Sunday, May 31, 2009

my bday in advance

salam semuaaaaaaaaaaaaaa ... heeheh sukaaaaaaaaa sgt ari nieh .. bukan aper .. esok bday aku ... tapi aku dah tempah one of my favourate kek dgn zura ..heheh saper zura ! ... haaaaaaa bakers kek yg fofular di kolej aku .. hahhahah marah lak sura kang biler baca .. hahahh x perlah sambil2 tuh leh promote ... ermmm nak dijadikan cerita .. kek kukus prune aku nieh dah lama jugak aku merayu dari zura untuk buat .. bukan aper .. zura x selalu buat kek cenggini ... dia cakap dia biasa buat kek yg ader cream tuh ... ermm tapi masalah aku lak .. anak2 aku memang x berapa minat kek yg ada cream nieh ... so aku pun dah mula start provok dia utk buat dari 2 minggu lepas lagi .. mula tuh aku x ingat tarikh yg aku minta dia bake dekat2 ngan tarikh bday aku ... sooo .. aku kata why not .. nak jugak dia bake pada ari jumaat baru since aku akan bercuti selama 3 hari ( 1 - 3hb ) nieh ... sooooooooooooooo taraaaaaaaaaaaaaa nie dia kek nya ... ermm buat ari jumaat .. den baru jerk potong dan calebrate bertiga beranak jerkkkkkkkkkkk .. in advance sbb kata zura kek nie kek kukus , akak x leh simpan lama takut berkulat ... heheh terus jerk aku potong ngan anak2 aku tersayang .. dgn muka sempoi tanpa make up .. anak2 cakap .. bday ibu ker .. ermm esok bday ibu ... kita potong awal lah kek nieh .. nampak semua x tahan dari tadi duk terbeliak mata tgk kek bday aku nieh ... mihahhahahha ... mesti semua tertanya2 .. mana pergi semua orang . huhuhuhu hubby ! entah ingat entah idok bday aku esok ... sebuk dgn kerja 2 - 3 minggu nieh .. rezeki tempahan mencurah2 ... sampai dia x cukup tangan ... sian lakkk .. aku lak maleh nak memaksa dia ... janji ader sedikit perasaan gumbira untuk meraikan bdy aku dgn anak2 sudah lah ... walau dlm ati .. sedeyyy dan sayuuu sgt ... huwaaaaaaaaaaaaaaaa ... ummi pulak sebuk ke kl sbb nak antar brg kat adik aku di sana , dia pergi dgn adik lelaki aku ... ayah lakkk ermmm serupa mcm x der .. kalau ummi x der .. dia bukan lekat kat umah ... hermmmm ... mcm2 yg berlaku 2 -3 ari nie .. letih aku dibuatnya ... kdg tuh aku sendiri terasa ingin mengalir mata ... sedih sbb entah lahhh ... hubby terlalu sibuk sehingga tiada masa untuk kami anak beranak .. dimana dia ? masa dia mula2 kawin dgn aku dulu ... ( huhuhu aku dah start emo .. air mata dah start ) ....
..............
.............
.............
huwaaaaaaaaaaaa

entah lahhh ... aku nak mulakan cerita punn x tahu mcm mana ... biarlah ... biarlah ku pendam semuanya ... nasib baik ada anak2 bersama aku disaat ini ... kalau tidak .. aku lagi sayuuuuuuuu ... yg riena pun ada cakap , ibu ngaper ayah x balik .. leh makan kek sama ... huhuhu sedey aku nak jawab aper .. hermm ayah sebuk .. banyak kejer .. kita makan bertiga jer lahhh ... apa yg aku buleh harapkan ... semuaga selepas ini ... mender2 macam ini tidak lagi berlaku pada aku dan anak2 ... aku cuma harapkan allah mampu merubah keadaan hidup kami ini .. hubby dekat .. anak2 tidak tertanya2 dimana ayah berada ... sedehhhh ...




yesterday menu

morning at 8.00 ~ shake cappu 2 1/2 scoop + F3 ( 3 scoop ) + plain water 350 ml
in between ~ plain water 200 ml + teamix 500 ml
lunch at 3.00 ~ nasi grg + ayam grg berempah seketul + teamix 500 ml
dinner at 8.00 ~ mee grg sebungkus ( mkn ngan anak2 ) kat umah sepupu nak kawin arini + plain water 100 ml
in between 10.00 ~ teamix 500 ml

** 1st day amik teamix .. memang x merugikan .. lemon + hibiscus

Thursday, May 28, 2009

a new look of me


gambar tahun lepas .. 2008 masa nie hari raya aidilfitri


!
!
!
ini pula gambar terbaru .. 28 mei 09





salam semua ... heheh sajer2 jer nak taruk entry nieh ... hahahahha ... ermm nak upload gambar terbaru aku .. tapi separuh ajer lahh .. x der gambar full punnn .. maleh nak amik .. since ramai yg cakap semenjak aku amik HL nie face aku banyak menunjukkan perubahan jadi aku nak lah jugak u all bandingkan .. ader ker perubahannya .. ketara sgt ker ... idok lah kannn ... biasa2 sahaja kannn ... kalau ada punnn alhamdulillah ....

** dah lama x citer pasal menu harian aku kan ... ada yg bertanya takkk .. kalau tiada .. aku sajer jer nak btahu .. hehehe

yesterday menu

morning at 7.30 ~ shake f1 2 scoop cappu + f3 3 scoop + 350 ml plain water
in between at 11.00 ~ 2 keping krim cracker + plain water
afternoon at 1.00 ~ nasi kukus ayam grg ( perghhhh x tahannnn )
in between ~ plain water
dinner at 7.00 ~ 2 scoop f1 cappu + 3 scoop f3 + 350 ml plain water
in between 11.00 ~ 600 ml plain water



NUKILAN DIBAWAH DARI ADIK AISHA - Penawar Kepenatan


Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimahsebagai penawarnya.

Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu.

" Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untukmendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah.Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anakkesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya sertamenantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apayang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kalidan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam.

"Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua.

Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah s. a.w.ini.Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku.

"Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca 'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali) dan 'Allahuakbar' (33 kali) pada setiap malam iaitu sebelum melelapkan mata.

Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya-Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengansenyuman.

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"(Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, makasesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

** thanx dik sudi berkongsi cerita dgn kami semua .. LOV UUUU ...

kepenatan yg terlampau



salam semua .. ermm alhamdulillah walau pun aku dikira sebagai penat giler 2-3 ari nieh .. tapi masih tetap bersemangat ... semangat sbb akan terlaksana jugak satu lagi impian aku dan hubby .. aper itu ... aper itu .. ermmm nanti2 lah aku cerita lebih lanjut ... bukan aper .. mender nieh baru jer mula langkah pertama .. turun naik pejabat.. memang amat memenatkan ( nasib baik ayah temankan ) jadi 2-3 ari cuti nieh bukan lah rehat bagi aku ... !! urghhh .. harap2 dapat selesai secepat mungkin untuk aku memulakan langkah seterusnya ... hahhha musti suspen kan ! langkah aper entah aku nieh .. hehehheh tunggguuuuuuuuuuuuu ( dan rasanya ada diantara kengkawan yg dah tahu ) sooo aku x kesah sgt ... since aku dah buleh memulakan operasinya tidak lama lagi ..
So .... nantilah .. cuma aku sekadar ingin berkongsi cerita mcm mana penatnya aku yang x tahu aper2 nieh nak memulakannya dan meneruskannya bagi merialisasikan aper yg aku rancangkan bersama hubby ... harap segalanya di permudahkan oleh ALLAH ...

** entah per2 yg aku cakap .. paham ker .. ermmm aku pun pueh nak tulis nieh .. x pandai nak citer selindung2 nieh .. tapi kang ada yg cakap aku over sgt ... heheh soooo tunggu .. bagi yg dah tahu .. doakan semuga segala harapan dan usaha kami mendapat kerbekatan dan kemurahan rezeki dari nya ... AMINNNNN ... hermmm lagi satu .. frust giler lah ari nieh .. nak upload gambooor x dapat lakk .. busan ..

alahai comei nyer tucing nieh kannnnnn

Monday, May 25, 2009

cute's blogger award

haaa salam semua , dah siapkan TAQ dari marya , thanx a lots friend .. jom .. saper2 yg sudi tuh amiklah award dibawah nieh , tempek kat umah masing2 .. buat yg sudi buat TAQ nie , sudi2kanlah .. dan yg wajib kepada nama di bawah ... SILAKAN ...

1-copy babge
"2009 CUTE'S BLOGGER AWARD"untuk letakkan
diblog anda.


2-Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini

kepada anda?

* dari marya kuala lumpur
- ibu kepada seorang kanak2 yg comei sgt , saiful edland ghazi
- seorang ibu yang sangat gemar membaca
- blog http://smaria7.blogspot.com ( anugerah terindah )

3-Setiap blogger mesti menyatakan beberapa fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di tag).

- seorang ibu kepada 2 org putri dan 1 putra
- melancong bersama keluarga di dalam atau diluar negeri ( luar negara kalau ada rezekilah .. )
- permah dan mudah didekati
- lahir pada bulan 6 bebintang GEMINI
- hobi mengemas rumah , ber internet dan apa2 sahaja yg menceriakan hidup ...

4-Anda perlu memilih 6 award seterusnya dan menyatakan padamereka diblog anda....

'The blogger Award Friendship goes to':

sweetie siti
mia ina
posh 76
adwish
juwita
cik adek manis


** buat , jgn x buat .. semangat2 ...

Friday, May 22, 2009

heheh lawak ker ...

hermm jum kita baca .... leh ketawa tak ... hehehhe

CUCU & ATUK

“Mengapa tak seperti kawan sebaya kau?” Seorang atuk tegur cucu dia yang tak cemerlang dalam peperiksaan. Atuk: “Tengok kawan-kawan sebaya cu, semua lulus tinggi-tinggi. Cu ini asyik internet, tv atau main bola. Bila nak belajar??? Besar nak jadi apa???” (Atok marah tahap tertinggi) Cucu: “Atok asyik bandingkan dengan kengkawan yang lain. Cu tak pernah pun marah bila atok tak sama seperti kawan-kawan sebaya atok yang lain.” Atuk: “Tak sama apanyerr???” Cucu: “Kawan-kawan sebaya atok semua dah jadi arwah kan?” Atuk: “?…?…?…?…?…?”

PERBUALAN SUAMI & ISTERI

Seorang suami sedang mencari-cari helah untuk membolehkan dia berkahwin lagi.
Antara alasan yang diberikannya:

Suami : Lelaki kawin 3 baru lah sah
Isteri : Kenapa pula?
Suami : Cuba terjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris, “satu” is one, “dua” is two, “tiga” isteri (is three). Baru betul dan sah!.
Isteri : Tapi abang kena faham Bahasa Inggeris, terutama tentang “singular” dan “plural”
Suami : Berkenaan apa tu?
Isteri : Satu tu “Singular”; dua atau lebih “Plural”
Suami : Contohnya?
Isteri : One car sebagai singular, two cars sebagai plural. Apa bezanya?
Suami : Ohhh… tambah huruf “s” untuk yang plural
Isteri : Betul tu. Sama juga la untuk abang
Suami : Macam mana pula boleh sama?

