Wednesday, June 24, 2009

a week without HL


lama aku x bercerita tentang dunia HL ku .. huhuhu yerlah kalau cerita hari2 tentang kesihatan nieh .. buhsan jugak kan .. kenalah selang seli dgn rencah2 kehidupan dan perjalanan kehidupan ku .. hermm sedar dan tidak sedar dah hampir seminggu lebih aku x mengambil F1 & f3 , hanya teamix dipagi hari sahaja .. kenapa ? .. hehe kerana stock dah habis dan budget berkurangan ditgh bulan nie ... huhuhu kenalah aku menunggu hingga next order ... insyaallah aku akan memulakannya semula awal bulan depan ... well .. life without HL ok jerk bagi aku ... apa yg dapat aku huraikan kat sini , aku dah terbiasa selama 6 bulan dengan rutin pagi without bfast tapi plain water ( 500 ml ) kena ada yerk ... sehingga jam 10 ( baru jamah kuih muih kalau ada ... ) , tgh kalau makan berat cth nasi .. petang sure aku akan amik biskut/roti cicah milo / nescafe or cappucino mengkudu ... so alhamdulillah aku dah buleh biasakan diri dgn rutin diet aku tanpa HL .. tapi yerlahhh bak kata teman2 HL aku , HL nie adalah makanan nutrisi so x salah untuk aku teruskan pengambilannya , cuma mungkin buleh mengurangkan sahaja pengambilannya ... dan yang pastinya choice makanan dibawah selalu menjadi pilhan ku bila tiba waktu dinner .. well aku selalu pastikan dinner aku tidak lebih dari jam 7.30 mlm ... so aku sendiri selalu mengigatkan diri aku bahawa aku harus menjaga pemakanan dan kesihatan aku sendiri kerana yg sihat adalah untuk diri sendiri dan bukan untuk org lain ... dan berat terkini x ada lagi ... setakat nie masih maintain 62 kg , dah lama x timbang since sibuk dgn itu dan ini , harap2 x naik .. hehhe entah bila nak timbang terkini , tgklah dulu .. mungkin esok , lusa atau entah lah bila ... kalau ikutkan ati nak terus timbang , sbb kalau tanya aku memang x sabar rasanya nak tahu kg terkini .. sooo ok lahhhh ... kat sini aku nak kongsi kata2 dari seorang teman di laman siber ini buat renungan kita bersama ....

" mau kurus secara sihat? senaman.
setiap makanan yg kita makan pastikan diproses supaya tak terkumpul sebagai lemak.
lepas makan pastikan buat kerja, gerakan otot2 tu. "

gemuk ni terjadi sbb makan melebihi keperluan.
ada org makan sikit tapi gemuk, sbb tak byk buat kerja secara fizikal.
ada org makan banyak tapi kurus, selalunya org jenis ni byk buat kerja berat.

Sebaik-baik kita tidak semua menyukai,
Sejahat-jahat kita tidak semua membenci.


5 jenis makanan ringgan yang di galakkan

sumber dari komuniti.net


5 comments:

  1. setujuk...mau selim mesti keep on moving....asik masuk ajer...takde yg kuar camno tu...good info & reminder...

    ReplyDelete
  2. tertarik saya mengenai info niee.....boleh ikut nie!!

    ReplyDelete
  3. yer kak saya setuju..nak kurus mesti kena senam sikit kasi pecah lemak2 kan..

    ReplyDelete
  4. betul kak...

    itu sbb mia bakal nk stop dgn HL..mia nk amik teamix je....utk bakar kalori..yg lain2 tu sebenarnya terletak pd kte

    nk atau x nk kwl selera makan + buat workout..hehe

    tq kak ieda for support me in my blog

    ReplyDelete
  5. zieha rasa diet nk kuruskan badan dan paling berkesan ialah berpuasa..nie dah bulan rejab nie eloklah ieda posa,hik3x DAN..menu tambahan adalah ubat2an sumpliment kurangkan mkn..hik3x..dan...nak mujarab lagi eloklah STOP makan NASI ..gerenti kurus:)..amalkan k

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...