Tuesday, September 29, 2009

bermulanya puasa 6 di bulan Syawal

salam semua , alhamdulillah kita bertemu lagi selepas selesai minggu berhari raya .. huhuhu rindu rasanya suasana raya , betul2 rasa seperti masa begitu pantas berlalu , mood masa nieh rasa nak teruskan cuti punn ada .. tapi mana buleh macam tu kan .. hehhe selepas bercuti kerja harus diteruskan , untuk mencari rezeki .. raya , raya jugak .. kerja .. kerja harus diteruskan ... tapi mood ajalah .. seperti x der jerk .. heheh aper lah kan .. ermm nak bercerita tentang kenangan2 manis raya nieh .. memang banyak .. x terkata .. cuma raya tahun nieh kurang sedikit meriah sbb adik aku di KL x dpt balik .. this time turn dia balik umah MIL dia di selangor .. jadi kureng sikit happening ... tapi still meriah lah .. cuma kurang satu ahli keluargalah ... ermm banyak cerita2 kenangan raya yang nak aku kongsikan bersama - sama .. tapi nantilah .. mood betul2 x der , masuk opis hari ini punnn dlm keadaan yg betul2 slow .. hehhe bukan per .. x larat pun ada .. mengemas .. ya allah banyak giler .. bercuti lama kan .. seminggu punya baju2 punn x kemas lagi .. , yg sempat kemas hanya barang2 dapur dan kain baju yg sedia tiggal , sib baik hubby in GOOD MOOD habis satu rumah dia moop .. hehhe thanx cayunk sbb paham .. , okeylah .. nak berceloteh panjang punn aku x larat .. sbbnya aku .. insyaallah mula berpuasa 6 hari ini ... dan insyaallah sampai selesai ... itulah niatku tahun ini ... moga2 makbul doa dan harapan untuk menyempurnakan fadhilat ramadhan dengan berpuasa 6 nieh ... ok lahhh doakan aku selesai mengerjakannya ya .. dan disini ingin ku kongsikan bersama .. kebesaran dan kebaikan berpuasa 6 di bulan SYAWAL ini ... yuk .. layannnnnnnnnnnnnnnnn

Dari Abu Ayyub radhiyallahu anhu:
“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: ‘Siapa yang berpuasa Ramadhan dan melanjutkannya dengan 6 hari pada Syawal, maka itulah puasa seumur hidup’.” [Riwayat Muslim 1984, Ahmad 5/417, Abu Dawud 2433, At-Tirmidzi 1164]




PUASA SUNAT (6 HARI SYAWAL)

Puasa enam hari bulan Syawal selepas mengerjakan puasa wajib bulan Ramadhan adalah amalan sunnat yang dianjurkan dan bukannya wajib. Seorang muslim dianjurkan mengerjakan puasa enam hari bulan Syawal. Banyak sekali keutamaan dan pahala yang besar bagi puasa ini. Diantaranya, barangsiapa yang mengerjakannya niscaya dituliskan baginya puasa setahun penuh (jika ia berpuasa pada bulan Romadhan).

Sebagaimana diriwayatkan dalam sebuah hadits shahih dari Abu Ayyub Radhiyallahu ‘Anhu bahwa Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wassalam bersabda, yang artinya: ‘Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadhan lalu diiringinya dengan puasa enam hari bulan Syawal, berarti ia telah berpuasa penuh setahun .’ (HR: Muslim, Abu Dawud, At-Tirmidzi, An-Nasa’i dan Ibnu Majah)

Rasulullah bersabda lagi: ‘Barangsiapa mengerjakan puasa enam hari bulan Syawal selepas ‘Eidul Fitri bererti ia telah menyempurnakan puasa penuh setahun . Dan setiap kebaikan diganjar sepuluh kali ganda.’

Dalam sebuah riwayat berbunyi, yang artinya: ‘Allah telah melipatgandakan setiap kebaikan dengan sepuluh kali ganda. Puasa bulan Romadhan setara dengan berpuasa sebanyak sepuluh bulan. Dan puasa enam hari bulan Syawal yang menggenapkannya satu tahun.’ (HR: An-Nasa’i dan Ibnu Majah dan dicantumkan dalam Shahih At-Targhib).