Isteri : Satu isteri abang MAMPU, jika dua isteri dah jadi plural, maka abang MAMPUS, tambah “s” je,kan ?

Lepas daripada tu, si suami tidak pernah lagi berceritakan hasratnya untuk berkahwin lagi.

PEKERJA KFC yang jatuh dlm kuali

Kejadian terjadi ketika tanpa diduga sesorang telah termasuk kedalam kuali penggorengan KFC yang sedang mendidih. Dari keterangan saksi bahwa terjadi pergaduhan didapur KFC ketika mangsa sedang bekerja disitu.

Ketika ditemubual ada percanggahan versi bahwa yang masuk ke dalam kuali penggorengan adalah pegawai KFC dan sumber lain mengatakan pencuri.

korban tidak lagi dapat dikenali lagi dan tidak dicam identitinya akibat tergoreng dalam minyak yang mendidih. foto-foto tentang kemalangan ini tidak boleh disebarkan, tapi tetap ada yang membocorkan rahasia dan dapat disaksikan foto korban disini. Pesan buat yang takut ngeri atau punya gangguan jantung tidak usah melihatnya.

cak ! .............
!
!
!
!
!
!
!
!
!


ps : kuikukuikuikuikui .. kalau kasi hubby kita baca .. musti jadi mcm somi di atas kan .. hahhahah arrrrr ari nieh ader makan2 utk tgh di department kami ( exec ) soooooo x sabar dah nak mulakan langkah nie .. heheh masak2 lauk2 kampung layie .. ada ulam ulaman ... nanti aku snap dan kongsi disini erk .... huhuhuhu harap2 aku x terlebey dos tgh ari nieh ... x per2 ptg kang ada workout class , hope buleh cover balik ..

Thursday, May 21, 2009

aper2 lahhh .. TBL & award lagi


1st tkasih nak kuucapkan pada adik KASEH .. sbb sudi bagi award nieh pada semua kengkawan dia ... haaaaaaaaaa akak amik nieh ... moh lah kengkawan yg ikhlas berkawan , silalah amik dan tepek kek blog masing2 .. tanda kenangan sesama kita ... muahsssssssssss

hermm kalau nak citer pasal perassan nieh .. susah .. kang ada yg cakap aku over sokmo .. over ker ... ermm entah lah terpulanglah pada diri masing - masing untuk menilai .. aku pun x leh nak tahan kowang dari nak rasa aper kan ... ati masing2 .. dosa pahala tanggung sendiri .. sendiri fikirlah .. dan tulun fikir sendiri jugak .. kalau mengata org .. ingat diri sendiri tuh x der org kata ker ... baik sgt ker .. kalau kita sendiri sedar diri .. barulah kita leh sedar kesilapan sendiri .. sudah2 lah menilai orang .. nilai lah diri sendiri ...

ok lah .. aku x nak citer lebih2 .. bagi aku setiap manusia t
uh x sama perasaan dan persepsi dia .. bak kata teman aku .. janji kita sendiri x ganggu orang .. x kutuk2 org dan kita tahu apa yg terbaik buat kita .. biarlah kalau x ramai kawan kalau yg ramai tuh x ikhlas .. mengata di belakang buat aper ... betul tak ... ah maleh nak layan .. buang masa aku jerk ... tapi aku rasa kena lah jugak cakap .. sbb nie blog aku ... kan .. kan .. kan ..

ok lah nak citer mender lain lakks .. semalam aku gi workout class .. class kali nieh fuhh
mencabar tul.. heheh payah tul aku nak ikut ... alah baru lagi kan .. baru 4x .. tapi at least miss yen tuh cakap ada peningkatan sbb dah leh buat apa yg mula2 dulu aku x leh buat .. alhamdulillah ... sukaaaaaaaaa ... ada jugak diantara teknik2 yg aku x leh buat .. sbb x sampai layie .. dia cakap slow2 .. lah .. pada aku janji aku berpeluh dan minda aku rasa lapang ... dulu masa aku masih anak dara .. ada lah aku joint kelas aerobik .. tapi tu dah lama .. ikut kawan jugak .. memang puas ati sbb kita rasa ringgan lepas buat tuh .. skrg bila nak mula semula memang liat sikit ... tak perlah ieda .. slow2 ... suka jugak .. sementara aku x sebuk lagi nieh .. leh lah manjakan diri dgn senaman2 nieh .. kalau tidak .. maner aku ada masa .. xtvt penuh dgn anak2 tersayang dan suami tercinta ... huhuhu .. hermm berbalik dgn workout class aku semalam .. kami ada jugak buat senaman utk kuatkan lengan2 ... naikkan muscle ..

hehe bukan lah nak naikkan beria2 .. kata miss yeen kena sama banyak .. semua bhgian kena ada senamannya .. so 1st day buat memang mcm nak putus urat perut sbb kekuatan lengan bergantung pada besar atau tidak perut kita nieh ... heheh nasib baik aku buat slow2 .. x leh lah beria ben
ar .. sbb aku baru setahun lebih operate anak yg akhir .. so dpt buat sikit2 tuh kira ok lahhh ... alhamdulillah .. insyaallah ...

haaaaaaa satu layie aku suka sgt tgk TBL nieh ... suka sgt aku tgk transformasi mereka nieh .. real tul .. dari usaha gigih mereka sendiri ... best nyer kalau dpt join sekali kan ... senaman .. senaman .. senaman ... gym .. gym ... gym ...


trainer yg paling aku suka .. jillian , tegas org nya ..go .. go ..

dah session berapa erkkk .. selalu tgk jump2 .. x hinggat lah pulakkk ...

