Thursday, July 30, 2009

TC - part II


salam semua .. wokeh ari nieh aku nak sambung seterusnya gambar2 keindahan di pantai TC masa jumpa adik nurul minggu lepas .. nak cepat2 abis .. nanti entry nieh tertunggak lak .. moh tgk .. mood maleh nak taip dah dtg .. soo paham2 jer lahh .. muahhhhh yuk layannnnnnnnn zazzzzzzzzzz



tuan rumah dan putra tunggalnya ... kena enterpremm jugakkkk ...

dan kebahagiaan itu milikku ...


KESABARAN DAN KETABAHAN itu


Dari semua sifat mulia yang harus dikembangkan oleh seorang hamba Allah, yang paling penting adalah kshama atau 'kesabaran dan ketabahan', yaitu sifat pemaaf penuh kedamaian, tetap tenang dalam situasi apa pun dan senantiasa berbuat baik kepada orang lain tanpa mengindahkan imbalannya.


Kesabaran dan ketabahan tidak dapat dipelajari dari buku. Juga tidak bisa diperoleh dari ajaran-ajaran guru. Itu bukan barang yang dapat dibeli di kedai. Hanya bila engkau tetap setia melaksanakan latihan rohanimu walau berada dalam keadaan yang sulit dan berat maka engkau akan memperoleh kesabaran dan ketabahan. Jika engkau berada dalam dugaan, dalam keadaan yang penuh permasalahan dan kesulitan, maka engkau dapat mengembangkan kesabaran dan ketabahan. Manusia mempunyai banyak kelemahan yang tersembunyi. Dalam keadaan sulit, kelemahan yang tersembunyi ini akan muncul sebagai kemarahan, ketakutan, keangkuhan, dan kebencian. Pada saat-saat itulah engkau harus belajar bersabar dan tabah.
Untuk melaksanakan kesabaran dan ketabahan masih ada hal-hal lain yang harus dibuang jauh-jauh. Tidak boleh ada keterikatan, kebencian, atau kedengkian pada dirimu. Jika engkau memiliki sifat-sifat itu walau pun dalam ukuran kecil, engkau tidak akan dapat mengembangkan kesabaran dan ketabahan. Karena kesabaran dan ketabahan merupakan kebajikan yang penting bagi setiap abdi Tuhan, setelah ini kita akan membicarakan musuh-musuh kesabaran dan ketabahan, yaitu marah, kebencian, serta kedengkian, dan belajar bagaimana caranya membasmi mereka .

tinta : site88



4 comments:

  1. kak ieda, anak2 kak ieda sume rambut perang, comel sgt!! suke tengok la!! macam anak omputih! hehehe!!

    ReplyDelete
  2. a'a la..k.ieda baru nak tnya hal yg sama.. mcm mat saleh rmbut perang.. hehe..mmg baka camtu ek? ikut rmbt k.ieda ke? :D

    ReplyDelete
  3. mana anak kak ieda yg sulung tu???

    ReplyDelete
  4. suker tngk ko posing2 dgn anak2 ko...hehe...so sweet..sabar itu separuh dari iman....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...