Ibnu Khuzaimah meriwayatkan dengan lafazh: ‘Puasa bulan Romadhan setara dengan puasa sepuluh bulan. Sedang puasa enam hari bulan Syawal setara dengan puasa dua bulan. Itulah puasa setahun penuh.’

Para ahli fiqih madzhab Hambali dan Syafi’i menegaskan bahwa puasa enam hari bulan Syawal selepas mengerjakan puasa Romadhan setara dengan puasa setahun penuh, karena pelipat gandaan pahala secara umum juga berlaku pada puasa-puasa sunnat. Dan juga setiap kebaikan dilipat gandakan pahalanya sepuluh kali ganda.

Salah satu faedah terpenting dari pelaksanaan puasa enam hari bulan Syawal ini adalah menutupi kekurangan puasa wajib pada bulan Ramadhan. Sebab puasa yang kita lakukan pada bulan Romadhan pasti tidak terlepas dari kekurangan atau dosa yang dapat mengurangi keutamaannya. Pada hari kiamat nanti akan diambil pahala puasa sunnat tersebut untuk menutupi kekurangan puasa wajib.

Sebagaimana sabda Rasululloh Shalallahu ‘Alaihi Wassalam, yang artinya: ‘Amal ibadah yang pertama kali di hisab pada Hari Kiamat adalah shalat. Allah Ta’ala berkata kepada malaikat -sedang Dia Maha Mengetahui tentangnya-: ‘Periksalah ibadah solat hamba-hamba- Ku, apakah sempurna ataukah kurang. Jika sempurna maka pahalanya ditulis utuh sempurna. Jika kurang, maka Allah memerintahkan malaikat: ‘Periksalah apakah hamba-Ku itu mengerjakan solat-solat sunnat? Jika ia mengerjakannya maka tutupilah kekurangan solat wajibnya dengan solat sunnat itu.’ Begitu pulalah dengan amal-amal ibadah lainnya.’ (HR: Abu Dawud)

Adakah disyaratkan puasa enam hari itu dilakukan berturut-turut?

Tidak disyaratkan. Harus diselang-selikan asalkan dalam bulan Syawal dan bilangannya mencukupi enam hari. Namun yang terbaik (afdhal) ialah melakukannya berturut-turut dan lebih afdhal lagi memulainya dari dua syawal.

Wa’Allahualam. .

** nanti2 aku update gambar2 terbaru raya dan perkembangan terbaru DIET ku .. heheh berat badanlahhhh .. tungguuuuuuuuuu



9 comments:

  1. moga2 kite sama2 dpt abisss kan posa 6 spt yg dirancang.....InsyAllah.....

    ReplyDelete
  2. cute kucing tu..terleka tengok..haha...

    kak ida...miss u kak..hehe

    pose...jgn x pose..mia tetiba je kena darah merah..hehe

    ReplyDelete
  3. i pun tak start lagi poser 6...sibuk naaa beraya...hehe

    ReplyDelete
  4. salam Ieda...selamat bernuka yer Dik....terlepas kapal terbang ni...lambat sampai...wah comeinya tucing tu...Ieda punya ker???

    ReplyDelete
  5. oo akak selalu lalu pdg polo yer...nti leh arr calling kan...leh jumpa..raya aji ke nti ok gak, kalo sya blk kg laa

    ReplyDelete
  6. yups... gunakan peluang yang masih ada nih... sesama kita kejar ganjaran yang ALLAH janji kan.... insya ALLAH....

    ReplyDelete
  7. kak..selamat hari raya...lama tak singgah kat sini!!!!!!!buat open house tak

    ReplyDelete
  8. salam aidilfitri to k.ieda :)
    rajin posa 6, good!!
    syima baru sehari je..nx wk nnt nak smbg lg 5 hari, this wk tak leh ler, ada jamuan mkn kat opis..huhu

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...