Sunday, May 17, 2009

biar betul .... turun lagi !


laksa penang


yehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! ......... sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa oooooooooooooo hehehehhehe "jgn busan dan nak muntohhh ijooo laks biler baca ... kalau rasa nak muntah ijooooo , silalah tutup blog aku nieh ... mihahahahhaha" bukan aper ... kenkadang tuh aku perasan ada insan2 yg entahlah ... aku dapat rasakan , agaknya cemburu dengan usaha aku untuk mengurangkan berat badan nieh ... " ada aku kesah" peduli apa .. kan .. kan .. kan ... yg sihat dan ceria gumbira aku .. bukan kowangggg ... mihahahahha ... aku sedikit x peduli , sbb pada aku lah kalau ada ati2 yg busuk mcm bau telur busuk tuhhh ... aku yg dapat pahala dari itu , aku amat bersyukur dan kepada teman2 dan kenalan2 yg sentiasa beri dorongan untuk aku ... aku amat menghargainya ... bersama - samalah kita sihat demi kehidupan yg lebih ceria dan bermakna ... insyaallah ... Wokeh2 ... berbalik pada tajuk cerita aku kat atas tuh ... jeng2 gengggggggggg .... hehehehheh BERAT AKU TUWUN LAYIEEEEEEEEEEEEEEEE ... heheh sukaaaaaaaaaaaaaaaa sgt .. ehrmmm aku pun x ingat bila last aku timbang ... pagi nie tadi aku mintak umi aku tgk aku punya timbang .. ( guna penimbang kakak ) .. huhuhu amat memeranjatkan aku ... sbb aku ingat , dlm minggu nieh selera aku semacam jerk ... sedapppppppppp jer ... ashik nak ngap2 .. cuma apa yg aku perasan shake aku x pernah skip ... so angka yg ditunjukkan amat membuatkan ati aku berdebar2 dan berbunga2 ... mihahahhahahah .... heheheh nak tahu berapa .... heheheh jeng2 sekali lagi ... heheheh dah turun kepada 62kg lahhhhhhhhhhhhhh dari berat sblm nieh 66 kg ... haaaaaaaa percaya atau tidak ... aku punn melopong biler ummi aku btahu angka itu ...... wow ... dah nak dekat ke angka 60kg .... SUKAAAAAAAAAAAAAAA ...
hermmmm lepas jerk timbang berat badan .. disusuli pula dgn timbang berat anak aku nina .. hermm kalau masih ingat entry yg lepas2 aku ada tulis berat nina 53 ker 54kg ... hari nie tadi aku timbang berat dia dah turun ke 51kg ... cayuk2 anakku ... teruskan sayang ... ibu menyokong mu ... dannnnn tgh ari nie tadi aku dan ummi plan buat laksa penang .. heheh kegemaran aku layie ... dah lama betul x buat dgn ummi .. soooo buat pun untuk makan kul 3.00 ptg tadi ... pueh jugak aku menyimpan perut dari pagi ... last2 dapat makan .... haaaaaaaaaa semangkuk lebih aku tarammm ... heheheh x tahannnnnnnnnnnnnn ...



Thursday, May 14, 2009

boleh ker aku makan ....


mee hun tomyam



salam semua , huhuhu sedap nyer .... nie yg aku buat semalam ... balik dari workout class ( ermmm hari rabu ) aku sempat mencapai semua bahan2 untuk tomyam .. ermm terasa sgt nak makan .. aku kalau buat tomyam, aku suka makan dgn mee ... memang dari dulu itu adalah favourate aku .. MEE HUN TOMYAM .. x kira lah aku nie suka jer .. x kesah resepi apa2 janji ada rasa tomyam ... haaaaaaaaaa nie adalah resepi aku sendiri
... buat sendiri dan makan punnn untuk diri sendiri dan family .... nasib baik adik x cerewet .. janji kena ngan tekak dia ... kalau x kena punnn aku maleh nak layan .. mihahahahhaha ... ok lah ..huhuhuhu ... layan lah piccas aku tuh ...



menu for today

morning at 8.00 ~ shake cappu F1 2 1/2 scoop + F3 3 scoop + 350 ml plain water
in between ~ dah start makan2 sbb ada gtg royong kat opis ( mkn x hinggat ) lauk pauk kg ... huhu
afternoon at 3.00 ~ makan2 lagi lauk pauk kg ... tulun2 ....
in between ~ 1 slice of papaya + plain water
dinner at 9.00 ~ shake cappu F1 2 1/2 scoop + F3 3 scoop + 350 ml plain water

** kenyang gilooorsss ... mihahahhah

kenapa ngan aku nieh ...

salam ...
entah lah tak tahu nak cakap apa , tapi apa yg aku rasakan skrg nieh sedey sgt .. perassan nieh bercampur baur ... x tahu nak cakap apa dah ...

