ieda...pasal 3 columned layout tu..ieda..boleh singgah kat outblogtemplates.com. kat situ byk 3 columned..senang nak ubah2 font n kaler...try la

    ReplyDelete
  5. sedap nyer mangga tu............

    ReplyDelete
  6. beb aku suker mangga muda...aku pun nak start diet...cayalah......hehe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...