Friday, July 24, 2009

hermmm KEBURUKAN MEMAKAN AYAM


taraaaaaaaaaa .. heheh selama nie aku x pernah lagi buat entry masak2 nie kan .. heheheh haa ari nieh buat pertama kalinya aku buat entry simple lunch menu aku dihujung minggu lepas .. hermm tu punn aku duk pikir nak buat ker idok entry n
ieh .. heheh suker aku lah .. nak buat ker tidak kann .. nie kan blog aku .. aku nyer umah .. wakakkaka .. hermm key , actually aku x berapa suka masak ayam nieh .. tapi masak lemak cili api ayam nie adalah yang ke 4 aku masak ... kata hubby sedap .. anak2 dan adik aku puji lain macam .. soo aku buat lah ... sesekali terasa jugak nak tukar taste .. menu ayam bukanlah menu wajib aku kat umah .. sbb anak2 aku x dibiasakan dgn menu ayam selama ini .. lately nie ajer aku cuba2 masak lemak cili api ayam nieh .. nak cuba tukar selera .. tgk macam mana .. anak2 suka tak .. huh nampak gayanya mereka suka .. tuu yang aku naik lagi takut .. means aku kena buat selalu ... tapii upppsss jgn harap wokeh .. menu nieh menu x sehat tauuuu ... wakkakakakak ..wokehlah .. layannnnn , tapi x der lah resepinya .. sbb bahan2 campak2 jerk .. tetiba jadiii jerk .. hahhahahah

ikan goreng biasa jerk ...

ayam masak lemak cili api

sayur grg sos tiram + telur shake ... hahahh ( resepi baru aku ) .. janji sodapppp


** aku nak share something with u allzzzz


MAKLUMAT SAINTIFIK


Ayam daging yang kita beli di pasar bukan lagi ayam yang sebenarnya. Ianya adalah sejenis modifikasi bahan makanan. Ayam-ayam moden hari ini kelihatan semuanya memakai baju yang sama. Mereka didudukkan di dalam bilik yang sempit dan diberi makan mengikut peraturan. Ayam-ayam ini juga diberi pelbagai jenis pil dan hormon agar ianya “kelihatan subur” dan menarik apabila ianya telah disembelih untuk dijual di pasar. Ayam-ayam ini juga tidak pernah mengotorkan kaki mencakar tanah mencari cacing. Badan ayam-ayam ini tidak pernah dipanah oleh cahaya matahari. Bayangkan dalam masa 40 hari dari sebiji telur yang menetas dengan kuasa eletrik, ianya siap sedia untuk dihidangkan ke meja makan.

Ayam daging yang kita beli di pasar bukan lagi ayam yang sebenarnya. Ianya adalah sejenis modifikasi bahan makanan. Ayam-ayam moden hari ini kelihatan semuanya memakai baju yang sama. Mereka didudukkan di dalam bilik yang sempit dan diberi makan mengikut peraturan. Ayam-ayam ini juga diberi pelbagai jenis pil dan hormon agar ianya “kelihatan subur” dan menarik apabila ianya telah disembelih untuk dijual di pasar. Ayam-ayam ini juga tidak pernah mengotorkan kaki mencakar tanah mencari cacing. Badan ayam-ayam ini tidak pernah dipanah oleh cahaya matahari. Bayangkan dalam masa 40 hari dari sebiji telur yang menetas dengan kuasa eletrik, ianya siap sedia untuk dihidangkan ke meja makan.

Mereka yang kerap memakan daging ayam kini perlu lebih berhati-hati berikutan kadar hormon yang tinggi pada haiwan itu boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi kesihatan. Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Dr. Mohd Zulkefeli Md. Jusoh berkata, kekerapan memakan ayam khususnya daripada jenis ‘ayam daging’ akan membawa kepada ketidakseimbangan hormon dalam tubuh. Lebih membimbangkan lagi katanya, dalam tempoh jangka panjang, mereka yang kerap memakannya menghadapi risiko penyakit kanser. tidak menggalakkan orang ramai memakan kulit ayam kerana mengandungi kolesterol yang tinggi dan berpotensi menyumbang kepada penyakit jantung.

Berhenti membeli ayam daging dipasaran yang telah diubahsuai susunan genetik nya, dikawal harganya oleh golongan kapitalis, diracuni serta telah menjalani food programming secara kaedah yahudi yang sangat memberi kesan kepada pertumbuhan minda, boleh menyebabkan mati pucuk serta mandul dan juga menjadi punca utama kepada kanser rahim serta kanser payudara.


Sumber : trangnu kite.net


gambar sekadar hiasan


“ Memang banyak orang tau masalah ini, tapi sukar nak elak. Kalau makan kat restoran, gerai, atau hotel sekalipun, ayam jenis ni juga dihidangkan. Lagi pun masih banyak yang tak mampu membeli ayam yang diternak secara oraganik. Cuma aku harap pihak yang berkenaan perlu lebih tegas dalam penguatkuasaan undang-undang supaya para penternak yang nak untuk banyak ni mendapat hukuman yang seberat-beratnya. Biar dia rasa.


11 comments:

  1. sedapnyer aku tngk sumer lauk2 tu...biler nak jemput aku makan kat umah hang...hehe

    ayam la ni sumer pelesu...ayam enjek..hehe

    ReplyDelete
  2. shedapnye makanan itu! nak ciket k.ieda :)

    ReplyDelete
  3. hihihhihihi tapi ayamm lauk yg sgt sedapp lor... hahhahha

    yerlah kak... saya pun dah gemuk mcm ayam dah nie... sbb tiap2 hari mesti mkn ayam huhuhuhuh

    ReplyDelete
  4. sodap nyer lauk pauk tu.....
    ida, dtg le kat teratak Ninie.....ade award utk ida.....tq.

    ReplyDelete
  5. tp..klu xde ayam...huhu..nk msk camne..akak selalu amik ikan ke?

    ReplyDelete
  6. kak..sedap nyaaaaa masak lemak ayam ini

    ReplyDelete
  7. sian ayan skang kan.. umo muda tp badan dah jd mcm ayam tua.. sian lg kat kite2 yg suka mkn ayam nie kan..

    ReplyDelete
  8. sedapnya ayam masak lemak ko..perghhhh meleleh air liur aku. lama bebenor aku tak mkn ayam masak lemak tp nak buat cam ne kan terpaksa tahan tekak nak kuruskan badan aku ni huhuhuhuh

    ReplyDelete
  9. pas sekolah pnah gak g kursus ternak ayam pedaging, xder pn kaedah2 suntikan hormon spt yg diperkatakan,, cuma bg makan ikut masa yg ditetapkn, etika kebersihan sblm masuk ke dlm kandang mmg dititikberatkan bg elak jangkitan unsur2 luar pd ayam2 tersebut

    ReplyDelete
  10. bagus info pasal ayam ni..
    http://makaniaga-malaysia.bugs3.com

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...