susah lah nak puas kan ati semua org , kalau aku rasa diri aku nieh dah cukup untuk menjaga ati org , tapi kekadang tuh org lak yg salah ertikan , aku sendiri tak tahu nak buat camner .. x tahu mcm mana nak buat layie ... tolong lahhh aku cuba jadi diri aku sendiri .. aku tidak suka berpura2 ... kalau aku bergurau pun aku suka bergurau dgn ikhlas ... bukan nak kena berjaga2 dlm apa keadaan pun ... tak kan lahhh aku nak main cakap jer .. aku tahu aku kena tgk jugak dgn siapa aku nak bergurau .. tapi bila ku sangkakan org tuh buleh terima gurauan aku , sekali sengketa pula jadinya ... salah aku ker ... bukan kah itu terpulang diatas penerimaan seseorang itu , adakah aku kena ikut semua rentak org ... dah tuh rentak aku .. saper nak ikut ! buang dlm tong sampahhhhhh ! ...

pelik memang pelik , kenapa ashik nampak kesilapan aku ajer .. sedangkan aku dan mereka baru jer kenal dan baru nak beramah mesra .. adakah aku nie selalu jer nak menang dlm semua hal , kata baru kenal , dah tahu aku mcm maner ker .. dah tu aku nieh kenal lama sgt , sampai aku kena terus jaga2 dan buat pandai dgn kowang !.... aku sendiri jadi keliru , aku bukan begitu ....., aku ada jugak sudi menerima teguran , asal ku rasakan membina , tapi kalau teguran itu yg tidak baik , aku jadi sedih sbb kadang tuh aku sendiri tidak tahu apa lagi yg harus aku lakukan .. tulung lahhhh ... teruk sgt kah aku ini ...

sebuleh2 nya aku tidak mahu menyakiti hati org lain , lagilah nak buat ati org tersentuh , tetapi aku hanya manusia biasa , bukan malaikat , bukan rasul , hanya seorang hamba yg setiap hari bermohon agar aku diberi kekuatan untuk meneruskan kehidupan aku ... aku juga akan buat kesilapan yg aku sendiri tidak sedar , salah sgt kah .. kalau aku cuba untuk memahami dan mendekatkan diri dgn kebaikan dan menyesuaikan diri ngan kowanggggg ...

kadang tuh aku terfikir jugak , asal lah aku nak amik kesah sgt , aku ada anak2 , ader keluarga yg perlu aku kesahkan lebih dari itu semua .. tetapi x buleh , ianya sentiasa bermain di minda aku. di waktu ini , aku memang memerlukan sokongan dan nasihat dari suami tercinta , dah lah lama x balik ... kata anak sulung ku ayah x balik minggu ini ... huhuhuhu lagilah aku hiba ....

berilah aku kekuatan ya allah , mengapa ati ku ini terlalu lembut , mender2 mcm nieh pun aku nak amik pusing .. x leh aaar .. x leh ... aku x leh luperrrrrrrrrrr ... tolonggggggggggggggg
huhuhu aku nak bercuti lagi ... aku x kirgher ... sbb aku nak hilangkan jugak perasaan yg membuarrr dari ati aku nieh .... ya allahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ya rabbbiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
aku kan mcm kowang jugak , punya ati dan perasaan ... sama2 lah memahami .... adakah aku nie SELF FISH ! ... aku rujuk ngan mak , dan adik2 ku .. mereka cakap .. " hai kak , ko kan kuat org nyer .. tabah .. come on ... toksah layan lah owang2 cenggini " buduh jerk kalau layan ... hermm kalau dipikirkan beberapa kali .. yer tak yer jugak .... tapiiiiiiiiiii .. x leh aaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrr BENCI ...

tulung lah kawan2 dan adik sekalian nak buek camner ....

Wednesday, May 13, 2009

part II .. still in vacation

ps : tenet memang senggal giler , kat opis pun sama ... x leh nak upload , entry2kat bawah tuh semua aku buat dlm satu masa ... heheh tarikh jerk aku lain2 kan .. since 3 ari dah aku x update kan ... so ok lah tuh ... heheh layannnnnnn .. tgh busan giler nieh .. mcm2 yg berlaku .. ati aku x rasa sedap .. ada yg merunsingkan aku ... cepat2lahhh hubby balik .. hatiku x tenang ...

ini gambar di rumah pengantin , adik teman fp aku , azueriena norash .. sedap kan nama dia .. adik dia arin kawin .. SELAMAT PENGANTIN BARU , semuga hidup berkekalan hingga ke hujung nyawa ... ermm majlis nie di puchung , aku kuatkan ati untuk pergi jugak mengenangkan teman fp yg betul2 mengharapkan kehadiran ku ... tkasih atas layanan anda semua , inyaallah akan bersua lagi ...



haaaaaaaa .. nie teman fp ku itu .. tuan tanah .. azuerinna norash .. sedap kan nama tuh ... secantik wajah tuan nya ...

aku dan adik aku ... luv u dik .. " semuga kau tabah dlm melayari kehidupan berumahtangga , pandai2 lah bawak diri , mana yg x betul , bincang dan perbetulkan selagi buleh , semuga kau bahagia ... " dah lama adik aku nie kawin , tp belum ada rezeki nak peroleh cahaya mata .. insyaallah kalau ada rezeki dari allah , tidak kemana ...

teman - teman fp yg hadir ...

gambar nieh ada sambungannya ... huhuhu tunggu untuk next entry ....

today menu

afternoon at 8.00 ~ shake cappu F3 ( 2 1/2 scoop ) + F1 ( 3 scoop ) + plain water
in between ~ 1 biji karipap kentang + plain water 350 ml
afternoon at 1.00 ~ nasi kukus + ayam + kuah opor + plain water 350 ml
in between ~ plain water 350 ml
workout class pilates 1 hour
dinner at 8.30 ~ shake cappu F3 ( 2 1/2 scoop ) + F1 ( 3 scoop ) + plain water

Tuesday, May 12, 2009

cucur udang

hehehhe nie selingan dari cerita2 holidays tuh ... yuk lah layan .. nie aku buat masa kat umah mak .. huhuhu sedap di tekak aku dan family jerk .. nampak cam x sedap kan .. huhuhu


cucur udang / ikan bilis , kegemaran hubby dan family ...

menu today

morning at 8.00 ~ shake cappu F3 ( 3 scoop ) + F1 ( 3 scoop ) + plain water 350 ml
in between ~ 2 slice of jacobs high fibre + plain water 350 ml
afternoon at 1.00 ~ kerupuk grg + 1 slice of papaya + plain water 500 ml
in between ~ plain water 350 ml
dinner at 5.30 ~ fillet o' fish + plain water 500 ml ( dah lama x makan .. sukaaaaaaa )

Monday, May 11, 2009

holidays - part 1

Lets picture talks ...



si kecil yg kusayangi .....


mereka yg kucintai ... luv u sayanggggg ... muahhh .. muah ...




kami makan di nando's MINES CITY tgh ari tuh .. heheh sepupu aku belanja , fuh dah hampir beberapa tahun kami x berjumpa .. ya allah dah temuk2 dah ko mawar ... suka hati .. hidup dah x susah layie .. aku tumpang gumbira ....

nie yang aku makan , opsss tapi x abeh punggg ...


ha nie lah dia ... norashikin binti omar ( mawar ) gelaran manja dia .. hehheh ...

AWARD hari IBU dan cerita itu .. cerita ini

assalamualaikum , ye haaaaaaaa seronok sgt , dapat award lagi .. kali nieh dapat award sempena HARI IBU ... dari blog adik IKA di http://kurniaanmu.blogspot.com .. tkasih banyak2 dik .. semuga perkenalan kita berkekalan sehingga bila2 .. Key , kepada semua teman - teman yg bergelar 'IBU' .. silalah amik ya , tempek kat umah masing2 .. jgn segan silu tau ... hehhhe


hermm nak cerita tentang holiday kali nieh , memang amat memenatkan tapi sukaaaaaaa , sbb hubby jadi ikut kami semua , almaklumlahhh hubby bukan lah jenis yg suka berjalan2 nieh .. nak ke KL nie punn pueh bercinta dan asmara dana dgn dia mihahhah , alhamdulillah akhirnya dia setuju jugak nak ikut kami , fuhhhh legaaaaaaaa ... lagipun adik yg drive .. so lagi lah legaaaaaa ...
sepanjang aku dan family ke sana , amat happening , banyak jugak tempat yg kami terjah , termasuk umah kakak sepupu dan sepupu yg tidak dirancang ... hehhe tapi happy sgt sbb dah lameer bebenooor x jumpa mereka .. siap aku suh belanja makan lagi kat NANDOS .. buleh tahan sedap .. hermm sepupu ku ini seorang pengusaha SALON .. hermm semangat tau , teruja aku .. sbb dia dah ada 3 salon yg diusahakan .. HEBAT KAN ! .. alhamdulillah rezeki dia setelah 10 tahun duduk di KL nieh ... aku tumbang bangga dan menjadi inspirasi kepada aku dan hubby untuk meneruskan family business kami di Kuantan nieh .... insyalallah ...diantara tmpt2 yg aku rasakan menarik yg ku bawa anak2 aku adalah MINES wonderland ( x masuk dlm tuh .. x sempat ) kami hanya sekadar bawak kids main cruse disitu ... ok lah .. janji anak2 happy dan pueh ati .. bagi aku selagi anak2 happy ok dah .. tidak semestinya aku menjanjikan tempat yg lebih menarik sbb mungkin mereka paham , bila selalu ku sebut , apa yg ibu mampu bawa .. itu aja lahh .. jgn minta lebih2 .. sooo alhamdulillah kids semua can understand sgt2 .. lov u all sayang ...
dgn hubby , percutian kali ini walau memenatkan , dialah yg paling sporting , apa yg ku minta utk diberikan kepada anak2 semua dia balas dgn senyuman ... x banyak songeeh hehheh macam dulu2 ... sporting giler babaassssssss .. mihahhaha ... duit aku lah yg kena kuar ... aku x kesah since duit aku , duit hubby aku jugak , duit hubby aku .. duit aku jugak ... kan .. kan .. kan ...
banyak jugak gamboor yg nak ku kongsikan disini , tapi aku maleh lagi nak upload .. nanti2 lah .. masa x mengizinkan

OK yesterday menu ( 2 - 3 ari nieh menu aku betul2 berterabur .. tapi berat ! maintain .. )

morning at 8.00 ~ shake cappu F3 (3 scoop) + F1 ( 3 scoop ) + plain water 350 ml
in between at 10.00 ~ 1/4 nasi goreng + ayam grg 1/2 + 100 ml teh O
afternoon at 1.00 ~ 2 ketul karipap sardin + 1 ketul lepat pisang + plain water 500 ml
in between ~ plain water 500 ml + plus mcm2 jajan ( ehheh sbb otwy balik kuantan )
dinner at 7.30 ~ nasi putih 1/2 plate with ikan sardin + plain water 500ml

HA .. luper nak cerita sikit pasal berat terkini aku , hermmm masih maintain 66 kg .. bukan 66.8 kg tau dah turun sikit ... heheh , alhamdulillah takut jugak , nasib baik makan yg BAGAI di KL nieh x menjejaskan berat aku .. hehhe memang payah nak push ke target kg ini , betul cakap sifu HL aku , aziera .. bila kg kita dah dekat nak sampai target tuh , memang liat GILORSSS .. hehehh well aku akan teruskan usaha ... CAYUK .. CAYUK .. SEMANGAT ieda SEMANGAT ...

Thursday, May 7, 2009

award ...


award dari posh76
..




uik .. dapat award lakss , masuk umah posh76 tadi .. dia bg kat semua kenalan bloggers dia , so aku rembatlah ... tanpa segan silu .. mihahahhah ..

Nahhh ini jugak untuk semua yg melawat blog aku ini ... peyyyy tempek kat umah masing2 erkkk jgn lah malu2 nahhh ambik ...

terima kasih x terhingga jua .. kepada yg memberi award ini ... muahhhhhhhhhhh

1st DAYS workout - memusingkan ...

salam semua .. alhamdulillah bertemu lagi kita , wow petang smlm amat menyenangkan ati dan perasaan aku .. heheh nak tahu aper ... hermmm 1st day ke workout class , aku start joint pilates class petang semalam ... fuh seronok .. penat dan segar .. x dapat nak ku gambarkan macam mana .. ermmm kalau nak tahu , betapa keberkesanannya PILATES class nieh , yuk lah joint sekali ... hehehee ... memenatkan .. tegang segala lutut dan sendi2 aku nieh ... walaupun 1st day .. aku dah mendapat pujian dari miss yen .. sbb leh buat apa yg dia tunjukkan , 1st 15 minit yg agak rancak ... terkulat2 jugak aku nak mengikutnya .. heheheh tap i alhamdulillah ... ok jer ...

terasa sakit sedikit seluruh sendi2 aku nieh ... specially pada kedua belah lengan aku ... seronoklahhhh .. puas ati sgt ... hermmm 1st day tu jugak lahhh buleh tahan ramai yg joint , petang tuh lebih kurang 10 org ... hermm nasib baik tempatnya luas dan selesa sgt ... so xcersies yg memuaskan .. ramai juga diantara kami ini yg mempunyai banyak lemak tersembunyi .. mihahhahaah .. aku ingat aku sahaja yg mempunyai lemak terlebeyyy .. hehheheh ruper2 nya hampir kesemuanya ada ... terus xcercise tanpa malu dan segan ... hermmm itulah yg kita mahu kan .. bukan setakat nak cantik ajer , miss yen guru pilates aku tuh turut terapkan cara2 lepaskan angin di bahagian stomach ... bagueh tuh , mcm belajar vokal lakksss ... hehehhe yg bagus nyer dia lebih beri perhatian kepada sorang2 pelajar ... tu yang aku nak sekali , keutamaan kepada pelajar yg 1st day at class dan selanjutnya ...

OK lah before class , miss yen dah pesan .. no water ... sedikit sahaja , sib baik den bawak air , kalau tak , fuh ........ x tahu lah camnoooo. Dan aku jugak ader membeli MATS yg ada disitu , miss yen menjual nya dengan harga rm 40 .. ok lah tuh , mats nie yg tebal sikit , so aku pueh ati ... 1st time guna , teruja uuuuuu .. tuala kecil pun dia suh bawak , sib baik aku x lupa

Menu yesterday

morning at 8.00 ~ shake cappu F1 ( 2 1/2 scoop ) + F3 ( 3 scoop ) , plain water
in between ~ plain water 500 ml + slice of papaya
afternoon at 1.00 ~ mee hun sup + plain water 500 ml
in between ~ keropok lekor 5 keping + workout pilates class ( 1 hour )
dinner at 7.30 ~ shake cappu F1 ( 3 scoop ) + F3 ( 3 scoop ) + plain water 350 ml
in between at 11.00 ~ 1/2 plate of kuehtiaw hongkong + plain water 300 ml ( otw to KL )

well pg nieh aku dah ada di KL , di umah adik aku di rawang , kebetulan cuti hari HOL pahang dan jumaat aku sambung cuti .. will be here untill 10th Mei .. coti2 rehat2 kan diri ... but miss class pilates yg tidak dpt aku ikuti pada ari jumaat nieh , huhuhuhu nak buek camnooo ... kena xcercise sendiri lah pulakkk ...

OK chau cin chau .. jumpooo layie slps nieh ... x tau bilooo ... balik nanti atau esok atau x tau bila laksss .... thanx sbb u all sudi singgah .. singgah lah lagi di lain masa ..

LUV U ALLLL

Tuesday, May 5, 2009

menu dan zahrien .. zahrien ...

mee hun soup malassss ...



smlm balik rasa malas sgt ... nak masak nasi malas , nak makan malasss ... semuanya lah malas , tapi bila anak dara aku bertanya dengan aku , "ibu nak masak apa ari nieh" terus terlintas di kepala .. " ermmm ibu x masak nasi lah ari nie riena .. ibu nak buat mee hun sup jer .. ok tak " ... hehhehe sukaaaaaaaaa favourate aku tuh ... anak dan adik aku pun x kesah .. makan jerk ... habis licin semuanya .. ok yuk lah layan ... Opss makan2 .. nieh .. x timbang layie berat terkini ... huhuhu takuttttttt .. sblm nieh ( x ingat tarikh ) 66.8 kg ... so skrg nieh dah lebih kurang insaf .. start minggu nieh memang x amik nasi langsung .. banyak makan pengganti nasi .. mcm diatas .. hehhe ok takkk ....

yesterday menu

morning at 8.00 ~ shake cappu F1 ( 2 1/2 scoop) + F3 ( 3 scoop ) , plain water 350 ml
in between ~ 1 keping biskut cream cracker + plain water 350 ml
afternoon at 1.00
~ 2 slice bread with egg + keropok lekor + 1 slice of papaya ... , plain water ( x ingat minum banyak mana ) ... hehheh

in between ~ plain water 350 ml
dinner at 6.45 ~ mee hun soup + plain water 500 ml
in between at 9.00
~ shake cappu F1 ( 1 1/2 scoop ) + F3 ( 3 scoop )


zahrien .. oh zahrien

hermmm nak tanyer mamber2 semua .. kalau ada yg tahu mcm mana aku nak buat untuk mengubati mata anak teruna aku nieh ... matanya ada "ketumbit" ... haaaaaaa tahu tak mcm mana ... harap tolong btahu mcm mana .. erkkk .. risau nieh dah masuk 3 hari ketumbit dia nie .. x hilang - hilang ... tapi yg pastinya dia x sakit ... alhamdulillah ...


selamat hari ibu .. kini dan selamanya ...


ibu ... khairiah bt abdullah .. 58 tahun

" kasihnya ibu sampai ke syurga , kasihnya ayah hingga berkorban nyawa " .. alhamdulillah bila tibanya bulan mei ini , boleh dikatakan kebanyakan dari kita akan mengingatinya sebagai bulan yg penuh bermakna kerana didalamnya ada suatu hari yg amat istimewa buat insan yg bernama IBU .. tiada kata yg dapat diucapkan dan tiada apa yg dapat dinilai sebagai ganti mu .... buat ibu tercinta .. dikaulah segalanya .. tanpa mu tidak mungkin aku dpat melihat , mencium dan merasai kebahagiaan sehingga kini .. memberikan kekuatan dalam menempuh segala dugaan disini ...
Buat IBU ..
bagi diriku tiada hari yg dinamakan hari IBU , kerana segala penggorbanan mu dan kasih sayangmu dulu kini dan selamanya sehingga ke syurga ..

Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya:
“ Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.” Riwayat Al-Hakim

Selain itu, Rasulullah ada menegaskan sebanyak tiga kali ttg soalan sahabat berkaitan siapa patut diutamakan dalam sesuatu hal,dan jawapan Rasulullah ialah..Ibumu,ibumu dan ibumu..

Selain itu,ingatkah kita tentang cerita Alqamah yang di saat kematiannya susah untuk mengucap shahadah. Ini juga adalah akibat drp kesan menderhakai ibu.Dan setelah ibunya mengampunkan kesalahannya,barulah Alqamah dapat mengucap dua kalimah shahadah dan pergi menemui Illahi dgn tenang. Di sini saya ingin tegaskan bahawa, martabat ibu di sisi Allah sangat tinggi dan mulia. Oleh itu, kita sebagai anak perlu mentaati ibu dan juga bapa kita dengan sebaik mungkin. Kita juga perlu menghormati,mengasihi dan menyayangi mereka sebagaimana mereka mengasihi kita. Semoga dgnnya kita dapat beroleh ketenangan dan dapat meraih redha Allah S.W.T.

SELAMAT HARI IBU buat mereka yg bergelar IBU

ini nenek aku yang dah berumur 86 tahun

Ibu.. Orang kata aku lahir dari perut ibu..
Bila dahaga, yang susukan aku.. ibu
Bila lapar, yang suapkan aku..ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Ma!

Bila bangun tidur, aku cari.. ibu
Bila nangis, orang pertama yang datang ..ibu
Bila nak bermanja.. aku dekati ibu
Bila nak bergesel... aku duduk sebelah ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya ibu
Bila nakal, yang memarahi aku ...ibu
Bila merajuk... yang memujukku cuma..ibu
Bila melakukan kesalahan... yang paling cepat marah..ibu
Bila takut... yang tenangkan aku .. ibu
Bila nak peluk... yang aku suka peluk..ibu

Aku selalu teringatkan ..Ibu
Bila sedih, aku mesti talipon... Ibu
Bila seronok... orang pertama aku nak beritahu...Ibu
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Ibu
Bila takut, aku selalu panggil.. "ibuuuuuuuuuuuuu! "
Bila sakit, orang paling risau adalah ..Ibu
Bila nak exam, orang paling sibuk juga Ibu
Bila merajuk, yang datang pujuk aku juga.. Ibu
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Ibu
Bila ada masalah, yang paling risau.. Ibu
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. Ibu
Yang selalu masak makanan kegemaranku. . Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Ibu
Yang selalu berleter kat aku.. Ibu
Yang selalu puji aku.. Ibu
Yang selalu nasihat aku.. Ibu
Bila nak kahwin..
Orang pertama aku tunjuk dan rujuk... Ibu

Adakah kita begini ...

Aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok... aku cari pasanganku
Bila sedih... aku cari Ibu
Bila berjaya... aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal... aku ceritakan pada Ibu
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat Ibuku
Bila nak bercuti... aku bawa pasanganku
Bila sibuk... aku hantar anak ke rumah Ibu
Bila sambut valentine.. Aku hadiahi bunga pada
pasanganku
Bila sambut hari ibu...
aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu
Selalu ..... aku ingat pasanganku
Selalu... Ibu ingat kat aku
Bila..bila.. . aku akan talipon pasanganku
Entah bila.. ...aku nak talipon Ibu
Selalu ...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Ibuku


dan aku ... isteri kepada mohmad sakimi
ibu kepada putri nur fatin amanina
putri nur fatin sabriena
& putra muhammad saiful zahrien

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...